Kılıçdaroğlu işsizlere seslendi: Vicdanın bunu kaldırıyorsa oyunu Binali Bey’e ver

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının satırbaşları;

Fransa milli marşı okunurken yapılan protestoya üzüldüğümü belirtmek isterim. İzlanda'da kabul edemeyeceğimiz olayı bizim milli takımımıza yaşattıkları için üzüntü duyduğumu belirtmek isterim. Onlar oraya bir mücadele için geliyorlar. Centilmence mücadele yapacaklar. Ama sonuçta yapılan centilmence yapılması gereken bir mücadeledir. Milli takımımıza karşı gösterilen olumsuz tepkiyi doğru bulmadığımızı belirtmek isteriz.

Dört aydır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan randevu talep edilmesine rağmen randevu vermiyolar. Niye? Seçimler var. Düşük rakamlar verecekler. Dört aydır randevu verilmiyorsa o sendikanın da yerinde durmaması lazım. Neden randevu vermiyorsunuz? Ben haklarının takipçisi olacağım.

17 yıldır anneler, babalar, çocuklar ağlıyor. 'Adaleti getireceğiz' diyorlar. Yeni mi aklınıza geldi?

17 yıl tek başınıza bir ülkeyi yöneteceksiniz nasıl olur da 8 buçuk insan işsiz olur? İşsizliğin ne kadar büyük bir sorun olduğunu yaşayanların sorması lazım. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Çalışmak istiyorum alın teri dökmek istiyorum iş yok. Ne düşüyor umutsuzluk, ne düşüyor intihar. 

Adana'da 35 yaşında bir genç intihar etti. Kastamonu'da atama bekleyen matematik öğretmeni yıllarca bekledi, olmayınca intihar etti. Saray'da oturanlar bunun ne demek olduğunu biliyorlar mı? Devleti yönetenlerin bunu bilmesi lazım. Sosyal devlet fakirin yanında olan devlettir. Bu tablo Türkiye'nin uzun süre kaldırabileceği bir tablo değildi. Hayatına son veren bizim vatandaşımızdır. Neden canına kıyıyor bunu düşünmeleri lazım. İktidarda olanlar bu soruna çözüm üretmemiz lazım diyorlar mı?

Saadet Partisi'nin İBB Başkanı adayının iki oğlunun da işine son veriyorlar. Ben AK Parti'ye oy veren değerli vatandaşlarımın vicdanına sesleniyorum. Siyaset yapan, düzgün, ahlaklı bir adama, 'sen misin siyaset yapan' hangi vicdan bunu kaldırır. Senin vicdanın bunu kaldırıyorsa git oyunu Binali Yıldırım'a ver. Kaldırmıyorsa adresin tek. Binali Bey dışında gideceksin oyunu vereceksin. Siyaset yapma hakkı elinden alınmak isteniyor. Bunu kaldıracak bir vicdan varsa ben onlara insan demem, insan ayrı bir şeydir. Ahlak, değer, akıl vardır insanda. Rakibinizi bile saygıyla anarsın. Siz rakibinize nasıl değer veririm değil, nasıl yok ederim diye düşünüyorsunuz. Çocuklarının ekonomik değerleriyle oynuyorsunuz.

Bin liranın altında aylık alanlar var. Önce inkar ettiler sonra kabul ettiler. Bin liranın altında aylık alanların sayısı 1 milyon 120 bin 877 kişi. Şimdi Ak Partiye oy verenlere sesleniyorum bin liranın altında gelir verdiğiniz bu insanlar nasıl geçinecekler? 17 yıldır bir iktidar Türkiye'yi yönetiyor. Bütün yandaşları köşeyi döndü. 

Asgari ücretin altında aylık alanların sayısı 8 milyon 311 bin kişi. Saray bunu biliyor mu acaba? Hani yoksulluğu bitireceklerdi aksine fakir sayısını arttırdılar. Bir annenin çocuğuna yemek yedirememesinin ne olduğunu sen biliyor musun? Bu insanlar ekmek bulamıyor. Bu insanlar evine ne alacak, son bir bir yıld apatates fiyatı yüzde 97 arttı domates yüzde 73 arttı bunların aylıkları artmadı. Bu tabloyu yaratanlara 23 Haziran'da bir ders verilmesini istiyorum.

Esnaf perişan vaziyette, çiftçi perişan vaziyette. Karşılıksız çeklerdeki artış yüzde 78. Bedelini ödeyemiyor sırayla hapse girecekler. Ekonomiyi bu hale kim getirdi? 

İcra takipleri almış başını gidiyor. Son 3 ayda 482 610 kişi icraya verildi. 

Bütün Türkiye bankalara çalışıyor. Vatandaş bu faizi nasıl ödüyor? Hepinizin düşünmesi lazım. Türkiye yönetilmiyor. Bakın örnek vereceğim. Dediler ki yüzde 10 indirim yapacağız fiyatlarda oldu mu olmadı. Zabıtalara görev verdiler gidin denetleyin diye ne oldu hiçbir şey. Damat yerinde duruyor. Soğan patates depolarını bastılar ne oldu fiyatlar düştü mü? Hayır. Türkiye yönetilmiyor Türkiye savruluyor.

Direksiyonda kimse yok. Ak partili seçmene sesleniyorum kim yandaşlarına Türkiye'nin en büyük ihalelerine verdi? Kim dolar garantisi verdi? Köprü yol geçisi dolar garantili. Kim yaptı bunu dış güçler mi? Kim yandaşlarının sözleşmelerine 123 milyar dolarlık projelere devleti kefil etti? Türrkiye'nin borcu mu bu? Hayır ama hepimiz kefil oldu. Kim yaptı kim? Kim tarımı bitirdi? Milyarlarca dolar tarım ürünü ithal edildi. Kim devletin ordusunu Katar ordusuna sattı? Sen buna dur demelisin, yanlıştır doğru değildir demelisin. 23 Haziran'da sandığa giderek demelisin. 

Ama bu ülkede güzel şeyler de oluyor. Size Çorum'dan bir örnek vereceğim. O köyde 31 Mart'ta seçim yapıldı. İki muhtar adayı var. Biri 143 diğeri 145 oy alır. Bir süre sonra en az 6 ay burada ikamet etmen lazımdı diyerek iki oy eksik alana veriyor. Diğeri de ahlaki bulmayarak istifa ediyor. Bakın üniversitelerden, YSK'den, mahkemelerden örnek vermiyorum. Çorum'un köyünden örnek veriyorum. İki muhtarı da arayıp konuşarak siz Türkiye Cumhuriyeti parlamentosuna, YSK'ye, hakimlere ve savcılara hiç kimsenin vermediği bir demokrasi örneği verdiniz deyip tebrik ettim.

YSK'nin bu milletin nezdinde toplu iğne ucu kadar bile itibarı yoktur. Önümüzde seçimler olacak biz YSK'den şunu bekledik, bekliyoruz. Aynı heyet, zarfta üçü kabul biri ret oluyor. Bunu bulana Nobel Ödülü verecekler. Bu dümenin nasıl olduğunu kimse bilmiyor. 23'ünde sandık başında görev yapacak arkadaşlarımıza bir broşür vereceğiz. O sandıkta oy kullananların isim listesini vereceğiz. 23 sabahında bile listeyle oynayabilirler. Seçmenin gelip imza attığı listeyi kontrol edin diyeceğiz. Her şeyi denetleyeceğiz.Emin olun her şey çok güzel olacak.