Ukrayna'daki Türk öğrenciler: Sivillere saldırıyorlar, hastane vuruyorlar

Medya Mahallesi'ne bağlanan Ukrayna'daki Türk öğrencilerden Can Kanak ve Berkan Buğra Rus askerilerinin sivilleri de hedef aldığını belirtirken, Can Kanak, "Sivillere kesinlikle saldırıyorlar. Hastane vuruyorlar. 72 saattir uyumadım, her an buraya da füze düşebilir. Şimdi acilen sığınağa ineceğim, arkadaşlarımla" dedi.

Halk TV ekranlarında yayınlanan Medya Mahallesi programında Ayşenur Arslan, Ukrayna'da yaşayan Türk öğrencilerle canlı bağlantı gerçekleştirdi.

Türk öğrencilerden Can Kanak, Harkov'da son durumu şu cümlelerle anlattı:

"Benim çok fazla zamanım yok, kusura bakmayın. Harkov'dayım ben. Arkamda görünen binalara 10-15 tane füze diye düşünüyorum, attılar. 8-9 şiddetindeki deprem gibiydi. Şunu da söyleyeyim, sivillere kesinlikle saldırıyorlar. Hastane vuruyorlar. 72 saattir uyumadım, her an buraya da füze düşebilir. Şimdi acilen sığınağa ineceğim, arkadaşlarımla. Rus tanklarını ben görmedim ama evden dışarı çıkmıyorum. Burada büyük bir alışveriş merkezi vardı. Orada Ukrayna askerlerini öldürüp cesetlerini koymuşlar. Biz ne zaman alınacağız? Bizim 1-2 günümüz yok, gerçekten korkuyoruz. Her geçen gün inancımız düşüyor. Dün geceden beri hava saldırısı gerçekleşiyor"

Yine Harkov'dan canlı yayına telefonla bağlanan Berkan Buğra ise şunları söyledi:

"Banyoda 4 kişi bekliyoruz. Evimizin karşısı bombalandı. Evimizin karşısında askeri birlik vardı. Asker sivil, adamlar hiç ayırt etmiyor. Bu bariz açık, net bir şekilde belli. Şu anda banyoda 1 metrekare alanda 4 kişiyiz, 1 tane de köpeğimiz var. Dün gece Dışişleri Bakanlığı aradı bizi, isimlerimizi aldılar. Güvenli bir yerde kalmamızı söylediler. Tahliye gününü sorduk ama hiçbir şey demediler. Az önce marketteydik, bombardımanla birlikte eve koştuk. Dibimize düşmesiyle birlikte sarsıldık"

'Rus güçleri eze eze tarumar ediyor'

Berkan Buğra ayrıca, Emin Çapa'nın "Daha önce Dışişleri Bakanlığı tarafından uyarılmış mıydınız Ukrayna'yı terk etmeniz bakımından?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Hayır, uyarılmadık. Hiçbir şekilde. Biz zaten aradık elçiliği 15-20 gün önce. Havayolu şirketlerinin fahiş fiyat arttırımı ile ilgili bir talep verdik. 'Bizi çıkartın buradan' dedik. Onlarda, 'Donbass ve Lugansk bölgelerine gitmeyin geri kalan yerlerde bir sıkıntı yok' dedi. Biletler; A firmasının biletleri 800TL'den başlıyordu. Ama savaş muhabbeti başladı, biletler 3000TL'den başladı. 3bin TL, 5bin TL oldu... böyle böyle yükseldi"

Buğra bunlara ek olarak, Rus güçlerinin "eze eze tarumar" ettiğini belirterek, Ukrayna vatandaşlarının yaşananlara anlam veremediğini ve pek çoğunun evini kaybettiğini söyledi.