Ukrayna ile ateşkesi bitirdi ve savaş yetkisi aldı

Ukrayna ile ateşkesi bitirdi ve savaş yetkisi aldı
Rusya Devlet Başkanı Putin, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri tanımalarının anayasal sınırlar dahilinde bir adım bir adım olduğunu belirtti. Putin, 2014'te imzalanan Minsk Prorolokü için ise "Bu anlaşma aslında Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü" diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti sınırlarının, anayasalarında belirtildiğini ve Rusya'nın bu sınırı kabul ettiğini belirterek, "Ama bu sorunun Ukrayna yönetimi ve DHC ve LHC yöneticileri arasında barışçıl şekilde çözüme kavuşturulmasını umuyoruz" dedi.

2014’te imzalanan Minsk Antlaşması'nın Ukrayna'nın anlaşmaya bağlı kalmaması ve sebebiyle geçersiz hale geldiğine işaret eden Rus lider, Batılı ülkelerin de bu süreçte etkin rol oynayamadığı vurgusu yaptı.

'Minsk Anlaşması, Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü'

Putin "Ukrayna yönetimi alenen Minsk Anlaşması’nı uygulamayacaklarını açıkladı. Rusya, Donbass halkına yönelik soykırıma daha fazla müsamaha gösteremezdi. Minsk Anlaşması aslında Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü" dedi.

Putin "Avrupa, Kiev’i Minsk Anlaşmasını uygulamaya zorlamakta başarısız oldu. Bu yüzden DHC ve LHC’yi tanımaktan başka çaremiz kalmadı. Evet, Minsk Anlaşması artık yok. DHC ve LHC’yi tanıdık" diye devam etti.

'Ukrayna'nın taktiksel nükleer silah elde etmesi Rusya için tehdit'

Sputnik'te yer alan habere göre, Ukrayna'nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesinin Rusya açısından güvenlik sorunu teşkil ettiğine de işaret eden Putin "Ukrayna'nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesi Rusya için stratejik tehdit" dedi. Rus lider "En iyi çözüm Kiev’in NATO’ya katılmaması ve tarafsızlığa bağlı kalması" diye ekledi.

Putin, Rus ordusunun yurtdışına gitmesi için onay aldı

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Başkanı Valentina Matviyenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rus ordusunun yurt dışında kullanıma ilişkin talebinin konseye ulaştığını duyurdu.

Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus ordusunun yurt dışında kullanımına ilişkin talebini kabul etti. Konsey, Rus ordusunun yurt dışında kullanımını öngören kararı onayladı.

Minsk Anlaşması nedir, maddeleri neler?

Minsk Anlaşması, Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için Ukrayna, Rusya Federasyonu, Donetsk Halk Cumhuriyeti, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri tarafından 5 Eylül 2014 tarihinde imzalandı.

Donbass’taki çatışmayı durdurmak için daha önce yapılan çok sayıda girişimin ardından gelen anlaşma, acil bir ateşkes uyguladı. Protokol, Donbas’taki savaşı durdurmayı başaramadı ve bunu 12 Şubat 2015’te kabul edilen Minsk II adlı yeni bir tedbir paketi takip etti. Minsk II’de çatışmayı durduramadı, ancak Minsk anlaşmaları, Normandiya Formatı toplantısında kararlaştırıldığı gibi, çatışmaya gelecekteki herhangi bir çözüm için temel olmaya devam ediyor.

Minsk Anlaşması maddeleri neler?

Ateşkes 15 Şubat 2015 yerel saatle 00:01’de başlayacak

Ağır silahlar 16 Şubat’ta geri çekilecek ve iki hafta içinde tamamlanacak

Tüm mahkumlar serbest bırakılacak; savaşa katılanlar için af

Ukrayna topraklarından tüm yabancı birliklerin ve silahların geri çekilmesi. Tüm yasadışı grupların silahsızlandırılması

Ukrayna, kısıtlamaları kaldırarak isyancı bölgelerde normal yaşamın yeniden başlamasına izin verecek

İnsani yardımların dağıtımı, nakliyesi ve güvenliğinin sağlanması

2015 yılı sonuna kadar isyancı bölgelerde ademi merkeziyetçiliği mümkün kılacak anayasal reform

Ukrayna, 2015 yılı sonuna kadar koşullar yerine getirilirse Rusya ile sınırını kontrol edecek

“Lugansk ve Donetsk’e statü veren” kanun kapsamında bu bölgedeki yerel seçimlere ilişkin konuların üçlü temas grubu çalışmaları çerçevesinde görüşülüp, karara bağlanması. AGİT bu süreçte gözlemci olarak yer alması

Anlaşma maddelerinin görüşülmesi ve hayata geçmesi için üçlü (Kiev-Donetsk-Lugansk) çalışma ve temas gruplarının oluşturulması.