Orada da taş ocağı: Haçapit'te dağlar iş makinesi, köy tozdan geçilmiyor

Rize’deki Haçapit Köyü’nde, dört yıl önce İkizdere’de olduğu gibi taş ocağına karşı eylemler düzenlendi ancak köyü kurtarmaya yetmedi tepkileri.

GÜL GÜNDÜZ

Üç taş ocağından ikisi iptal edildi. Köyde çalışmalar hala devam ediyor. Haçapitlilerse köylerinde tozdan geçilmediğini söylüyor. Dağ taş iş makinesi, bu yüzden de İkizdere’nin de kendi köyleri gibi olmasını istemiyorlar.

Sol Parti Parti Meclis üyesi Alper Taş da Rize-Haçapitli. Yaşananlara dair "Bugün ikizderede köylülerin başına gelen 4 yıl önce benim köyümün de başına gelmişti" dedi. Bahsettiği yer ikizdereye'ye 90 kilometre uzaklıktaki Rize'nin Pazar ilçesindeki Haçapit köyü.

Köylüler taş ocağının köye büyük zarar verdiğini düşünürken "Köyümüzün halini görüyorsunuz. Çok sıkıntıdayız taş ocakları bombalar patlayınca her şey köyümüzün üstüne yağıyor" dedi.

Haçapitli köyünün kaderi İkizdere'ye benzetiliyor. Çünkü orada da benzer bir süreç işletildi. İkizdere'de bekleyiş ikinci haftasına girdi. Köylü gergin. Çünkü sonunda ormanlarının yok olmasını da derelerini kaybetmek de istemiyorlar.. 

"Derelerimizin suyu bile çamur akıyor pis akıyor. sağlıklı hiçbir şey yok. Çaydan çok toz suratımıza kalkıyor" diye isyan etti köylü.

Tek bir taş ocağı bu hale getirmiş. Köyüler, taş ocağının köye verdiği zararı, ''Ağaçlar kesilmiş, dağlar çırılçıplak kalmış. Evimizin her yeri çatladı" diye anlatıyor. 

Tam 88 buçuk milyon ton taş çıkarıldı köyden havalimanı için. Köylüler ise iptal edilen projelere dair "İki bölümü kurtarmasaydık 3 köy bir arada bütünüyle tahrip olacaktı" diyor.

"İkizdere de böyle olmasın" diyorlar

Haçapitliler de bir kez daha İkizdere'nin sonu burası gibi olmasın diye konuşurken, "Kaybettiklerimiz gitti zaten diğerlerini kaybetmeyiz ne diyeyim. Dere diye bir şey bırakmadınız yeter ya bırakın Karadenizi ya" diyorlar.