Sağlık Bakanı Koca'dan corona virüsü açıklaması

Sağlık Bakanı Koca'dan corona virüsü açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İran'dan gelen 140 kişi içinde ateşi olan kimse bulunmamaktadır. Yolcuların ilk bulgularında virüs belirtisi yok" dedi.

Koca'nın açıklamaları şu şekilde: 

- Türkiye tedbirleri hayata geçiren ilk ülkeler arasında.

- İran’a vakaların bildirilmesiyle bu ülkeye karşı da tedbirlerimizi yoğunlaştırdık. Pazar günü duyurduğumuz üzere İran ile uçuşlarımız tek taraflı durdurulmuştur. 

- Yolculardan bir kısmının Kum kenti ziyareti yaptığı ve bazı yolcularda soğuk algınlığı bulguları tespit edilmesi üzerine Ankara'ya indirmeye karar aldık.

- Tecrübeli ekibimiz Ankara'da bulunduğu için İstanbul yerine tercihimizi Ankara'dan yana kullandık. Şehir hastanesine 300-400 metre uzaklıkta olan, şu ana kadar kullanılmayan Bilkent'teki klinik gözlem konuk evini kullanıma açtık. Şehir hastanesinde karantinaya alınmadılar. 

- Tüm numuneler için çalışmaya başlandı. Sonuçlar birkaç saat içinde belli olmuş olur. Çıktığı anda sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacak.

- İran'dan gelen 140 kişi içinde ateşi olan kimse bulunmamaktadır. Yolcuların ilk bulgularında virüs belirtisi yok. 

- İran'daki Türk vatandaşları Türkiye'ye gelmek isterlerse, nasıl getirilmeleri gerektiğiyle ilgili her türlü imkanımızı seferber edeceğiz.

- Karantina altında olan yolcuların sonuçları bu akşam çıkar. 

- Kum ve Meşhed'den uçuşa izin verilmeyecek.

- İçinde şüpheli yolcu bulunan bir uçağı saatlerce mücadele edip Türkiye'ye indirtmedik.

- Yolcuların ağırlıklı kısmı genç yaşta. üç kişi dışında yaş ortalaması 30-35. Özellikle gençlerde virüsün daha hafif seyrettiğini biliyoruz. 

- Gelenlerin hepsi Türk vatandaşı İranlı bir vatandaş yok.

'Bir uçakla ilgili saatlerce mücadele ettik, indirtmedik'

Soru- cevap 

(Karantinadaki yolcular) - Her biri ayrı tek odada. Her birini biz ayrı tek odada bulunduruyoruz. Normalde İstanbul’a giden uçak, şüpheli durum olunca Ankara’ya yönlendirdiğimiz bir uçaktı.

- Geçmiş 3-4 gün önce bir ülkeden, özellikle gemi seyahati yapan yolcuların bulunduğu ve charter uçağı ve içinde şüpheli olduğunu bildiğimiz bir vakayla ilgili içinde Türk vatandaşının olmadığını bildiğimiz ama Türkiye aktarmalı uçakla ilgili biz saatlerce mücadele ettik ve Türkiye’ye indirmedik. Bunu kimse bilmiyor. Biz saatlerce uğraşıp o uçağı indirtmedik. Başka ülkede yakıt ikmali yaptırdık. Hareket ettiği ülke uçağı geri almadı. Bir Avrupa ülkesine indi ve o ülkede nasıl davranıldığını iyi biliyoruz.