Soylu Halk TV'ye hücuma geçti: 2 ceza birden

Soylu Halk TV'ye hücuma geçti: 2 ceza birden
Halk TV ve KRT'ye Sedat Peker'in iddiaları ve suçlamalarına yer vermesi sebebiyle, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun isteği üzerine RTÜK tarafından yüzde 3 para cezası kesildi. Halk TV ayrıca, Jandarma Genel Komutanlığı’nın 'Van Başkale' şikâyetine istinaden de ikinci bir para cezasıyla karşı karşıya kaldı.

RTÜK, bugün toplandı. Üst Kurul; Halk TV, KRT, Tele 1, TGRT ve Radyo Sputnik hakkında idari para cezası kararı aldı.

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, sosyal medya hesabından Sedat Peker'in iddiaları ve suçlamalarının yayınlanmasından rahatsız olan Süleyman Soylu'nun isteğiyle Halk TV ve KRT'ye yüzde 3 para cezası kesildiğini açıkladı.

Taşcı paylaşımında "Sedat Peker’in açıklamalarının tartışılmasından rahatsız olan Süleyman Soylu’nun şikayeti üzerine RTÜK rapor düzenledi; Halk TV ve KRT’ye %3 para cezası kesildi. Oysa cezalandırılan yayınlarda Peker’in iddialarının araştırılmaması, soruşturulmaması eleştiriliyor" diye yazdı.

Soylu küçük düşürülmüş

Taşcı, cezanın Soylu'nun yorumuyla gerekçelendirildiğini belirterek şöyle ekledi:

RTÜK cezasını Sedat Peker’in açıklamalarının değerlendirildiği programlarda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “eleştiri sınırı ötesinde küçük düşürüldüğü” gerekçesine dayandırdı. Kararlar oy çokluğuyla alındı. Karara Sayın Konuralp ile birlikte karşı oy kullandık.

İkinci para cezası

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi Okan Konuralp ise sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

“İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun avukatlarının şikâyetlerini dikkate alan RTÜK, HALK TV ve KRT’ye para cezası verdi. HALK TV, Jandarma Genel Komutanlığı’nın ‘Van Başkale’ şikâyetine istinaden de ikinci bir para cezasının muhatabı oldu. RTÜK, E. Kongar ve M. Yanardağ’ın İstanbul Bahçeşehir’de 6 kadının maruz kaldığı erkek şiddetine ilişkin yorumları nedeniyle, TELE1’i de cezalandırdı. Üç kanal için verilen dört ayrı para cezası kararı oy çokluğuyla alındı; kararlara Sayın Taşcı’yla birlikte karşı oy kullandık.”

Uğur Dündar'a dava

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bir başka şikayetiyle Gazeteci Uğur Dündar'a dava açıldı. Uğur Dündar'a açılan davanın iddianamesinde “Hakkında suç örgütü kurma suçundan yakalama kaydı bulunan Sedat Peker isimli şahsın yurt dışından internet aracılığıyla yapmış olduğu paylaşımlar ve devlet yetkililerine karşı mesnetsiz iddiaları kapsamında, kamu düzeni açısından açık ve yakın tehlikelerin de ortaya çıktığının her türlü izahtan vareste olduğu, bu kapsamda şüphelinin aynı suç işleme kararı icrası kapsamında söylemleri ve paylaşımları kapsamında zincirleme şekilde suçu ve suçluyu övme suçunu oluşturduğu anlaşılmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Soylu: Salt sansasyon

Halk TV’de yayınlanan ve Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt’un konuk olarak katıldığı “Asıl Mesele” isimli programda; Enginyurt’un İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkındaki değerlendirmeleri, yayın ilkesi ihlali olarak değerlendirildi.

Soylu’nun dilekçesinde şikayet edilen “Asıl Mesele” programının ismi “Asıl İşler” olarak yazıldı. Soylu’nun Enginyurt’un konuk olarak katıldığı Halk TV’ye yönelik şikayetinde şu iddialar yer aldı:

“Programın tamamı incelendiğinde basın özgürlüğü, düşünce ve ifade açıklama hürriyeti ile izah edilemeyecek şekilde fıkralarında yer alan ilkelere aykırı bir yayın yapıldığı tespit edilecektir.

Basının kamu görevi yapmasında göz önünde tutulan amaç ile kişilik haklarına verilen zarar arasında açık bir orantısızlık varsa, yayının hukuka aykırı olduğu kabul edilmelidir. Objektiflikten ayrılmak, haber sınırını aşmak, genişletici ve yanlış yorumlarda bulunmak, gerçek dışı haber vermek, yersiz şekilde onur kırıcı sözler kullanmak, dürüstlük kurallarına aykırı davranmak, kişisel nedenlerle salt sansasyon için yayın yapmak hukuka aykırıdır.

Bu açıklamalarda sonra denilebilir ki; basın özgürlüğünün kişilik haklarına üstün tutulabilmesi için yayının gerçeğe uygun olması, gerçeğe uygun yayının haber niteliği taşıması, gerçeğe uygun haberlerin verilmesinde nesnel (objektif) ölçütlere uyulması, haberin veriliş biçimi yönünden özle biçim arasında ölçülülük bulunması gerekir. Bir yayının hukuka aykırı olduğunun kabul edilmesi ancak açıklanan bütün bu koşulların birlikte varlığı halinde mümkündür. Yapılan bir yayın bu temel ilkelerden herhangi birine ters düşüyorsa hukuka aykırılık unsuru gerçekleşmiş olacaktır. Hukuk tarafından korunması mümkün olmayan içeriklerin yer aldığı bu program hakkında içtihatlar ve ilgili tüm mevzuatta dikkate alınmak suretiyle işbu başvuruda bulunma zorunluluğu hasıl olmuştur.”

'RTÜK iktidar adına ceza dağıtmaktan vazgeçmeli'

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu Halk TV, KRT, Tele1, TGRT ve Radyo Sputnik’e verilen cezalarla ilgili açıklama yayınladı.

“Gazetecilik iktidara değil, halkın haber alma, bilgilenme hakkına hizmet eden saygın, onurlu bir meslektir. Türkiye’de demokrasinin yeşermesi için haberin özgürce dolaşabildiği bir toplum olmalıyız. Ancak özerk olması gereken Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kararlarıyla gazeteciliğe müdahale ederek haberi engellemekte, iktidar adına sansür ve cezalandırma görevini sürdürmektedir. İktidarın kamu yararına olmayan uygulamalarının eleştirildiği TV kanallarına çeşitli nedenlerle mutlaka ceza verilmektedir. RTÜK son olarak Halk TV, KRT, Tele1, TGRT ve Radyo Sputnik’i cezalandırmıştır.

RTÜK üyesi İlhan Taşçı’nın kamuoyuna yaptığı açıklamaya göre Halk TV ve KRT’ye Sedat Peker'in iddialarına yer verdiği için İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun şikayetiyle, Tele1’e ise 18 dakika isimli programdaki görüşler nedeniyle yüzde 3 para cezası verilmiştir. TGRT’ye Gündem isimli programda yayın yasağına uyulmadığı gerekçesiyle idari yaptırım uygulanmıştır. Radyo Sputnik’e ise Seyir Hali programında alkol markasının adının geçmesi nedeniyle idari para cezası verilmiştir. Bu cezalar gazetecilik mesleğine doğrudan müdahaledir. Cezalar ölçüsüz ve orantısızdır. RTÜK’ün Anayasa'ya, Anayasa Mahkemesi kararlarına, Danıştay ve Yargıtay içtihatlarına aykırı değerlendirmeleri, toplumda basın özgürlüğünü zedelemektedir. RTÜK iktidar adına ceza dağıtmaktan ve yurttaşların haber alma hakkını engellemekten vazgeçmelidir.

'Asgari ücret düzenlemesi kamuoyundan gizlendi'

Ayrıca bugün Asgari Ücret Komisyonu Toplantısı’nı izlemek isteyen Evrensel Gazetesi, Gazete Duvar, Mezopotamya Ajansı, Tele 1 ve Halk TV muhabirleri içeri alınmadı. Gerekçe olarak yalnızca ajans muhabirlerinin içeri girebileceği bildirildi. Böylece ülkedeki tüm çalışanları ilgilendiren asgari ücret düzenlemesi görüşmeleri kamuoyundan bir kez daha gizlenmiş oldu. İktidar temsilcilerine her siyasi görüşten yurttaşın habere erişim hakkı olduğunu bir kez daha hatırlatıyor ve gazetecileri engellemekten vazgeçmeye çağırıyoruz.”