Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye Mansur Yavaş yanıtı

Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye Mansur Yavaş yanıtı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ABB Başkanı Mansur Yavaş'ı hedef alan açıklamasına ilişkin ilk kez konuştu. Kılıçdaroğlu, "Neden böyle bir suçlama yapıldı akıl alır bir şey değil. Bahçeli'nin yapması gereken baskın yapanları eleştirmesiydi. Bunu yapmadı tam tersine hiç ilgisi olmadığı halde Mansur beyi suçladı" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, FOX TV'de İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat'in konuğu oldu. Kılıçdaroğlu, gündemi değerlendiren açıklamalarda bulundu.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin dünkü grup toplantısı sonrası Alparslan Türkeş'in anma etkinliğinde gerçekleşen saldırıya ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı hedef alan açıklamalarına yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Sayın Bahçeli uzun zamandır Türk siyaset sahnesinde olan bir isim. Böyle bir olayı araştırmadan doğrudan Mansur Yavaş'ı hedef alıp onu suçlama yönüne gitmesi doğru değil. Mansur Yavaş, siyasi tartışmalardan uzak duran birisi. 6 milyon Ankaralıyı kucaklıyor.

Neden böyle bir suçlama yapıldı akıl alır bir şey değil. Alparslan Türkeş'i anma töreni var ve Kuran tilaveti sırasında bu baskın yapılıyor. Arkadaş siz neden böyle bir şey yapıyorsunuz? Bahçeli'nin yapması gereken baskın yapanları eleştirmesiydi. Bunu yapmadı tam tersine hiç ilgisi olmadığı halde Mansur beyi suçladı." dedi.

Kılıçdaroğlu'nun satırbaşları şöyle oldu:

Erdoğan'ın konuşmasının ardından Döviz'in yükselişi

Erdoğan faizden şikayet ediyor ama enflasyonu onu bağlıyor. Aslında gelir dağılımındaki adaletsizliğin birinci amiri enflasyondur. Her şeye zam yapıldı. Bu kadar zammın nedeni nedir? Faiz midir? Biz faizi savunmuyoruz ama nereden inecek faiz? Siz, esnafın, çiftçinin, banka kredilerinin faizini indirdiniz mi? Hayır. Gelir dağılımında olağanüstü bir dengesizlik var. Zam yapılmayan hiçbir şey yok.

Bu zammın sebebi ne? Merkez Bankası'nın faizini indiriyorsun. Ekonomiyi düzeltirsen faiz zaten iner. Faizi indirdik diyor. Londra'daki tefecilere dünyanın faizini ödeyen kim? AK Parti hükümetleri döneminde 189 milyar dolar faiz ödendi. Bu ekonomi politikasıyla bu iş düzelmez dedim. Önce üretim. Vatandaş önce üretecek ama üretemiyor.

Gübreye dünyanın zammı geldi. Ekilebilir topraklara gübrenin ancak yüzde 20'si atıldı. Vatandaş gübre alamıyor. Çiftçi üretmezse ne olacak? Arpayı, buğdayı, nohutu, canlı hayvanı dışardan alıyorsun. 19-20 yıldır bu ülkeyi kimler yönetiyordu? Doları sabit tutmak için 128 milyar doları sattılar. Niye sattılar bunu arka kapıdan? Kayınpeder-damat sattılar. Yönetemiyor. Yönetmeyi tamamen bırakmış vaziyette.

Sen Merkez Bankası'nın faizini bırak, indiriyorsan çiftçinin, esnafın faizini indir. Allahın izniyle iktidar olacağız önce esnafın ve çiftçinin faizini sileceğim.

Merkez Bankası'nın bağımsız olmadığını kendi söylüyor zaten. Grup toplantısındaki konuşmasında, 'Merkez Bankası'nın başkanını görevden aldık çünkü laf dinlemiyordu' diyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası saygın kurumlardan biridir. Bu tablonun yaşatılmasının sebebi Merkez Bankası'nın bağımsızlığının elinden alınmasıdır. Talimat verdin böyle oldu. Türk Lirası eriyor.

Merkez Bankası ziyareti

Başkana, 'Merkez Bankası'nın bağımsızlığına özen gösterin. Bu kurumun kendi kültürü vardır, liyakat vardır' dedim. Şimdi bunu yerle bir ettiler. Devlet kurumlarının içini çürüttüler.

Başkan bana bağımsız olduğunu söyledi ama bağımsız olmadığını biliyorum. Sokaktan geçen bir vatandaşa soralım bağımsız olmadığını söyler. Faiz inecek, çıkacak Erdoğan karar alıyor. Fatura sokaktaki vatandaşa çıkıyor.

CHP'li belediyelerde asgari ücret

CHP'li belediyelere bu senede asgari ücret söyleyeceğim. Bunu söylemeden bütün belediye başkanlarımıza soruyoruz, 'Siz bunu ödeyebilecek misiniz?' diye. Böyle bir rakam söyleyeceğim.

Bizim belediyelerde asgari ücret 3 bin 100 liradır. Bu sene için rakamı sonra söyleyeceğim.

En küçük belediyemizden, en büyük belediyemize kadar dikkate alıyoruz bunu. En küçük belediyemizin bile 'Ben bunu ödeyebiliyorum' demesi lazım.

Bahçeli'nin Mansur Yavaş açıklaması

Aslında şöyle ifade etmek isterim. Sayın Bahçeli uzun zamandır Türk siyaset sahnesinde olan bir isim. Böyle bir olayı araştırmadan doğrudan Mansur Yavaş'ı hedef alıp onu suçlama yönüne gitmesi doğru değil. Mansur Yavaş, siyasi tartışmalardan uzak duran birisi. 6 milyon Ankaralıyı kucaklıyor.

Neden böyle bir suçlama yapıldı akıl alır bir şey değil. Alparslan Türkeş'i anma töreni var ve Kuran tilaveti sırasında bu baskın yapılıyor. Arkadaş siz neden böyle bir şey yapıyorsunuz? Bahçeli'nin yapması gereken baskın yapanları eleştirmesiydi. Bunu yapmadı tam tersine hiç ilgisi olmadığı halde Mansur beyi suçladı.

Eğer siz bir siyasi partinin genel başkanı olarak kendinizi başka bir yere vakfetmişseniz, AK Parti kazansın diye kendi partinizi ve ülkücüleri feda etmeye hazır bir pozisyon takınmışsanız siz artık siyaset üretmezseniz. Bahçeli'nin düştüğü pozisyon budur. Bahçeli'nin pozisyonuna emin olun üzülüyorum.

Mansur Yavaş'ın açıklaması doğru. Belediye başkanı, belediye başkanı olarak görev yapıyor. Biz yeni bir siyaset anlayışı, toplumu kucaklayan bir siyaset anlayışını savunan bir partiyiz. Belediye başkanlarının aynı felsefe ile hareket etmesi lazım.

BAE ile yakınlaşma tartışması: 'Aselsan, Havelsan, Roketsan satılacak' iddiası

Tank Palet Fabrikası, Türkiye'nin gözbebeği olan fabrikalarından birisi. Değerinin 20 milyar dolar olduğu söyleniyor. Bunun yüzde 49'unu Katar'a verdiler. Bizim bilmediğimiz sırları Katarlılar biliyor. Tank üretimine başlanacakken birden bire Katarlılar devreye girdiler olay başka bir yere gitti. Türkiye şu an tank üretemiyor.

Siz 5 tane tank üretmişken seri üretime geçecekken neden Katar ordusuna bunu devrettiniz? Bunu para için yaptılar. Bir devletin onuru vardır. Siz para gelecek diye her şeyi feda edemezseniz. Bu ülke kanla kuruldu.

Birleşik Arap Emirlikleri neden geliyor? Hani bunlar 15 Temmuz'u planlamışlardı? Nasıl oldu da Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı 'şerefsiz' diye tanımladığı biriyle nasıl tokalaşır? Düne kadar bunlar kötüydü, darbe girişimine destek vermişleri, ne oldu birden bire?

10 milyar dolar para getireceklermiş. Neymiş bu para? Tank Palet için satma biz 50 milyon dolar buluruz demiştim.

Aselsanı, Havelsanı, Roketsanı alacaklar diye haberler çıktı. Bunları satın alacaklarmış gibi haberler gazetelerde yayımlandı. Bekledim bir açıklama. Ne MSB'den, ne de Erdoğan'dan bir açıklama gelmedi. Öyle olunca ben mecburen, 'Bunları satarsanız sizin burnunuzdan fitil fitil getiririm' dedim. Getiririm de böyle bir rezalet olamaz.

Tank Palet Fabrikası'nı da iktidar olunca ilk bir hafta içinde satıl alıp ordumuza teslim edeceğiz.

Peker'in açıklamaları

Sedat Peker'in söylediklerinin tamamı doğru. Çünkü işin içinde olan kişi. Yaşadığını söylüyor, itiraf ediyor her şeyi. O kadar ki İçişleri Bakanlığı'nın bulamadığı şeylerin fotoğrafını yayınlıyor. Birleşik Arap Emirlikleri'ne neler yaptılar, 'Sedat Peker konuşmasın' dediler. Yalansa çıkar, 'Yalandır işte belgesi' dersiniz. Onların gazetecileri, bakanları, milletvekilleri, yandaşları, sanayicileri, beşli çeteleri var. Çıksın açıklama yapsınlar. 'Bunların tamamı yalandır' desin. Hiç kimse yalanlayamıyor.

SBK'nın serbest bırakılması

Çağırıyorsunuz Sezgin Baran Korkmaz'ı. 'Yurtdışına git' diyorsunuz. Yaptılar bunu. İçişleri Bakanı, bakanlar uçağına biniyordu. Her türlü imkanı vardı, her şey yapılıyordu zaten. Aldılar tutukladılar önce sonra serbest bıraktılar. Mal varlığı üzerindeki hacizi kaldırdılar. Bunu yapan başsavcıyı HSK'ya atadılar. Kendi talimatlarını yerine getirdikleri için ödüllendirildiler.

Şimdi niye yazı yazıyorsun 'Sezgin Baran Korkmaz'ı bize iade edin' diye. ABD istedi tutukladılar, hapse attılar. ABD istedi diye bunlar da istemeye başladılar. Tıpkı Reza Zarrab gibi. En büyük korkuları Sezgin Baran Korkmaz'ın ABD'de itirafçı olması. Sezgin Baran Korkmaz, ABD'ye verilirse itirafçı olacak.

'Yönetilmiyor şu an devlet'

Birleşik Arap Emirlikleri kim? Düne kadar en ağır şekilde eleştirdiğin kişiye bugün neden muhtaç haline geliyorsun? AK Partili kardeşim, 15 Temmuz gazisi de bu soruyu sorsun. Size dayatılanın kabul etmek zorunda değilsiniz. Devlet bu hale geldi, yönetilmiyor şu an devlet.

Orman yangınlarında bakan açıklama yapıyor. 'Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla yangınları söndürmeye başladık' diye. Buna başlamak için talimat mı gerekiyor? O talimat gelmezse kimse bir şey yapmayacak. Böyle bir yapı var Türkiye'de isyanımız bundan zaten.

Ekonominin haline bakın. Neye zam yapılmadı? Asgari ücrete, memur maaşına zam yapılmadı. Ekmeğinden tutun, et, peynir, doğalgaz, elektrik her şeye zam yapıldı. Konuştukça batırıyorsun ülkeyi. 'Bir sus' dedim kendisine. Bu ülkenin sanayicisi, çiftçisi, emeklisi konuşsun. Vallahi billahi ekonomi de bilmiyor. Ekonomi denilen bir bilim var. Maliye politikasından haberi bile yok.

Erken seçim çağrısı

Erken seçim çare. Ekonomi bu haldeyken nasıl düzelecek? Devletin kurumlarını, devleti çürüttüler. Yeniden ayağa kalkmamız lazım. Bunun için var olan iktidarın değişmesi lazım. Devlette liyakat olması lazım. Böyle bir yapının iktidar olması lazım bunun yolu da seçim. Buradan seçimle çıkacağız. Biz erken seçim yapalım diyoruz.

Bazı liderler 'Erken değil derhal seçim olması lazım' dediler. Halkın iradesinden korkmanın mantığı var mı? Kimse önünü göremiyor. Türkiye üretimden koparılıyor.

'Bir ülke borç istediği için faiz artar'

Ekonomi kitaplarında para ve maliye politikalarını eş zamanlı götüreceksin. Üretime odaklanacaksın. Katma değeri yüksek ürün üreteceksin der. İhracat yapacaksın, paranın değerini koruyacaksın. Döviz karşısında sizin paranız kar gibi erimeyecek.

Faiz kendiliğinden iner. Faiz borç istediğiniz için vardır. Almanya faiz oranı eksidedir çünkü borç istemiyor. Biz gidiyoruz dünyaya para istiyoruz. Parayı vereceğim, senin ülken riskli bir ülke faizi budur diyor. Bunu unutmuş Erdoğan. Bütün dünya böyle çalışıyor, adamın dünyadan, ekonomiden, Türkiye'den haberi yok. Bütün dünyası Saray, oraya bakıyor.

Biz iktidara geldiğimizde faiz de dolar da düşer. Güven verdikten sonra her şey düşer. Konuştukça niye dolar yükseliyor? Bir ülkenin Cumhurbaşkanı konuştukça dolar artar mı? Hangi dış güç yapıyor bunu? Sen 19-20 yıl yönetip ekonomiyi bu kadar zayıf hale düşürdüysen bunun sorumlusu kim? Merkez Bankası başkanını dış güçler mi değiştirdi?

Bir devlet bir kişinin iradesine bağlanamaz. Dünyada örneği yoktur, biz de çıktı. Hiç kimse ona itiraz edemiyor kendi içlerinde. Yanlışı söylemek aslında onun lehine.

Hangi Kurtuluş Savaşı'nı verecek? Savaş mı var? 5 madde saydım, önce bunları yap dedim. Perişan insanlar, yatağa aç giren milyonlarca çocuk var. O yüzden diyoruz sandığı getir, millete başvuralım.

Gerçek enflasyon

Yüzde 36,20 doğru. TÜİK'e talimat veriyor, enflasyonu düşük göster diyor. TÜİK'in de verdiği rakama kimse güvenmiyor zaten. Vatandaş pazara gidiyor görüyor. Ekmek alıyor görüyor. 19,89 olmadığını görüyor. Devletin bütün kurumlarını çürüttükleri gibi, TÜİK'i de çürüttüler.

Cumhurbaşkanı bir kararname ile 36,20'yi 19'a düşürebilir. Madem faizden şikayet ediyorsun bunu da düşürebilirsin.

Helalleşme açıklaması

Geçmişte büyük yaralarımız var. Siyaset kurumu bazen bu yaraları kanatarak siyaset yapıyorlar. Bu bizim geleceğe güvenle bakmamızı engelliyor. Ben 'Oturalım helalleşelim' diyorum. Bu tür şeyler olmasın bir daha diyoruz. Siyasetçilerin elinden bu kozu çekip alalım, geleceğe bakalım.

Gelecek için hepimize yer var. Bir hedefimiz, ufkumuz olmalı. Oturup bir helalleşelim ama bir geleceğe bakalım. Bütün umudum, beklentim daha güzel bir geleceği inşa etmek.

Hukuk ayrı helalleşme ayrı. Bir kişi yolsuzluk yapmışsa, cinayet işlemişse hukuk zaten gereğini yapacaktır benim onunla helalleşmeme ihtiyaç yok.

Eksiğimiz, yanlışımız var. Bunu da açık yüreklilikle söyleyeceğiz. Hata kavramı insana özgü bir kavramdır. Hatadan dönmek bir erdemdir. Hatadan ders çıkarıyorsanız tarihi tekerrür ettirmezsiniz. Türkiye sürekli geriye doğru gidiyor bizi ileriye gitmek istiyoruz. Herkesin sıkıntısı var, bunu yaratan da siyaset kurumu aslında. Kutuplaşmanın bize getirdiği bir şey yok.

Eskiyi kanatmayalım, helalleşelim bu işi bitirelim. Bu milletin bir yüzü gülsün.

(Erdoğan'a helalleşme yanıtı) Helalleşme tek taraflı olmuyor. Eğer siz Türk Liranızın değerini düşürüyorsanız, sizi eleştirmek benim en doğal hakkımdır. Helalleşmenin ne olduğunu henüz anlayamamış zaten.

Bu konuda adım atması gereken kişi kendisidir. Benim kimseyle özel bir kavgam yoktur. Şahsi olarak da bir kavgayı alıp bir yerlere taşımam. Kin, öfke tutmam. Kibirli asla davranmam.

(Demirtaş'ın helalleşme açıklamasına yanıt) Teşekkür ederim. Doğruyu görüyor Selahattin bey.