Tunceli İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ihmali ucuz atlatıldı

Tunceli İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ihmali ucuz atlatıldı
Yaklaşık 4 ay önce, Tunceli Milli Eğitim Müdürlüğü'nün idari binası depreme dayanıksız olduğu için boşaltıldı. Binada bulunan 70’den fazla tehlikeli kimyasal madde kapı önüne bırakıldı. Şans eseri binanın bitişiğinde bulunan Munzur Ortaokulu öğrencileri bu kimyasal maddeleri fark etmedi. Veliler durumun farkına vararak facianın önüne geçti.

Tunceli Milli Eğitim Müdürlüğü'nün büyük ihmali yüzlerce ortaokul öğrencisini etkilemeden velilerin durumu fark etmesi ile büyük bir facia önlenmiş oldu.

4 ay önce boşaltılan Tunceli Milli Eğitim binasının içinde liselerin fen laboratuvarlarında kullanılan kimyasal maddeler muhafaza ediliyordu. 70’den fazla kimyasal madde bina boşaltılırken kapının önüne bırakıldı. Binanın bitişiğinde bulunan Munzur Ortaokulu'nun bir velisinin durumu fark etmesi sonucu büyük bir facia önlendi.

Munzur Ortaokulu'nda okuyan bir öğrencinin okul bahçesinde top oynarken toplarının eski milli eğitim müdürlüğü binasının bahçesine düştü. Öğrenci topu aldığı sırada kimyasal maddeleri fark ederek durumu velisine anlattı.

Bunun üzerine veli durumu yetkililere bildirerek olay yerine gazetecileri çağırdı.

Tunceli Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri kapı önünde büyük bir karton koli içinde bırakılan, kimyasal maddeleri hızlıca alıp uzaklaşmak istediler ancak olay yerine gelen polis ekipleri buna engel oldu.

Polisler gerekli yasal işlemler yapıldıktan sonra kimyasal maddeleri AFAD Yetkililerine teslim ederek olay yerinden ayrıldılar.

Kapının önüne bilinçsizce bırakılan saf kimyasal maddeler arasında Asetik Asit, Amonyum Hidroksit, Kromik Asit, Fosforik Asit, Sülfürik Asit, Hidroklorik Asit, Formik Asit, Fenol, Metil Etil Keton, Amonyum Hidroksit, Formaldehit, Nitrik Asit, İyodür, Etilen Glikol gibi maddelerin bulunduğu öğrenildi.

Açıkta bırakılan bu kimyasal maddelerin tamamını üzerinde çok tehlikeli, öldürücü, yakıcı ve zehirleyici olduklarına dair işaretlerin yer aldığı görülerken bütün kimyasalların bulunduğu şişe ve kavanozların üzerinde ise Milli eğitim Bakanlığı Ders Aletleri Yapım Merkezi yazdığı görüldü.

Konuyla ilgili Görüştüğümüz Tunceli Milli Eğitim Müdürü Gürsel Ekmekçi, "Olay yerinde tutanaklar tutuldu, gerekli işlemler yapıldı. İhmali olanlar hakkında gerekli işlemler yapılması için durumu il valiliğine intikal ettik. Valilik soruşturma açılıp açılmayacağına karar verecek. Şu an valimiz il dışında Cuma günü gelince karar verecek" dedi.

adsiz-tasarim-2022-03-30t185805-788.png

'Patlayıcı özelliği olan kimyasallar okul yanında nasıl bırakılır'

Munzur Ortaokulu'nda çocuğu öğrenci olan Arzu Gün bu duruma tepki göstererek şunları söyledi:

"Buraya bitişik binada benim oğlum eğitim görüyor. Bunlar çok tehlikeli bir an önce buradan kaldırılması gerekiyor. Bu kimyasallar son derece tehlikeli patlayabilir çocuklar buraya geçebilir bunlara temas edebilir bir an önce kaldırılmasını istiyorum”

Arzu Gün bunlar bir işe yaramıyorsa neden burada bırakıyorlar imha etsinler diyerek, “Madem bir işe yaramıyor atsınlar, taşınırken götürebilirlerdi, bir işlerine yaramıyorsa imha etsinler, burada bunlara öğrenciler dokunsa bunlar patlasa öğrencilere bir şey olsa kim verecek hesabını, milli eğitim hesap veremez sonra bir an önce kaldırsınlar buradan çocuklarımız burada tehlike altında” dedi.

Burada daha büyük felaketler çıkabilirdi

Munzur Ortaokulu'nda torunu öğrenci olan Mehmet Yüksel ise duruma sert tepki göstererek şunları belirtti:

“Benim torunum burada, yan binada okuyor. Sizin bu konuda duyarlılık göstermeniz çok iyi bir durum. Bu kimyasal maddelerin öğrencilere bu derece yakında, açıkta olması asla doğru değil. Ben de, kendim, uzun yıllar Milli Eğitim'de görev yaptım. Özellikle çalıştığım kurumda böyle bir durumun olması beni çok üzüyor. Eğitim öğretim çok önemli bir olgudur. Bu durum olmamalıydı, burada daha büyük felaketler çıkabilirdi”

'Bu bir ihmaldir'

Bu kimyasallar her türlü kaçak işte kullanılıyor diyen Mehmet Yüksel Açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Çok tehlikeli maddeler var görüyorum. Hiç iyi bir durum değil, özellikle öğrenciler ile iç içe olması çok tehlikeli. Ayrıca, burası ana yol üstü birçok vatandaş geçiyor buradan. Nasıl böyle bir şey olmuş, bilmiyorum. Ama bu bir ihmaldir, kesinlikle ihmaldir. Bu maddelerin böyle açıkta güneşte kalması bile patlamalarına neden olabilir”