TÜİK verilerinde umutsuzluk: Sebebi tarikatlar mı?

TÜİK verilerinde umutsuzluk: Sebebi tarikatlar mı?
İktisatçı Hayri Kozanoğlu, yurttaşların bir kısmının kamu görevlerine tarikat mensuplarının getirilmesi nedeniyle iş bulmaktan umudunu kestiğini belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayı verilerini açıkladı. TÜİK'in açıkladığı verilere göre iş aramaktan vazgeçen yurttaşların sayısı 4 milyon 800 bine ulaştı. Bu başlıktaki sayıların ne anlama geldiğini iktisatçı Hayri Kozanoğlu, Fatma Nur Ak'ın sunduğu Gündem Özel'de değerlendirdi.

Kozanoğlu iş aramaktan vazgeçen yurttaşlar hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

Niye 4 milyon 800 bin vatandaşımız 'iş olursa çalışırım' diyor ama iş aramaktan vazgeçmiş bir durumda? Bunun bir nedeni pandemi koşullarından geçmemiz olabilir. Ancak bunun başka nedenleri de var. Umudunu kaybedenler, bilgisinin, becerisinin yetersiz olduğunu düşünenler de olabilir. Bu dünyada da gördüğümüz bir konu. Ancak bu durumun Türkiye'ye özgü yönleri de var. Son dönemlerde tarikatların ve cemaatlerin devlet kurumlarına yerleşmiş olduklarını görüyoruz. Cumhur İttifakı'na mensup olanların kamuda iş bulmasının daha yüksek olduğunu biliyoruz. Bu yüzden de insanlar 'Nasıl olsa bana iş vermezler' diye düşünüyor olabilir. 

"Merkez Bankası'nın kararı ekonomik büyümeyi aşağı çeker"

Merkez Bankası'nın aldığı 'zorunlu karşılıkları yükseltme' kararını da değerlendiren Kozanoğlu, 2020 yılı için ekonomik daralmaya işaret ederek, "Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları yükseltmesi, piyasadaki likiditeyi azaltması demek. Yani piyasada dolaşan paranın azaltılması demek. Bunu dövize olan talebin düşmesi için yapıyorlar. Bu aynı zamanda mal ve hizmetlere olan talebin de düşmesi demek. Bu belki enflasyonu da düşürür ama 2020 yılının ekonomik büyümesini de ciddi bir şekilde aşağı çeker." 

Ödemeler dengesi verileri ne anlama geliyor?

Kozanoğlu, Ağustos ayı ödemeler dengesi hakkında ise şunları söyledi:

Merkez Bankası Ağustos ayı ödemeler dengesi durumunu açıkladı. Durumun vahim olduğu görülmüş oldu. Ağustos ayı cari açığı 4 milyar 631 milyon oldu. Geçmişte de bu rakamlara rastlandığı söylenebilir. Ama bu sefer bir fark söz konusu. Hem cari açık veriyoruz, hem finansman daralması olmuş, hem de kaynağı açıklanamayan paralarda da azalma olmuş. 

DİSK-AR verileri 'umutsuzluğu' ortaya koydu

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) TÜİK verilerinden yola çıkarak hazırladığı raporda gerçek işsizliği ortaya koydu. DİSK-AR’ın raporuna göre koronavirüs salgınının da etkilediği işsiz sayısı temmuzda 10,4 milyona ulaştı.

TÜİK verilerini “gerçeği yansıtmaktan uzak” olarak nitelendiren DİSK-AR, revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik ve iş kaybını yüzde 29,1 olarak hesapladı. Koronavirüsün temmuzda en az 1 milyon 879 bin istihdam kaybına yol açtığı vurgulanan raporda, istihdam oranının yüzde 43,5’e gerilediği ifade edildi.

Kozanoğlu’nun bahsettiği ‘umutsuz işsizler’ ise artmaya devam ediyor. TÜİK verilerinde yer almayan bu işsizler ordusu, DİSK-AR raporunda 614 binden 1 milyon 335 bine yükselmiş olarak ortaya konuldu.

Koronavirüsten en çok etkilenen grup ise kadınlar. Kadın işgücü yüzde 7,5 azalırken, istihdam ise yüzde 6,3 oranında geriledi.

Etiketler :