Sığınmacıların Karıştığı Suç Olayları 5 Bini Aştı

Sığınmacıların Karıştığı Suç Olayları 5 Bini Aştı
İsveç’e göç dalgasının başladığı Ekim ayından bu yana sığınmacı bağlantılı polisiye vakalarının 5000 ‘i aştığı açıklandı.Adı geçen raporda sadece sığınmacıların karıştığı olaylar değil, sığınmacı...

İsveç’e göç dalgasının başladığı Ekim ayından bu yana sığınmacı bağlantılı polisiye vakalarının 5000 ‘i aştığı açıklandı.

Adı geçen raporda sadece sığınmacıların karıştığı olaylar değil, sığınmacı kamplarına yönelik saldırılar gibi suçlar da yer alıyor.

‘‘KOD 291’’ İsveç polisinin sığınmacı bağlantılı polisiye vakalara verdiği şifre adı. İsveç polisi göç dalgasının başlamasından bu yana sığınmacıların bağlantılı olduğu polisiye vakaların kamuoyu ile paylaşılmasında ketum tavrı nedeniyle İsveç medyasında haberlere konu olmuştu.

Svenska Dagbladet Gazetesi sır gibi saklanan polisin KOD 291 belgelerini ele geçirerek kamuoyu ile paylaştı. Gazetenin ele geçirdiği belgeye göre sığınmacı bağlantılı polisiye vaka sayısı Ekim ayından bu yana 5 binin üzerine çıktı. Kamplarının kundaklanması, sığınmacı bağlantılı şiddet, tehdit, kavga gibi polisiye vakaların Ekim ayından itibaren gösterdiği aşırı artış geçtiğimiz günlerde İsveç Emniyet Genel Müdürü’nün hükümetten 2 bin 500 ek personel istemesine neden olmuştu.

Gazete göç dalgasının artması ile birlikte sığınmacılar, polis ve sığınmacı kamplarında çalışan personel için zor ve endişeli bir ortamın oluştuğu yorumunu yaptı.

Ekim ayından bu yana sığınmacı bağlantılı vakaların kayda alındığı, ele geçirilen KOD 291 raporunda 450 kavga, 559 dövme, dokuz soygun, 194 tehdit, dört tecavüz vakası bulunuyor. Bunun yanısıra 37 intihar girişimi, 26 hastalık vakası, 42 kayıtlı psikolojik rahatsızlık ve üç ölüm olayı da raporda yer alıyor. Kayda geçen vakaların bütün İsveç’i kapsadığı, haftanın yedi günü, günün her saatinde vuku bulduğu belirtildi. Raporda ayrıca iki bomba tehdidi, 58 yangın, 239 otomatik yangın alarmı ve 96 kayıp olayı da yer aldı.

Ele geçirilen raporda suçların kanıtlanıp kanıtlanmadığı, failin olup olmadığı, suç yada olayın arkasında kim yada kimlerin olduğu gibi bilgiler ise görülmüyor. Polis kaynaklarından ise resmi açıklamanın 19 Şubat’ta yapılacağı öğrenildi.

Sığınmacı bağlantılı bütün olayları takip eden İsveç Polisinin Ulusal Operasyon Birimi şeflerinden Tomas Wallberg rapor ile ilgili değerlendirmede bulunurken vaka miktarının ele geçirilen raporda bulunandan çok daha fazla olduğunu, sığınmacı kamplarında belirgin bir durum olduğunu belirterek ‘‘İnsanlar diğer ruhsal rahatsızlık geçiren insanlarla bir arada bulunuyor. Önlerinde belirsiz bir yaşam var ve geri gönderilme endişesi yaşıyorlar. Günlük yaşantılarında en ufak bir rahatsızlık herhangi bir olayın ateşleyicisi olabiliyor. Sonbahar aylarında kapasitenin üzerinde dolu olan kamplarla karşılaştık ve insanlar kendilerini iyi hissetmiyorlardı. Şimdi daha kaba suça eğilim görülüyor. Bu bizim hissettiğimiz. Spekulasyon değil ama doğrulanmış bir durum da değil. Yine de gelişmenin bir mantığı var.’’ dedi.