Şirketler varlıklarını banka kasalarına gömdü

Şirketler varlıklarını banka kasalarına gömdü
Ekonomik kriz şirketleri bankalardaki kasalara yöneltti. Bankalarda kiralanacak kasa bulunamadığı öne sürüldü. Sürecin ekonomideki güvenin sonucunda geliştiği belirtiliyor.

Türkiye'deki ekonomik kriz her geçen gün daha da büyüyor. İflaslar arttı mı, el koyma davaları var mı, alacak verecek meseleleri ne durumda, ticaret mahkemelerinin yoğunluğu arttı mı gibi konular merak konusu...

İstanbul’da görev yapan bir ticaret mahkemesi başkanı, “Ekonomik kriz nedeniyle işlerimiz yoğunlaşır diye bekliyorduk. Ancak böyle olmadı. Büyük şirketler banka kasalarını dövizle doldurmuş durumda. Bankalarda kiralayacak kasa yok” dedi.

‘Banka kasalarını dövizle doldurdular’
Çek ve senet ile yapılan ödemelerin azaldığını aktaran mahkeme başkanı, “İnsanlar ayaklarını yorganına göre uzatıyor. Çek ve senet ile yapılan işler azaldı. Büyük şirketlere baktığımızda ise bu şirketler sizin benim gibi sıradan yurttaşlar değil. Büyük şirketler banka kasalarını dövizle doldurmuş durumda. Özellikle bakın banka demiyorum. Kasalar doldurulmuş vaziyette. Şu an bankalarda kiralayacak kasa yok” diye konuştu.

‘Bir sene sonra patlayacak’
Avukat Fatma Uluca ise yaşanan ekonomik krizin ticaret mahkemelerine az yansımış ya da yansımamış olmasının bir problem olmadığını göstermeyeceğine dikkat çekti. Şirketlerin TL bazında vadelendirme yaptığını aktaran Uluca, “Bu kalktı. Vadeli mal verme noktasında tıkanma var. Dolar ile alıp TL ile satıyorsunuz. İthalat yapanlar piyasada ham madde bulmakta sorun yaşıyorlar. İthalatçı ithal ettiği ürünün bedeliyle kar edemiyor. Evet şu an bir durgunluk var. İtilaflar yaşanmaya başlayacak ve bir sene sonra patlayacak” ifadelerini kullandı.