Yargıtay: Havai Fişek...

Yargıtay: Havai Fişek...
DİYARBAKIR'da 2011 yılında polise havai fişekle saldırdığı iddiasıyla tutuklanan 16 yaşındaki L.K.'ya 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi.Sanık avukatı Keziban Yılmaz'ın temyiz başvurusu üzerine kararı bozan Yargıtay, havai...

DİYARBAKIR'da 2011 yılında polise havai fişekle saldırdığı iddiasıyla tutuklanan 16 yaşındaki L.K.'ya 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Sanık avukatı Keziban Yılmaz'ın temyiz başvurusu üzerine kararı bozan Yargıtay, havai fişeğin patlayıcı madde olmadığını belirtti.

Diyarbakır'ın merkez Bağlar İlçesi'nde bulunan Lezgin Avcı Caddesi, 16 Mayıs 2011 tarihinde gösteri yapan bir grup tarafından trafiğe kapatıldı. Buna müdahale eden polislere grupta bulunan bazı kişiler tarafından havai fişek ve taşlı saldırı yapıldı. Müdahale sırasında cadde üzerinde bulunan 16 yaşındaki L.K., havai fişek ve taş attığı iddiasıyla gözaltına aldı. Soruşturma başlatan savcılık, tutuklanan L.K.'nın 'Toplantı ve yürüyüşlere silah ve benzeri araçlarla katılma', 'Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız olarak katılarak ihtara rağmen dağılmama', 'Terör örgütü propagandası yapma', 'Görevi yaptırmamak için direnme', 'Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma','Terör örgütü üyesi olma' ve 'Yivli ve yivsiz silahlarla bıçak ve diğer aletleri saldırıda kullanmak amacıyla taşıma' suçlarından 27 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı.

"HAVAİ FİŞEĞİ POLİS ELİME VERDİ"

İddianamenin kabulün ardından L.K., Diyarbakır 2'nci Çocuk Mahkemesi'nde yargılandı. Suçlamaları kabul etmeyen L.K., sigara almak için evden çıktığı sırada kendisini bir kişinin durduğunu, gelen polislerin kendisini yakalayarak eline kelepçe taktığını anlatırken, "Bu sırada boynuma 2 tane poşu taktı, zırhlı aracın yanına götürüp dövdüler. Havai fişek rampası getirip elime verdiler. Aracın içinde de dövdüler" iddiasında bulundu.

3 YIL 4 AY HAPİS CEZASI

Yaklaşık 1 yıl tutuklu kalan L.K. 2012 yılında tahliye edilirken, 9 Temmuz 2013 tarihinde açıklanan kararda sanığa 'Görevi yaptırmamak için direnme', 'Terör örgütü propagandası yapma', 'Saldırı amacıyla bıçak taşıma' suçlarından 8 bin 660 lira adli para cezası ve 'Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçundan 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, bu cezanın ertelenmesini kararlaştırırken ayrıca 'Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma' suçundan da 3 yıl 4 ay hapis ve bin 660 lira adli para cezası verdi.

YARGITAY SAVCISI:KARAR YASAYA AYKIRI

Kararın açıklanmasından sonra L.K.'nın avukatı Keziban Yılmaz, hapis cezasının usul ve yasaya aykırı olduğunu savunarak Yargıtay'a temyiz başvurusu yaptı. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı İsmail Ayhan Köksal, 12 Aralık 2014 tarihinde dosyaya ilişkin görüşünü açıklarken bilirkişi raporuna göre sanığın gösteri sırasında güvenlik güçlerine attığı iddia edilen havai fişeğin patlayıcı madde kaptmasına girmediğini, kararın bu yönüyle yasaya aykırı olduğunu ve bozulması gerektiğini bildirdi.

Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, L.K. hakkında 'Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma' suçundan verilen 3 yıl 4 ay hapis ve bin 660 lira adli para cezasının bozulmasına karar verdi. Kararda, L.K.'nın güvenlik güçlerine attığı iddia ve kabul edilen havai fişeklerin TCK'nın 174/1 maddesinde sayılan tehlikeli maddelerden olmadığı kaydedildi. Sanığa patlayıcı madde bulundurma suçundan ceza verilmesinin kanuna aykırı olduğunu belirten Yargıtay, kararın bu yönden bozulmasına hükmetti. L.K.'nın önümüzdeki günlerde yeriden yargılanması bekleniyor.