Dolmabahçe'den iyimser haberler gelirken Rusya operasyonları azalttı

Dolmabahçe'den iyimser haberler gelirken Rusya operasyonları azalttı
İstanbul görüşmelerinin ilk günkü müzakereleri sona erdikten hemen sonra Rusya Savunma Bakanlığı'ndan dikkat çeken bir açıklama geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, "Diyalog için Kiev ve Çernihiv çevresinde operasyon duracak" açıklamasını yaptı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna- Rusya arasındaki görüşmelerinin hemen ardından bir açıklama yayınladı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Diyalog için Kiev ve Çernihiv çevresinde operasyon duracak" denildi.

İstanbul görüşmelerine katılan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Fomin de, Kiev ve Çernigiv yönlerinde askeri eylemlerini azaltmaya karar verdiklerini açıkladı.

Viyana Sözleşmesi çağrısı

Fomin, Ukrayna’ya askeri esirler konusunda Viyana Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerine uyma çağrısı yaptı.

Kiev ve Çernigov bölgelerinde askeri eylemleri azaltma kararı aldıklarını duyuran Fomin, Rus askeri esirlere işkence olasılıklarının ortadan kaldırılması gerektiğini de söyledi.

Fomin şu ifadeleri kullandı: Ukrayna’nın tarafsızlık ve nükleer silahsızlık statüsüne ilişkin anlaşma hazırlıkları ve Ukrayna’ya güvenlik garantileri sağlanması konusundaki müzakerelerin uygulama aşamasına geçiyor olmasıyla bağlantılı olarak, aynı zamanda bugünkü görüşme sırasında ele alınan ilkeler hesaba katılarak; Rusya Savunma Bakanlığı tarafından karşılıklı güvenin artırılması, müzakerelerin sürdürülmesi için koşullar yaratılması ve yukarıda bahsettiğim anlaşmanın imzalanması şeklindeki nihai hedefe ulaşılması amacıyla, Kiev ve Çernigov yönlerindeki askeri hareketliliğin önemli ölçüde, katbekat azaltılması kararı alındı” ifadelerini kullandı.

Roman Abramoviç de İstanbul'da

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri İstanbul'da bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde başlayan toplantıya, sabah ilk olarak Ukrayna, ardından Rusya heyeti geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılış konuşmasını yapmak üzere geldiği Çalışma Ofisi'ndeki toplantı, konuşmanın ardından başladı.

Toplantı, Rusya ve Ukrayna taraflarının hem heyet başkanları hem de heyetler arası görüşmelerinin ardından sona erdi.

Görüşmelere Rus iş insani Roman Abramoviç de katıldı. Rusya ve Ukrayna'da arabuluculuk çalışmaları yürüten Abramoviç, ay başında Moskova ve Lviv'de temaslarda bulunmuştu.

ABD basınında çıkan haberlerde, Amerikan yönetiminin, arabuluculuk çalışmaları nedeniyle Abramoviç'i yaptırım uygulanan Rus oligarklar arasına almadığına yer verilmişti.