Sosyal medyada 'Zeytinime Dokunma' çağrısı

Sosyal medyada 'Zeytinime Dokunma' çağrısı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın elektrik üretimi için zeytinlik alanların madencilik faaliyetine açılmasına yönelik kararına tepkiler yükseldi. Birçok ünlü ismin yönetmeliğe gösterdiği tepkiler sonrası #ZeytinimeDokunma etiketi Twitter'da trendlere girdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu karar sonrası elektrik üretiminde kullanılan maden sahası zeytinlik alan içinde kaldığı takdirde, zeytinlikler maden sahası olarak görülecek.

Düzenlemenin gündeme oturması sonrası birçok iş kolundan ünlü isim sosyal medyada kararı eleştirdi.

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı yönetmelikle ilgili 'çok geç olmadan gözden geçirilmeli' dedi.

Ortaylı paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Türkiye zeytinlikleri hiç de küçümsenecek miktarda değil, daha doğrusu değildi. Çok ciddi tedbirler almazsak bırakın etrafa zeytin satmayı, kendi ihtiyacımızı bile karşılayamayacak duruma düşeceğiz. Bugün yayınlanan yönetmelik mutlaka gözden geçirilmeli, yoksa çok geç olacak.

'Reddediyorum'

Oyuncu Burcu Biricik bakanlığın yayınladığı yönetmeliği Instagram hesabından paylaşarak "Bu yönetmeliği vatandaş olarak kabul etmiyor ve reddediyorum" dedi.

burcubiricik.jpeg

'Dokunma, kıyma'

Komedyen Doğa Rutkay Kamal "Geleceğimiz için zeytin ağaçları. Umudumuz için zeytin ağaçları" diyerek şu ifadeleri kullandı:

Geleceğimiz için zeytin ağaçları. Umudumuz için zeytin ağaçları. Ağır ve zahmetli büyümesine karşın, uzun ömürlü ve dayanıklı zeytin ağaçları… Hititleri, Yunanları, Romalıları, İsa’nın havarilerini, Türklerin Anadolu’yla gelişini gören, Pir Sultan’ı, Karacaoğlan’ı bilen zeytin ağaçları… Binlerce yıldır bu toprakların insanlarını zeytinyağlarıyla karanlıklarını aydınlatan zeytin ağaçları. Zeytin ve zeytinyağıyla onların karnını doyuran zeytin ağaçları… Ege’deki batık gemilerde dev amforaların bulunması zeytinyağı ticaretinin her dönemde önemli olduğunun göstergesidir. Akdeniz demek, sonsuz bir maviliğin etrafında kök bulmuş kurşuni yeşil demektir biraz da. Bu kurşuni yeşil zeytin ağacıdır. Bu sebeple ismi “Ölümsüz Ağaç” olmuştur. Dokunma. Kıyma. Kıymetini bil insanoğlu!

'Ülkemizin doğası, olmuş rant rüyası'

Tarkan, kararı 'ülkemizin doğası, olmuş rant rüyası' diye eleştirerek şu mesajı paylaştı:

Ülkemizin doğası olmuş rant rüyası. Enerjiydi, madendi, barajdı, şuydu, buydu…Doğamız geri dönüşü olmaksızın yok ediliyor. Yıllardır gözlerini diktikleri zeytinliklerimizi feda etmek var şimdi sırada.

Ünlü oyuncu Kerem Bursin 'doğamız ülkemiz' dediği paylaşımında şunları yazdı:

Doğayı ‘ihtiyaç’ uğruna döverek, zehirleyerek, üzerine milyon tane “estetik” ameliyatı yapıp kalıcı hasarlar ve büyük yaralar bırakılıyor. Doğamız ağlıyor, dövülmekten yorulmuş, kabuğuna çekilmiş vaziyette yok oluyor. Doğamız ülkemiz demek

Ünlü komedyen Şahan Gökbakar, yönetmeliğin karşısında olduğunu vurguladığı paylaşımında şöyle belirtti:

Zeytinlik alanların madencilik faaliyetine açılması konusunda bugün çıkartılan yönetmeliğin tüm kalbimle karşısındayım. Zeytin ağaçları yaşamı simgeler. Zeytin dalı barış demektir. Zeytin ağaçlarına asla dokunulmamalıdır.

Leman Dergisi alınan kararı kapağına taşıyarak Nazım Hikmet'in dizelerine atıf yaptı:

Oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan şu sözlere yer verdi:

‘İhanettir'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Twitter’dan yaptığı paylaşımla konuyu yargıya taşıyacaklarını duyurdu.

“Bakanlığın bugün yayınladığı vicdanları yaralayan yönetmelik ile zeytinliklerimiz madenciliğe açıldı. Zeytin ağaçlarına maden ocağı hançeri saplamak, geleceğimize ihanettir. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yürütmeyi durdurma davası açacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarım.”