TESK Başkanı Palandöken: Fiyat istikrarı için bölgesel üretim desteklenmeli

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, fiyat istikrarı için bölgesel tarım üretiminin desteklenmesi ve nakliye masraflarının azaltılması için de akaryakıtta 'Eşel Mobil' sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı açıklamada, vatandaşların en çok yakındığı temel gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının önüne geçilmesi için önerilerini paylaştı. Öncelikle şehirlerdeki beton yığınları yerine tarımsal üretimin artırılması gerektiğine vurgu yapan Palandöken şunları söyledi:

'Bölgesel üretim artırılmalı'

Fiyat istikrarının sağlanması, bölgesel üretimin arttırılmasıyla ilgili. Yani her ilimizin çevresinde yetişecek sebze ve meyvelerin mutlak o pazarda tüketilmesiyle ilgili bir rahatlama sağlıyor. Onun için bireysel üreticilere önemli desteklerin sağlanması, o bölgelerde beton yığını yerine tarımsal üretimin olması fiyat istikrarını sağlayacak. Örneğin Hatay'dan Ankara'ya, İstanbul'a gelinceye kadar maydanozun veya yeşilliklerin fiyatının arttığını biliyoruz. Halbuki İstanbul bölgesinde, Ankara bölgesinin çevrelerindeki havzalarda bu ürünler yetişebilecek nitelikli ürünler. Zaten yaz mevsiminde bu bitkilerinin tamamı bu bölgelerde rahatlıkla yetişiyor. Ve iç piyasadaki fiyatların düşmesinde de önemli etken oluyor. Hem yerli üretim hem de daha leziz ve de nefis oluyor. Bundan Ziraat Mühendisleri tarafından tespit edilip her bölgede hangi ürünün daha kolay yetişebileceğini ve burada isyan eden çiftçilikle uğraşan bireysel işletmelere önemli desteklerin verilmesi sağlanması hem fiyatları geriye çekecek hem daha kaliteliyi daha ucuza yemesi ve bu fiyat istikrarının sağlanması da önemli bir etken.

'Eşel Mobil Sistemi’nin uygulanması lazım'

Tabii ki nakliye masrafı bildiğiniz üzere o bölgelerden buraya nakledilmesi de önemli bir maliyet artışı getiriyor. Dolayısıyla burada sarf edilecek, bu bölgelerde yetişmeyen meyve ve sebzeler için de ‘Eşel Mobil Sistemi’ uygulanması lazım. Bu ticari araçların olmazsa olmazı. Yani kamyonlarımızın, nakliye araçlarımızın hem ürünlerin nakliyesinde kullanılacak akaryakıtı hem de toplu taşıma gibi dolmuş gibi halkın en direk şikayet ettiği ve bu fiyat istikrarsızlığının süratle fiyat artışına dönüştüğü dönemi sona erdirecek. ‘Eşel Mobil Sistemi’ gerçekten uygulanması ve bu sıkıntının aşılabilmesi açısından çok önemli.

'Et, süt, sebze ve meyve fiyatlarını da etkileyecek'

Bu fiyat istikrarının sağlanmasında, piyasalardaki ürünlerin fiyatlarının artmasında bi girdi maliyetlerindeki yükselişinin regüle edilebilmesi gerekiyor. Bunun için de biz Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu olarak gerekli önlemleri alıyoruz. Tahmin ediyorum ki bundan sonraki süreçte aynı şekilde bu alanda yapılacak küçük tarım alanlarındaki bireysel çiftçilerin çoğalmasına neden olacak. Bu et fiyatına da intikal edecek, süt fiyatına da intikal edecek, sebze meyveye intikal edecek.

Dolayısıyla artık meşhur olan hani hep öğrendiğimiz şey ‘Yerli malı, millet malı, herkes bunu değerlendirip almalı’ dediğimiz ve bu tür ürünlerin işte örneğin Ankara'da yetişen meyve çeşitleri, armudu, elmasından veya işte diğer bölgede marulundan, kıvırcığından, maydanozundan kendi kendine yetebilecek ülkemizde bu astronomik fiyatların önüne geçecek tek yöntem.”

Kaynak:ANKA