Sınır İhlali Yapan Suriye Hava Aracı Türk F-16'lar Tarafından Vuruldu

Sınır İhlali Yapan Suriye Hava Aracı Türk F-16'lar Tarafından Vuruldu
TÜRK Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları, angajman kurallarını ihlal ederek sınırımıza yaklaşan Suriye'ye ait İHA (insansız hava aracı) olduğu tahmin edilen bir hava aracını vurarak düşürdü. Genelkurmay kaynakları, düşen...

TÜRK Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçakları, angajman kurallarını ihlal ederek sınırımıza yaklaşan Suriye'ye ait İHA (insansız hava aracı) olduğu tahmin edilen bir hava aracını vurarak düşürdü. Genelkurmay kaynakları, düşen Suriye hava aracının niteliğinin belirlenmesine çalışıldığını söylemekle yetindi.

Bölgedeki görgü tanıklarının anlattığına göre olay saat 14.00 sıralarında meydana geldi. Hatay'ın Altınözü, Defne ve Yayladağı ilçelerinde Suriye sınırına yönelen Türk savaş uçaklarının geçişi sırasında, patlamaya benzeyen gürültü duyuldu. Bunun üzerine bölgeden 'Suriye sınırına uçak düştü' ihbarı geldi.

İhbar üzerine harekete geçen İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, olayın meydana geldiği söylenen Altınözü İlçesi'nin Akdarı bölgesine giderek inceleme yaptı. Ayrıca, Defne ve Yayladağı ilçelerinden gelen çok sayıda ihbar da ekipler tarafından değerlendirildi.

Görgü tanıkları, bir Türk savaş uçağının 2 füze fırlatarak vurduğu Suriye hava aracının 3 parçaya bölünerek Suriye topraklarına düştüğü söyledi. Bazı kaynaklar ise Suriye'de muhaliflerin kontrolüne geçen İdlip'in Cisr-Üs Şuur bölgesinde Hamman mevkiinde jetlerin öğle saatlerinde hava aracına füze fırlatarak düşürdüğü bilgisini verdi.

DAHA ÖNCEKİ OLAYLAR

Suriye'de iç çatışmalar başladıktan sonra Suriye jetleri 20 Haziran 2012'de Akdeniz üzerinde keşif uçuşu yapan Türk RF-4E keşif uçağını; sonraki tarihlerde de Türk jetleri 16 Eylül 2013'de Suriye helikopteri, 23 Mart 2014'de ise Mig savaş uçağını angajman kurallarını çiğnediği için vurarak düşürmüştü.

SINIRDA 1 KİŞİ SİLAHLA YAKALANDI

Öte yandan Türkiye-Suriye hududunun Şanlıurfa Çiçekalan Hudut Karakol Komutanlığı bölgesinde, Hudut Devriye Timi (HDT) tarafından gece yarısı yakalanan bir kişinin elindeki çanta ile yasa dışı giriş teşebbüsünde bulunduğu görüldü. Kaçarken yakalanan Suriye uyruklu kişinin üzerinde 2 adet Kalaşnikof piyade tüfeği, 1 tabanca elde edildi.

Genelkurmay Kaynakları ; "Hatay'ın Altınözü, Defne ve Yayladağı ilçelerinde Suriye' den bir hava aracının sınır ihlali yapması üzerine Adana' dan kalkan savaş jetlerimiz 2 kez ateş açarak bir hava cismini vurmuşlardır. Ancak vurulan cismin ne olduğu hakkında şu an için bir netlik yok. Vurulan cismin netliği tespit edildiğinde kamuoyuyla paylaşılacak " dedi