Musa Anter cinayetinde yine karar çıkmadı

Musa Anter cinayetinde yine karar çıkmadı
Gazeteci ve yazar Musa Anter’in öldürülmesine ilişkin Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada karar çıkmadı. Mahkeme duruşmayı 20 Haziran’a ertelerken, ifadesi alınmayan sanıkların istinabe yöntemiyle savunmasının alınması için Adalet Bakanlığı’na gönderilen yazının akıbetinin sorulmasına karar verdi. Davanın zaman aşımına uğramasına ise altı ay kaldı.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Musa Anter'in ailesi, HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul, Van Baro Başkanı Zülküf Uçar ve gazeteciler katıldı. Duruşmada; İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Van Barosu davaya katılma talebinde bulundu ancak mahkeme heyeti katılma taleplerini reddetti.

Duruşmada beyanda bulunan Musa Anter’in oğlu Dicle Anter, "Davanın zaman aşımına uğramasına az bir süre kalmasına rağmen; başlangıçtan beri ifadesi alınmayan Abdülkadir Aygan’ın (JİTEM adına çalıştığını ileri süren PKK itirafçısı) savunmasının bir an evvel alınmasını ve Cemil Işık’ın Almanya’da katline ilişkin olayın aydınlatılmasına dair belgelerin ikmalinin yapılmasını istiyorum” dedi.

'Bakanlık dosyanın zaman aşımına uğraması için çaba harcıyor'

Anter ailesinin avukatı ise Adalet Bakanlığı'nın dosyanın ilerlemesini engellediğini aktararak, "Abdülkadir Aygan’ın savunmasının alınması için hala yazı bekleniyor. Bakanlık bu dosyanın zaman aşımına uğraması için çaba harcıyor. Ağır insan hakkı ihlallerinin konu olduğu davalarda zaman aşımı kuralları esnek uygulanır. Davaya konu fiiller aydınlatılana kadar yargılamanın devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.

Duruşma 3 ay daha ertelendi

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Abdülkadir Aygan’ın istinabe yöntemiyle savunmasının alınması için Adalet Bakanlığı’na yazılan yazının akıbetinin sorulmasına karar vererek duruşmayı 20 Haziran 2022’ye erteledi.