Koltuk Planını Tek Kare Bitirdi

Koltuk Planını Tek Kare Bitirdi
AKP’yi karıştıran, “Rıza Zerrab’a ödül verilmesine” yönelik fotoğrafın altından “koltuk hesaplaşması” çıktı.Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “performansından” memnun olmayan Saray’ın, Ağustos ve Eylül aylarında...

AKP’yi karıştıran, “Rıza Zerrab’a ödül verilmesine” yönelik fotoğrafın altından “koltuk hesaplaşması” çıktı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “performansından” memnun olmayan Saray’ın, Ağustos ve Eylül aylarında yapılması planlanan kongrede AKP’nin başına Numan Kurtulmuş’u getirmeyi planladığı, “Zerrab’a ödül verme fotoğrafının” da bu planı bozmak için kurgulandığı kaydedildi. Fotoğrafın, tamamen Ankara’nın bilgisi dahilinde kurgulandığı belirtilirken, AKP içinde ise bu durum, “Güç kavgasının ilk kurbanı Kurtulmuş oldu” şeklinde yorumlandı. Operasyonu, Davutoğlu ekibinin mi, Saray’a yakın isimlerin mi yaptığı ise henüz bilinmiyor. “

AKP’DE FOTOĞRAF DEPREMİ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin, 17 Aralık yolsuzluk dosyasının mimarı olarak bilinen Rıza Zerrab’a, ihracat şampiyonu ödülü verirken çekilen fotoğrafın altından, “güç kavgası” çıktı. TARAF’ın AKP yöneticilerinden edindiği bilgiye göre, söz konusu fotoğraf tamamen Ankara’nın bilgisi ve planı dahilinde çekildi. Fotoğraf operasyonu ile, Numan Kurtulmuş’un AKP Genel Başkanı olmasının önüne geçildi. Ayrıca, Numan Kurtulmuş’a, “Harun gibi geldiler Karun gibi gittiler” eleştirisinin de bir anlamda karşılığı verilmiş oldu. AKP içinde, fotoğrafla ilgili yapılan değerlendirmeler şöyle: Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından şampiyonluk ödülü verilen 17 Aralık yolsuzluk operasyonun mimarı Rıza Zerrab, derin AKP’ye gönülden bağlı kişiler olarak biliniyor. Yıllardır TİM Başkanlığı görevini yürüten Mehmet Büyükekşi aynı zamanda Eximbank’ın da yönetim kurulu üyelilğini yürütüyor. Büyükekşi’nin ismi, Eximbank’ın bazı hükümete yakın firmalara açtığı kredilerde de sorumlu olarak geçti. Hatta BDDK tarafından hazırlanan raporlarda, Büyükekşi’nin de bazı kredilerden dolayı yargılanması istendi. Bankacılık kesiminde ise Mehmet Büyükekşi, Eximbank’ın “Hüseyin Aydın”ı olarak tanınıyor. 17 Aralık operasyonun baş aktörü Rıza Zerrab da, Ankara’ya tamamen bağlı olarak hareket eden iş adamı olarak nitilendiriliyor. AKP yönetiminde, Rızza Zerrab için, “İzinsiz tuvalete bile gitmez” esprileri yapılıyor. Dolaysıyla, TİM Başkanı Büyükekşi’nin Ankara’nın bilgisi dışında Rıza Zerrab’a “ödül vermesi” ve Zerrab’ın da bu ödülü almasının mümkün olmayacağı görüşü dile getiriliyor.

NUMAN HOCA’YA SÖZ VERİLDİ

AKP yöneticilerinin iddiasına göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun performansından memnun olmayan Saray, seçimlerin ardından Davutoğlu’nu değiştirmek için düğmeye bastı. Davutoğlu’nun yerine ise, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un getirilmesi kararlaştırıldı. Yani Ağustos ve Eylül aylarında yapılması planlanan AKP kongresinde, partinin başına Numan Kurtulmuş’un getirilmesi kesin gözüyle bakılıyordu. AKP içinde hatta bu konuda, Numan Kurtulmuş’a söz bile verildiği öne sürüldü.

7 HAZİRAN HESAPLARI BOZDU

7 Haziran seçimlerinde çıkan tablo AKP’deki koltuk hesaplarının da değişmesine yol açtı. Saray, AKP’nin başına getirmek için yeni isimlerin üzerinde çalışma yapmaya başladı. Örneğin son dönemde 11. Cumhurbaşkanı Gül’ün ismi AKP Genel Başkanlığı için ön plana geçti. Bu gelişmeler üzerine Kurtulmuş’un, AKP Genel Başkanlık koltuğundan uzaklaştırılması gündeme geldi. Bunun içinde fotoğraf planı hayata geçirildi. Ancak, bu planı Davutoğlu’nun ekibi mi Saray ekibi mi yaptığı henüz bilinmiyor. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un fotoğrafa büyük tepki göstermesinin de perde arkasında yatan koltuk kavgasından kaynaklandığı öne sürüldü. Kurtulmuş’un, kendisini yeme operasyonundan haberdar olduğu ve bu nedenle olaydan duyduğu rahatsızlığı kamuoyuna açıklamak için yoğun çaba sarfettiği öğrenildi.