Bakan Koca'dan 'sokağa çıkma yasağı' açıklaması

Bakan Koca'dan 'sokağa çıkma yasağı' açıklaması
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu. Koca, tedbirlerin önemine vurgu yaptı ve ikinci dalga beklemediklerini duyurdu.

1 Haziran'da normalleşmenin başlamasının ardından ilk kez gerçekleştirilen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca basın açıklamasında bulundu.

Koca, açıklamalarının ardından günlük koronavirüs tablosunu da paylaştı.

Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

- Evden çıktığımızda maskemizi mutlaka takacağız. Bir arada olduğumuz insanlarla aramıza 1.5 metre mesafe koyacağız. El temizliğine normalden daha fazla önem vereceğiz.

- Maske tedbirini ihmal eden veya maskesini uygun şekilde takmayan vatandaşlarımızdan ricam, daha dikkatli olmalarıdır.

- Tedbirlerde daha başarılı olsaydık, vefat sayımız yine de değişmezdi diyemeyiz.

- Restoranlar açıldı, masalarda 2-3 kişi bir arada oturmamalıyız. Otobüste, dolmuşta boş koltuk kuralına uymalıyız.

- Normalleşme süreci eski alışkanlıklarımıza dönüş değildir. Tedbirlere uymazsak başa dönebiliriz.

- İkinci dalga beklemiyoruz.

- Gündeme çok sık gelmesi sebebiyle AVM örneğini vermek istiyorum. Rehberimiz, AVM girişlerinde kalabalık oluşmasını önlenmeli diyor. Bilim Kurulumuz AVM girişlerinde ateş ölçümü yapılmasını ve ateşi yüksek kişilerin alınmamasını tavsiye etmektedir.

- Asansörlerin ancak 3'te 1 kapasiteyle kullanımına izin verilmelidir. AVM gibi kalabalık ortamlara gittiğinizde lütfen 3 saatten fazla kalmayın.

- Giyim mağazalarında ürünler sık temasa maruz kalır. Böyle bir alışverişten sonra ellerimizi yıkamalı, yıkamadan önce elinizi yüzünüze değdirmemelisiniz.

- Bütün bu uyarıların ardından size önemli bir müjdem var. Hastanelerimiz artık olağan hizmetlerine geçmeye başlıyor. Polikliniklerimiz her zamanki hastalar ve hastalıklarla daha çok ilgilenecek, ertelenmiş tedavilerde yeniden randevu verecekler.

- Uyulması gereken tedbirler zor değildir. Tedbirlerin kolaylığını neye bakarak söylüyoruz? Riske ve hastalığın meşakkatine bakarak söylüyoruz.

- Bu savaşı kazanacağımıza inancımız tamdır. Zaferimizin büyüklüğü, ne kadar erken kazanacağımıza bağlıdır. Kara görülmüş ama deniz durulmuş değildir.

Sokağa çıkma yasağı

Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Koca, sokağa çıkma yasağıyla ilgili gelen bir soruya, ''Sokağa çıkma yasağı ile ilgili genel bir düşünce yok." sözleriyle yanıt verdi.

Koca şöyle konuştu:

İllerdeki geçişlerin kısıtlandığı durumda daha çok uyguladığımız bir durumdu. Önümüzdeki dönemde sokağa çıkma, hafta sonuyla ilgili şu an genel bir düşünce yok. Ama il bazında, illerde vakaların dağılımında bir değişiklik olursa gerektiğinde o anlamda her zaman karar almak mümkün olabilir. Bilim Kurulunun şu anda uygulanma noktasında bir önerisi olmadı. Gerektiğinde iller bazında gündeme gelebilir. 65 yaş üstü yaşlılarımız ve gençlerimizle ilgili; bu süreçte en çok fedakarlık gösteren onlar oldu. Halen sokağa çıkma noktasında kısıtlı olan ve en son sayın Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı şekliyle büyüklerimizin haftada 1 gün, gençlerimizin haftada 2 gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor. Daha çok özellikle büyüklerimizin hareket kısıtlılığı benzeri sorunlar nedeniyle bunun arttırılmasının doğru olacağı yaklaşım var. Önümüzdeki hafta gündeme gelmiş olur. Daha net bir karar açıklanmış olur. Bir düzenleme yapılması gündeme gelmiş oldu. Gelecek hafta netleşmiş olur.

Günlük koronavirüs tablosu

Bakan Koca, konuşmasının sonunda günlük koronavirüs tablosunu da açıkladı.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre bugün 24 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Yeni vaka sayısı ise 52 bin 305 teste karşın 867 olarak belirlendi.

Böylece sürecin başından bu yana 4 bin 609 can kaybı yaşanırken, 166 bin 422 vaka tespit edildi.

Son 24 saat içinde 931 kişi hastalığı yenerken, sürecin başından bu yana toplam 130 bin 852 kişi iyileşmiş oldu.

3haziran.jpg

Koca, Twitter'daki paylaşımda ise şu ifadeleri kullandı:

1 ay önce bugün 1.424 olan yoğun bakım hasta sayımız %57 oranında, 766 olan entübe hasta sayımız %66, günlük vaka sayımızsa %48 oranında azaldı. 52 bini aşkın testin sonucuna göre, bugün yeni vaka sayımız 867. TEDBİRLERLE BU DÜŞÜŞÜ DAHA DA HIZLANDIRALIM.

Etiketler :