Tunceli 12 Avrupalı avcıya karşı ayakta: Polis öğretmenevine yaklaştırmıyor

Tunceli 12 Avrupalı avcıya karşı ayakta: Polis öğretmenevine yaklaştırmıyor
Tunceli’ye Avrupa’dan gelen avcılar için tepkiler sürerken Doğa Aktivisti Haydar Çetinkaya, halktv.com.tr'ye konuştu. Çetinkaya, Tunceli halkının, yasal da olsa avcı istemediğini belirtti ve "Dün gece birçok kişi gelip burada tepki gösterdi, protesto etti. Polis, öğretmenevine yaklaşmamıza izin vermedi" dedi.

İddiaya göre, geçtiğimiz günlerde, yurt içi ve yurt dışından 12 kişilik avcı grubu, para karşlığı av için Tunceli'ye geldi. Duruma tepki gösteren Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, avcılığın spor değil katliam olduğunu belirterek, sosyal medyadan paylaşımda bulundu.

Oteller kabul etmiyor

Tunceli’ye gelen avcıların geri gönderilmesi ve av izinlerinin iptal edilmesi için tepki gösteren doğa aktivisti Haydar Çetinkaya, halktv.com.tr'ye konuştu. Çetinkaya, yaptığı açıklamada, Tunceli halkının yasal da olsa avcıları istemediklerini, kentteki hiçbir otelin avcıları kabul etmediğini belirterek, “Bu avcılar geçmiş yıllarda da geliyorlardı, vatandaşlar onların konakladığı yerlerde tepki gösterdi bunun üzerine ilimizdeki hiçbir otel artık avcıları kabul etmiyor. Avcılar artık devletin koruması altına alınıyor ve onların belirlediği yerlerde kalıyorlar. Avcıları kabul etmeyen otel sahiplerini kutluyorum aynı duyarlılığı diğer iş yerleri de göstermeli” dedi.

Çetinkaya, Tunceli’ye gelen 12 Avrupalı avcının domuz avı için geldiklerini söyleyerek, “Şu an gelen 12 avcı, domuz avı için buraya gelmiş. Yüzün üzerinde domuz avlayacaklar. Ama geçmiş yıllarda yine bu şekilde domuz avı için gelen avcılar tarafından koruma altında bulunan dağ keçileri de avlandı. Şu an gelen avcı grubunun bir haftalık av için geldiklerini ve 120 civarında domuzu avlayacakları belirtiliyor. Ama biz bunlara güvenmiyoruz. Doğaya çıktıkları zaman gerçekten sadece domuz mu avlayacaklar, başka canlıları mı, bilemiyoruz” diyerek tepki gösterdi.

'Halk, dağ keçilerini kutsal sayıyor'

Haydar Çetinkaya, “Avcılar, geldikleri günden bugüne tepki ile karşılandı. Dün gece birçok kişi gelip burada tepki gösterdi, protesto etti. Polis, öğretmenevine yaklaşmamıza izin vermedi. Ama bizler tepkilerimizi dile getirdik. Avcılar hala burada, tepkilerimiz devam edecek. Tunceli halkı toptan ava karşıdır. İlimizde av turizminin açılmasına, izin verilmesine karşıdır. Halk doğasına sahip çıkıyor, biz doğadaki canlıları kutsal sayıyoruz. Doğanın bozulmaması ve bütün canlıların doğasında rahatça yaşamasına istiyoruz. Özellikle dağ keçileri kutsal sayıldığı için bu duruma herkesin anlayışlı olması gerekiyor” dedi.

Askeri güvenlik bölgelerine halkın girişi yasak avcılara serbest

Çetinkaya, yaz aylarında çıkan yangınlara askeri güvenlik bölgesinde olduğu gerekçesiyle vatandaşların girişine izin verilmezken, avcıların girişine izin verdiğini söyleyerek şöyle devam etti:

“Yetkililer, vatandaşı orman yangınını söndürmek için bile bölgeye sokmazken şimdi kaçak avcıların tamamı askeri, yasak bölge olan yerlerde elini kolunu sallayarak av yapıyorlar. Nazimiye ilçesine bağlı Dokuz Kayalar Bölgesi'nde yasak, 35 yıldır vatandaş köyüne bile gidemiyor. Ama avcılara izin veriliyor. Birçok askeri, yasak bölgeye bizlere izin verilmezken avcılar gidip av yapıyor. Askeri, yasak bölgelere doğa gezisine bile izin verilmiyor, avcıların bütün av yaptıkları yerler askeri, yasak bölge ama avcılar için serbest”

Aliboğazı'nda iki kaçak avcı yakalandı

Tunceli'ye giden 12 Avrupalı avcı hakkında tartışmalar ve tepkiler devam ederken, Çemişgezek'in Aliboğazı Vadisi'nde iki erkek dağ keçisini öldüren kaçak avcılar suçüstü yakalandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerinin kaçak avcıları farketmesi üzerine keçileri taşıdıkları traktörü bırakarak ormanlık alana kaçan kaçak avcılar, Jandarma ekiplerinin bölgeye gelmesi sonrasında yakalandı.

Gözaltına alınan 2 kaçak avcıya toplam 126 bin TL idari para cezası kesilirken kaçak avcılar hakkında soruşturma başlatıldı.