TEİS Başkanı Saydan: Sağlık Bakanlığı 15 hastalık dışında bütün raporların süresini uzattı

TEİS Başkanı Saydan: Sağlık Bakanlığı 15 hastalık dışında bütün raporların süresini uzattı
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, koronavirüs nedeniyle yurttaşların sağlık hizmetine erişiminde aksamaları engellemek amacıyla Sağlık Bakanlığı’nın bütün raporların sürelerini yıl sonuna kadar uzattığını, ancak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 15 hastalık grubunu uygulama dışı bıraktığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, kronik hastalığı olan yurttaşların rapor sürelerini geçen yıl aldığı kararla bu yıl sonuna kadar uzatma kararı aldı. SGK ise, Bakanlığın bütün raporların süresini uzatmasına rağmen 15 hastalık grubuna ait teşhisi dışarıda bıraktı.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, bütün raporların sürelerinin uzatılması gerekirken SGK’nın 15 hastalık grubunu dışarda bıraktığını açıklayarak yurttaşların ve eczacıların mağdur olduğunu vurguladı. Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, SGK’nın dışarda bıraktığı bu 15 grubun içinde göz hastalıkları, hepatit, kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların da bulunduğuna dikkat çekti.

Saydan, “Kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızın son günlerde eczanelerimize girerek en çok sordukları soru raporum uzadı mı? İlaçlarımı verebilecek misin?” dedi. Saydan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

18 Mart 2020 tarihli duyuru ile Covid-19 nedeniyle vatandaşlarımızın sağlık hizmetine erişiminde aksamaya neden olmaması, bulaş riskinin azaltılması amacıyla önce Sağlık Bakanlığı sonra SGK tarafından raporlarının süresi uzatılmış ve bu raporlara istinaden ilaçların eczanelerden reçetesiz temin edilebileceği duyurulmuştu.

'Bütün raporları 31 Aralık 2022 tarihine uzatarak soruna çözüm buldu'

Bu sene mart ayının sonunda hastane randevularında yaşanan yoğunluk sebebi ile 1-1,5 ay sonraya verilen randevular hastalarımızı mağdur ettiği için Sağlık Bakanlığı geçerlilik süresi 1 Ocak 2020 tarihinden sonra dolan ve yenilenmeyen bütün raporları 31 Aralık 2022 tarihine uzatarak soruna çözüm buldu.

'SGK reçetesiz ilaç verilmesini 1 Haziran 2022 tarihinde bitireceğini bildirdi'

Bu çözüm için SGK 8 Nisan 2022 tarihinde duyuru yayınlayarak bütün sağlık raporlarının süresini uzatmadığını, 15 hastalık grubunu dışarda bıraktığını ve eczanelerimizden reçetesiz ilaç verilmesini 1 Haziran 2022 tarihinde bitireceğini bildirdi, ancak Medula provizyon sisteminde gerekli güncelleme bile halen yapılmadı.

'Bu tarihten sonra reçetesiz ilaç alımı olamayacak'

Aşağıdaki hastalıklar ve ilaç grupları dışında kalan bütün kronik hastalar 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılmış raporlarıyla, 1 Haziran 2022 tarihine kadar ilaçlarını direkt eczaneden reçetesiz temin edebilecek olup, bu tarihten sonra reçetesiz ilaç alımı olamayacak.

'Hiçbir müdahalemizin olmadığını söylemek istiyoruz'

Eczanelerimize gelerek bizlere bu uygulamadaki karışıklığın sebebini soran vatandaşlarımıza bu durumun bizlerden kaynaklanmadığını, söz konusu uygulamanın SGK’nın tasarrufu olduğunu, bizim hiçbir müdahalemizin olmadığını söylemek istiyoruz. Aşağıdaki listede hastalığı ve ilaçları olan vatandaşlarımızın acilen raporlarını yeniletmeleri ve reçetelerini yazdırmaları gerektiğini bu vesileyle bir kez daha hatırlatır, uygulamadaki karışıklığın ve karmaşıklığın sorumlusunun eczacılar olmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız”

Raporu uzatılmayan hastalık ve teşhislerin listesi

Saydan, rapor süresi uzatılmayan teşhisler ve ilaç gruplarını şöyle sıraladı:

"1) 4.2.6 - Büyüme bozuklukları

2) 4.2.9 - Eritropoietin, darbepoetin, sevelamer, parikalsitol, oral esansiyel aminoasit preperatları ve keto analogları kullanım ilkeleri

3) 4.2.10 - Lizozomal hastalıklar için tedavi ilkeleri

4) 4.2.33 - Göz hastalıklarında ilaç kullanım ilkeleri

5) 4.2.1 - Leflunomid, altın preparatları, Anti-TNF ilaçlar, rituksimab (romatoid artritte), abatasept, ustekinumab, tofacitinib, kanakinumab, tosilizumab ve vedolizumab kullanım ilkeleri

6) 4.2.12 - İmmünglobulinlerin kullanım ilkeleri

7) 4.2.13 - Hepatit tedavisi

8) 4.2.14 - Kanser tedavisinde ilaç kullanım ilkeleri

9) 4.2.15 - Klopidogrel, silostazol, ivabradin, prasugrel, dabigatran, rivaroksaban, apiksaban, tikagrelor ve ranolazin kullanım ilkeleri

10) 4.2.18 - Orlistat kullanım ilkeleri

11) 4.2.27 - Faktör ve diğer kan ürünlerinin reçete edilme ilkeleri

12) 4.2.30 - Pulmoner hipertansiyon ile kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyonda ilaç kullanım ilkeleri

13) 4.2.33.D - Göz hastalıkları tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar

14) 4.2.34 – Multipl Skleroz Hastalığında fampiridin, beta interferon, glatiramer asetat, teriflunomid, dimetil fumarat, fingolimod, okrelizumab, kladribin, natalizumab ve alemtuzumab kullanım ilkeleri

15) Sağlık Bakanlığı Renkli Reçete Sistemi’ne dahil ilaçlar"