Muharrem İnce’den Sürpriz Teklif!

Muharrem İnce’den Sürpriz Teklif!
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Meclis TV yayınlarının tam zamanlı olarak tekrar başlaması için kanun teklifi verdi.Muharrem İnce, geçen dönem uygulanan kısıtlama ile gensoru gibi önemli görüşmeleri dahi halkın izleyemediğine...

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Meclis TV yayınlarının tam zamanlı olarak tekrar başlaması için kanun teklifi verdi.

Muharrem İnce, geçen dönem uygulanan kısıtlama ile gensoru gibi önemli görüşmeleri dahi halkın izleyemediğine dikkat çekti.

MECLİS TV TEKLİFİ

İnce, TBMM Başkanlığı’na verdiği kanun teklifinde, 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu’nda değişiklik yapılmasını istedi. Teklifin gerekçesinde, yasama çalışmalarının yurttaşların haberdar olması için şeffaf olması gerektiği belirtildi. Halkın bilgi alma hakkının sınırlandırıldığı kaydedilerek şu gerekçelere yer verildi:

ÖRNEK ÜLKELER

“Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığı 30 ülke parlamentosunun kanal ve yayınlarına ilişkin yaptığı araştırma sonucunda Genel Kurul çalışmalarını 28 ülkenin canlı, 10 ülkenin 24 saat, 25 ülkenin ise tamamını yayınladığı saptanmıştır.

PROTOKOL YENİLENMEDİ

1990’lı yıllardan beri Meclis çalışmalarını canlı yayından izleyen yurttaşlarımız, 24. Dönemin başından itibaren kamu yayıncılığı yapan TRT ile TBMM Başkanlığı arasında yapılan protokolün yenilenmemesi nedeniyle Meclis çalışmalarını sınırlı süreler içinde TRT3 kanalından izleyebilmişlerdir.

MAÇ TEKRARI VERİLDİ

Bütün Türkiye’nin dikkatleri TBMM’de görüşülen yasa tasarı ve tekliflerine yönelmişken, TBMM yayınlarının yapıldığı TRT3 kanalında maç tekrarları verilmiş, yurttaşlarımızın televizyondan TBMM Genel Kurulu’nu izlemesi engellenmiştir.

GENSORU YAYIN OLMADIĞI GÜN

24. Dönemde, Gensoru, Meclis Soruşturması gibi etkili denetim konularının görüşüldüğü günler özellikle TBMM TV’nin yayın yapmadığı günlere denk getirilmiş, TBMM TV yayınlarındaki sınırlandırma kötüye kullanılmıştır. “

İŞTE O TEKLİFİ

Bir maddelik o teklif metni şöyle: “Kuruma tahsis edilen TV kanallarından biri olan TRT 3’ten TBMM TV aracılığıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul ve Siyasi Parti Grup Genel Kurul çalışmalarının tamamı kesintisiz naklen yayınlanır. Bu yayınlardan ücret alınmaz. Bu yayınlara ilişkin usul ve esaslar TBMM Başkanlığı ve TRT Genel Müdürlüğü tarafından kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”

Sözcü