Özelleştirmenin bedeli vatandaşa: Güllük halkının su faturasına 650 TL'ye kadar ek ücret

Özelleştirmenin bedeli vatandaşa: Güllük halkının su faturasına 650 TL'ye kadar ek ücret
Muğla'nın Güllük mahallesinde 2007 yılında özelleştirilen su işletmesi, 2021 yılında HZR Su adlı firmaya satıldı. Firma, Ekim 2021'de Güllük halkına, ''Sözleşmeniz yenilenecek" diyerek yeni bedellerin üç taksit olarak faturalara yansıtılacağını söyledi. Gelen faturalar ise Güllük halkını şoka uğrattı. Şirket sözleşme bedeli olarak, vatandaşlara 6 bin TL'ye kadar su faturası gönderdi.

2005 yılında Muğla'nın Güllük beldesinin AKP'li Belediye Başkanı Mehmet Yavuz Demir, belediyeye ait olan su işletmesini özel bir şirkete devretti.

2007 yılında İçişleri Bakanlığı'nın onayıyla devir işlemi gerçekleşiyor ve Güllük halkının suyu özelleştiriliyor.

Ardından bu şirket, Muğla'da tonu ortalama 2-3 TL olan suyu, Güllük halkına 10 TL'ye satmaya başlıyor.

2007 yılındaki satışın ardında ise işletme, 2021'de başka bir şirkete satılıyor.

İşletmenin yeni sahibi olan HZR Su adlı şirket ise Ekim 2021'de vatandaşlara, ''Sözleşmelerin süresi doldu, yeni sözleşme bedelleri faturalarınıza üç taksit olarak yansıtılacak" diye mesaj gönderiyor.

Gelen sözleşme bedeli ise vatandaşlara normal aylarda gelenin iki katına kadar ulaşıyor.

halktv.com.tr'ye konuşan Güllük halkı, devir işleminin ardından su faturalarına yüzde yüze varan zamlar yaşandığını belirtirken bazı işletmelere normal aylarda gelen 4 bin TL'lik faturaların, zam sonrası 14 bin TL'ye kadar çıktığını söyledi.

Haneye bağlanan sularda da aynı sorunların yaşandığını belirten vatandaşlar, Güllük'teki 7 bin 500 abonenin su faturalarındaki fahiş fiyatlar nedeniyle mağdur olduğunu söyleyerek Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne şikayette bulundu.

Mahalle muhtarı Ali Polat yaptığı açıklamada ise "Firmanın en son talebi 'su güvence bedeli güncellemesi' adı altında, bir defaya mahsus , üç taksitte alınmak üzere, konutlarda 645 TL, işletmelerde ise, 25 bin TL'yi bulan ekstra bir ücretlendirmedir. Açlık sınırının asgari ücretin üzerine çıktığı böylesi bir dönemde büyük bir mağduriyet yaşamaktayız" dedi.