Muhalefet TBMM Başkanı Seçtirebilir

Muhalefet TBMM Başkanı Seçtirebilir
Muhalefetin adayını seçtirebilmesi için HDP “kilit parti” konumuna geldi.AKP yeni yasama döneminde TBMM Başkanlığı’nı da yitirebilir. Kulislerde TBMM Başkanlığı için AKP’den Nabi Avcı, Numan Kurtulmuş ve Ahmet İyimaya,...

Muhalefetin adayını seçtirebilmesi için HDP “kilit parti” konumuna geldi.

AKP yeni yasama döneminde TBMM Başkanlığı’nı da yitirebilir. Kulislerde TBMM Başkanlığı için AKP’den Nabi Avcı, Numan Kurtulmuş ve Ahmet İyimaya, CHP’den Deniz Baykal, MHP’den de Ekmeleddin İhsanoğlu isimleri konuşulmaya başlandı. Muhalefetin adayını seçtirebilmesi için HDP “kilit parti” konumuna geldi.

YSK’nin kesin seçim sonuçlarını ilanını takip eden beşinci gün saat 15.00’te TBMM Genel Kurulu toplanacak. “En yaşlı üye” olarak 76 yaşındaki CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal geçici başkanlık görevini üstlenecek. İkinci derecede en yaşlı üye başkanvekili, en genç 6 milletvekili de geçici olarak kâtip üyelik yapacak. Geçici başkanlık divanı oluştuktan sonra milletvekilleri ant içecek ve arkasından TBMM Başkanı seçim süreci başlayacak. TBMM açıldıktan sonra 10 gün içinde TBMM Başkanı seçimi tamamlanacak. Koalisyon pazarlığında TBMM Başkanlığı’nın hangi partide kalacağı konusunda da uzlaşma aranacak. Ancak hükümet kurulmasının gecikmesi durumunda, TBMM Başkanlığı seçimi daha önce de gerçekleşebilir.

Dışarıdan destek şart

Seçim sonuçları dikkate alındığında, AKP’nin adayını seçtirebilmek için dışarıdan destek bulması zorunlu oldu. Ancak MHP destek verirse, AKP adayını TBMM Başkanı seçtirebilir. Muhalefet partilerinin ortak hareket etmeleri durumunda, AKP’nin adayını seçtirmesi olanaksız duruma gelecek. Seçim için “kilit parti” konumuna gelen HDP’nin Baykal ismine sıcak bakmayabileceği ifade ediliyor. HDP’nin Sezgin Tanrıkulu, Fikri Sağlar, Şafak Pavey gibi isimlere sıcak yaklaşabileceği konuşuluyor.

Partisi 1995 seçimlerinden 5. sırada çıkan CHP’li Hikmet Çetin’in 1997’de TBMM Başkanı seçildiğini anımsatanlar, yine “Hikmet Abi sürprizi olabilir” diyor.

Türey Köse / Cumhuriyet