Sakarya'da ikinci patlama: 3 şehit, 12 yaralı

Sakarya'da ikinci patlama: 3 şehit, 12 yaralı
Sakarya Taskısığı bölgesinde bir patlama meydana geldi. Patlamda 3 jandarmanın şehit olduğu ve 12 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Patlama, havai fişek fabrikasına 31 kilometre uzaklıkta Sakarya'nın Taşkısığı bölgesinde meydana geldi. Fabrikadaki patlamayan mühimmatı imha etmek üzere taş ocağına taşıyan kamyonda yaşanan patlamanın, mühimmatın indirileceği sırada meydana geldiği söylendi.

Soylu:Sakarya'daki patlamayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu valilikte açıklama yapıyor. İçişleri Bakan Soylu "Hastanede 6 yaralımız kaldı" dedi.

Soylu: 1,5 tonluk patlayıcı vardı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaşanan patlamanın ardından olay yerinde açıklamalarda bulundu.

Soylu araçta 1,5 tonluk patlayıcı varken olayın gerçekleştiğini belirtti. Soylu 2'si imha timinden 3 jandarmanın şehit olduğunu, aracın şoförünün ağır yaralı olduğunu açıkladı.

Soylu ayrıca paylamada 11 jandarma ve 1 de şoförün yaralandığını duyurdu.

Ağır yaralı şoför belediye çalışanı

Halk TV'nin yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre; patlamada ağır yaralı olan şoförün Fatih U. isimli bir belediye çalışanı olduğu iddia edildi.

Neden soğutma yapılmadan taşındı?

Halk TV'de Şule Aydın ile Haber Masası'na konuk olan Afet Uzmanı Kubilay Kaptan, 3 jandarmanın şehit olduğu ve 11'i jandarma 12 kişinin yaralandığı Sakarya'da meydana gelen ikinci havai fişek patlamasıyla ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Kaptan, imhanın yerinde yapılması gerektiğini belirtirken soğutma işlemlerine günlerce devam edilmesi gerektiğini de ifade etti.

Nakliye işleminin başka araçlarla yapılması gerektiğini ifade eden Kaptan, "Hava şu an 33 derece, bu patlama ufak bir sürtünmeden bile meydana gelmiş olabilir" diye konuştu.

Kaptan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyleydi:

"Soğutmak yerine taşımayı seçiyorlar"

İlk patlama nedeniyle, ısı 1000 derecenin üzerinde. Birkaç gün içinde patlamamış malzeme taşınmaya çalışılıyor. Soğutmak yerine, taşımayı seçiyorlar. Neden yerinde imha etmedik bunu?

"Nakliye işleminin başka araçlarla yapılması gerekirdi"

TSK'nin imha etmesi normal ama farklı uzmanlık alanlarından kimselerin de olması gerekiyordu. Soğutmaya da devam edilmeliydi ve yerinde imha edilmeliydi. Nakliye işleminin de başka araçlarla yapılması gerekirdi. Hava şu an 33 derece, bu patlama ufak bir sürtünmeden bile meydana gelmiş olabilir.

"Patlamanın olduğu kamyonun bulunduğu yerde başka patlama ihtimali var"

Bu durumlarda hiçbir şeye dokunmadan günlerce soğutma işlemi yapılmalıdır. Şu an patlamanın olduğu kamyonun bulunduğu yerde de bir başka patlama ihtimali elbette var.

3 asker şehit, 6 kişi yaralı

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, 3 askerin şehit olduğunu ve 6 kişinin de yaralı olduğunu duyurdu. Vali Kaldırım, patlamanın patlayıcıların intikali sırasında meydana geldiğini ifade etti.

İçişleri Bakanlığından açıklama

İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada patlamanın, mühimmat kamyondan indirildiği esnada meydana geldiğini ifade etti. Bakanlık açıklamasında, "2’si patlayıcı madde imha timinden olmak üzere 3 jandarma personelimiz şehit oldu, 6 personelimiz yaralandı" ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da olay yerine gidiyor.

ekran-resmi-2020-07-09-12-24-45-002.png

Muhtar: Taş ocağında kontrollü patlatma yapılmak istendiği sırada oldu

Taşkısığı Mahallesi muhtarı Muharrem Bektaş, ilk açıklamasında, patlamanın taş ocağında kontrollü patlama yapılmak istendiği esnada gerçekleştiğini ileri sürdü.

Bektaş, “Hendek’te patlamayan mühimmatı, jandarma kontrolünde mahallemizde bulunan boş kullanılmayan taş ocağında kontrollü patlatma yapılmak istendi, o sırada kaza oldu. Şu anda yaralımız var. Muhtemelen 1 sivil geri kalan asker. Tek bildiğim bu. Kamyon olay yerine geliyor. Durduğu yerde patlıyor. Kamyon şu an gözümün önünde ve paramparça olmuş durumda. Muhtemelen kamyonun içinde olmuş. Bilmiyorum yanlış bilgi vermeyeyim ama şu anda gözümle gördüğüm bu. Şu anda olay yerindeyim kamyonla aramda 5 metre var” diye konuştu.

Sosyal medyada tepkiler

CHP’nin sosyal medya hesabından yapılan ilk açıklamada, “Sakarya’da imha edilmek üzere taşınan havai fişeklerin bulunduğu araçta meydana gelen patlamada şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ulusumuzun başı sağ olsun” denildi.

ekran-resmi-2020-07-09-16-53-49.png

CHP’li Muharrem İnce, sosyal medya hesabından patlamaya ilişkin sert sert tepki gösterdi. İmce, “Sakarya’da özel bir şirkete ait patlamayan havai fişekleri taşırken şehit olmak… Fabrikası var, nasıl taşınacağını, nasıl imha edileceğini bilen yok mu? Yazık. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralı askerlerimize şifa diliyorum” dedi.

ekran-resmi-2020-07-09-16-54-10.png

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de önlem alınmamasına tepki gösterdi. “Böyle ciddiyetsizlik olmaz” diyen Akşener, “Sakarya’da yaşanan patlamada şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Daha geçen hafta patlama yaşanmış bir fabrikanın tehlikeli malzemelerini neden askerimize taşıtıyorsunuz? Neden önlem almıyorsunuz?” diye sordu.

ekran-resmi-2020-07-09-16-54-25.png

İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG) de önlem alınmamasına dikkat çekerek, “Sakarya İl Jandarma Komutanı’na ve İçişleri Bakanı’na soruyoruz: Bu miktarda ve kızışmış malzeme nasıl olur da askere taşıtılır? Patlamadan hiç mi ders çıkarılmadı?” dedi.

ekran-resmi-2020-07-09-16-55-30.png

Devlet Bahçeli: Yeni bir vahim olay

3 Temmuz’daki patlamanın araştırılmasına ilişkin verilen önerge partisinin ve AKP’nin oylarıyla reddedilen Devlet Bahçeli ise yeni patlama için, “Yeni bir vahim olayın vuku bulması milletimizi bir kez daha derinden üzmüştür” açıklamasında bulundu.