'Part time öğrenci full time çalışan olduk'

Yükseköğretim Kurulu’nun verilerine göre Türkiye’de 7 milyon 791 bin 274 üniversite öğrencisi bulunuyor. Hayat pahalılığı nedeniyle büyük bir kıskacın içinde olan üniversitelilerin aldıkları kredi ya da burslar birincil ihtiyaçlarını bile karşılamaya yetmiyor. Üniversite öğrencileri, hayatlarını idame ettirebilmek için bir işte çalışıyor.

Yağmur Varol/İzmir

Türkiye nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan üniversitelilere, ekonomideki kötü gidiş nedeniyle yeterli imkan sağlanamıyor. Verilen burs ya da kredilerin yetersizliği, yurtlardaki kontenjan azlığı, kiralardaki artış öğrencileri zor durumda bırakıyor. Bütün bunlar bir araya gelince üniversitelilerin büyük bir kısmı eğitim hayatı boyunca çalışmak zorunda bırakılıyor.

"Part time" öğrenciler halktv.com.tr'ye anlattı: Dışarıda bir kahve içmek için çalışıyoruz

Daha önceki yıllarda hem part time çalışmak hem de okumak zorunda kalırken okuluna gerekli önemi veremediği için okulu bırakmak zorunda kaldığını anlatan Kayahan Cömert, “Önceki okulumu bırakmamın sebebi çalışmaktı. Çünkü gece geç saatte geliyordum ve sabah okula gitmem gerekiyordu. Bunu da bir türlü düzene oturtamamıştım. Bu yüzdende bırakmak zorunda kaldım. Hiçbir şekil de bir sosyal hayatım yoktu. Kazandığım para evin kirası ve faturalara gidiyordu” dedi.

Okulda olduğu vakitten daha çok iş yerinde vakit geçirdiğini vurgulayan Cömert, “Ne derslere ne de sınavlara odaklanabiliyordum. Derslerde işlenenleri okula gittiğimde çözmeye çalışıyordum. Okula daha az vakit ayırıyordum. Aslında part time okula gidiyordum. Full time çalışıyordum, iş ona dönmüştü” şeklinde konuştu.

Aldığı burs yetmediği için ek gelir olabilmesi açısında öğrencilere özel ders veren Ege Üniversite Tıp Fakültesi öğrencisi Emre ise, “Şu an herhangi bir şekilde gösterdiğim çabanın karşılığını alamıyorum. Ben tıp öğrencisiyim ve derslerim yeteri kadar zor. Bun yanında öğrencilere ders vererek geçinmeye çalışıyorum. Ancak kazandığım parayı eğitimime ayıramıyorum. Şu sene içersinde sadece hayatta kalmaya çalışıyorum desem daha mantıklı. Zor şu an geçinmesi gerçekten zor” ifadelerini kullandı.

'Arkadaşlarımla dışarıda kahve içebilmek için çalışıyorum'

Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyeteik 2’inci sınıf öğrencisi Yağmur Zeynep İnci, “Kimse öğrencilik hayatından mahrum kalmak ya da bir kafede oturup da kahve içememek onun yerine yurtta oturmak istemez. Çalışıyorum çünkü arkadaşlarımla oturup kahve içebilmek için ya da yemekhanedeki yemek saatini kaçırdığımda dışarıdan yemek yiyebilmek için açıkçası” dedi.

'Çeyrek zamanlı öğrenci olduğumu düşünüyorum'

Eğitim masrafları bir yana geçinebilmek için çalışmak zorunda olduğunu dile getiren Ege Üniversite Gazetecilik öğrencisi Baran Sıvacı, “Yarı zamanlı öğrenciyim yarı zamanlı çalışanım. Çeyrek zamanlı öğrenci olduğumu düşünüyorum. Artık sınavdan sınava okula gidebiliyorum. Ders takibi yapamıyorum. Her boş anımda çalışmam gerekiyor” ifadelerini kullandı.

'Ne öğrenciyiz ne çalışanız'

Öğrenim hayatı devam ederken çalışmak zorunda oldu için okulunun uzadığını söyleyen Ege Üniversitesi Öğrencisi Enes Ersoy, “Okul zamanında ek iş olarak part time çalıştığım için gece geç saatte bitiyordu. Sabah derslerime düzgün katılamıyordum. O yüzden mecbur okulumu uzattım. Ne öğrenciyiz ne çalışanız. Çalıştığımız yerlerde de sigorta olmuyor. Saatlik ücretlerimiz çok düşük. İşverenler de öğrencilerin çalışma zorunluluğunu farkında oldukları için sonuna kadar kullanıyorlar. Aslında sömürülüyoruz bir nebze. Okul hayatı da yarım yamalak oluyor. Ne akademik eğitim alabiliyoruz ne de doğru düzgün çalışıp para alabiliyoruz” dedi.