Tel Abyad'da bombalı saldırı: 3 ölü, 10 yaralı

Tel Abyad'da bombalı saldırı: 3 ölü, 10 yaralı
Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafında bulunan Tel Abyad ilçesinin güneydoğusunda bomba yüklü araç infilak etti. Patlamada en az 3 ölü ve 10 yaralı var.

Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafındaki Tel Abyad ilçesinin güneydoğusunda bulunan Suluk beldesinde bomba yüklü araç infilak etti.

Patlamada 3 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı belirtildi. Olay yerine gelen kurtarma ekipleri tarafından yaralıların hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

TEL ABYAD NEDEN ÖNEMLİ? TEL ABYAD'DA NE OLDU?

Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Cengiz Tomar, Tel Abyad ve bölgenin demografik yapısına dair CNN Türk'e yaptığı açıklamalarda, "Bunlar 20-30 sene öncesinde kasaba niteliğinde yerlerdi. Nüfusça da çok düşük yani 50 bin, 10 bin nüfuslu yerler. Tarihlerine baktığımızda Osmanlı dönemi veya diğer önceki dönemlerle ilgili çok fazla bilgi birikimimiz yok. Çünkü buralar medeniyet merkezleri değildi. Buranın bugün önemli olmasının sebebi, burada 2 nokta var. Bir tanesi PKK kantonlarının kurulmuş olması. 3 kanton vardı. Diğeri daha önce Afrin kantonu ortadan kaldırılmıştı. Şimdi işte Kobani, El Cezire kantonları. Türkiye'nin harekat yaptığı alan. Buraların demografik yapılarına baktığımızda Arap, Kürt, Türkmen karışık. Ermeni bir yapı olduğunu görüyoruz. Çok da ağırlıklı bir nüfusları yok" demişti.

YPG BÖLGENİN DEMOGRAFİK YAPISINI DEĞİŞTİRDİ

YPG buraların demografik yapılarını değiştirdi. Nasıl yaptı? Prof. Dr.Cengiz Tomar, bölgenin sınıra yakınlığı nedeni ile stratejik açıdan önemli olduğunu vurgulamıştı.

Tomar şöyle konuştu:

"Suriye'de aslında genel olarak 2 türlü bir demografik değişim yapıldı. Birincisi Fırat'ın batısında Esad rejimi yaptı. Kendine muhalif kesimleri, bunların bir kısmı Sünni Arap ve Türkmenler, İdlip bölgesi ve Türkiye'ye doğru sürdü. İkinci nüfus değişimi Fırat'ın doğusunda önce DAEŞ yaptı. Gene Türkmenleri kendisine sahip olmayan Sünni Arapları, Hristiyan azınlık topluluklarına demografik nüfus meclisliği yaptı. Onun ardından da PYD/YPG veya PKK böyle bir değişim yaptı ve o bölgeleri özellikle Türkmenler ve Sünni Arapları bölgeden uzaklaştırarak o bölgeleri Kürtleştirmeye çalıştı. İsimleri değiştirdi ve kantonlar haline getirdi.Şayet Türkiye'nin müdahalesi olmasaydı, bu bir nevi yarı devletçik özerk yapı, siyasi manada masa ortaya getirildiğinde önemli bir güç olarak ortada bulunacaktı. Çünkü orada bir yönetim sağlamışlardı ABD'nin de desteği ile."

Cengiz Tomar, PKK'nın Suriye'de elinde tuttuğu alanın yaklaşık yüzde 35 olduğuna da dikkat çekmişti.

Etiketler :