Usta İsimler CHP İl Başkanı'nı Ziyaret Etti

Usta İsimler CHP İl Başkanı'nı Ziyaret Etti
CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat; 'Bundan sonra kültür sanata önem vereceğiz' dedi.TÜRK Halk Müziği’nin usta isimleri Yücel Paşmakçı, Arif Sağ, Yavuz Top CHP İstanbul İl Başkanı seçilen Cemal Canpolat’a “Hayırlı...

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat; 'Bundan sonra kültür sanata önem vereceğiz' dedi.

TÜRK Halk Müziği’nin usta isimleri Yücel Paşmakçı, Arif Sağ, Yavuz Top CHP İstanbul İl Başkanı seçilen Cemal Canpolat’a “Hayırlı olsun” ziyaretinde bulundu. Canpolat, Türkiye’de başta Sivas olmak üzere birçok acı olay yaşandığını, parti olarak uzun süreden bu yana ‘dışarıda tutulan’ kültür ve sanata ağırlık vereceklerini , bundan böyle yapılanları da daha iyi anlatacaklarını söyledi.

Halk müziğinin önde gelen isimleri Yücel Paşmakçı, Arif Sağ, Mehmet Erenler, Yavuz Top ve Yusuf Benli CHP İl Binası’na giderek Başkan Cemal Canpolat’ı ziyaret etti. Ziyarete Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli ve gazeteci yazar Tayfun Talipoğlu da eşlik etti. Canpolat, Yücel Paşmakçı, Arif Sağ, Yavuz Top’un Türk Halk Müziği’nin bugünkü noktaya gelmesinde çok sesli olmasında çok büyük payları olduğunu belirterek, “O dönemler; Anadolu insanı İstanbul’a geldiğinde sazı eline aldığında hor görülen, itilen, ötekileştirilen bir dönemdi. Bu nesil onların önünü açtı” dedi. Canpolat, şöyle dedi:

“CHP il örgütü olarak uzun süredir dışarıda tutulan kültür sanat alanında yeni bir komisyon oluşturma kararı aldık. Üstadlarımızın önerilerini alacağız. Belediyelerimizin olduğu ve olmadığı alanlarda bu işi daha etkili hale getirmeye çalışacağız. Arif hoca; Sivas’ta birçok şairi yitirdiğimizde orada birlikteydi. Şansı olduğu için aramızda. Biz de şanslıyız ki o bizim aramızda. Bu ülke kendi ozanlarını, şairlerini yakan yakarken nara atılan bir dönemde en sıkıntılı süreci yaşadı. Onlarca büyük bir talihsiz dönem yaşıyoruz. Bu işe önem veren önünü açan birçok insanı yitirmiş olduk. Biz sanatçıların yaşarken de kıymetini bilmeyi istiyoruz.”

Canpolat, İstanbul’da sadece Avcılar’da tek kadın belediye başkanı bulunduğunu, yaptıklarından memnun olduklarını Kılıçdaroğlu ile görüştüklerini gelecek dönemde bu sayının arttırılacağını, geçen hafta CHP’li 14 belediye başkanının aldığı kararla asgari ücreti 1500 TL’ye çıkardıklarını, bunu AK Parti’li belediyelere önerdiklerini ancak kabul edilmediğini söyledi. CHP’li belediyelerin yaptıkları katkı, sosyal yardımları bugüne kadar anlatamadıklarını ifade eden Canpolat, “Bunları her hafta, her ay anlatacağız. Çok iyi işler yapıyoruz. Eksikliklerimiz tabii ki var. Daha önce bir dağınıklık vardı. İyi anlatamıyorduk kendimizi. Bu dağınıklığı giderdik, tek merkezde artık bu işin tek muhatabı olacak şekilde düzenleyip bundan sonra uygulamaya başlayacağız” dedi.

Arif Sağ, Anadolu’dan gelen sanatçılara ‘İstanbul Beyefendisi’ olarak nitelendirdiği Yücel Paşmakçı’nın kendileri için her anlamda ‘Fren görevi’ gördüğünü, Nida Tüfekçi ile birlikte TRT’de bir dönem uygulanan yasakları aşmada önemli rol oynadıklarını anlattı. Sağ, şöyle dedi:

“O dönem adının semah olduğu bir şeyi yayınlamak veya bir eserin adının Duaz olduğunu söyleyip de TRT’de yayınlamak çok zordu. Sonra bir süreç geçti. O yasakları aşmak için deyişlerin sözlerini değiştirmek zorunda kaldık. Eserde ‘Şark’ geçer biz ‘dost’, ‘yar’ derdik. Eser yayınlansın diye çok sahtekarlık yaptık. Bu yasakların aşılmasında iki hocamızın öyle bir katkıları vardır. Yumuşak geçiş mi diyelim. Bu birden bire böyle başlamadı.”

Ziyaretin öncesinde Yücel Paşmakçı, Arif Sağ, Mehmet Erenler ve Yavuz Top, Haliç Üniversitesi Türk Müziği Konservatuvarı’nda yüksek lisansını tamamlayan Yusuf Benli'nin aynı üniversitenin Şişhane kampüsünde doktora tezini vermesini ve resitalini izledi.