'Kazıkçı Yandaş'a Sıfırlama Jesti!

'Kazıkçı Yandaş'a Sıfırlama Jesti!
Bazı özel hastanelerin halkı nasıl kazıkladığı belgelerle ortaya çıktı.Bazı özel hastanelerin halkı nasıl kazıkladığı belgelerle ortaya çıktı.İktidara yakın özel hastaneler hastalardan fazla para aldı. Müfettişler...

Bazı özel hastanelerin halkı nasıl kazıkladığı belgelerle ortaya çıktı.

Bazı özel hastanelerin halkı nasıl kazıkladığı belgelerle ortaya çıktı.

İktidara yakın özel hastaneler hastalardan fazla para aldı. Müfettişler bu durumu rapor etti. Yandaşa kesilen 144 milyon liralık usulsüzlük cezası bir gecede yüzde 87 indirimle 20 milyon liraya düşürüldü

Hükümete yakın şirketlere yapılan kıyaklara her gün bir yenisi ekleniyor. Maliye Bakanlığı yandaş şirketlerin milyarlarca liralık vergi borcunu sıfırlarken, devreye şimdi de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) girdi. Hastalardan gelen şikayetler üzerine SGK müfettişleri özel hastanelerde kapsamlı bir denetim gerçekleştirdi. İncelemeler sonucunda hastalardan yasal sınırların çok üzerinde para alındığı ortaya çıktı. Müfettişler bu durumu tutanak ile raporladı. Yasal mevzuata göre özel hastanelere 1.4 milyar lira ceza yazılması gerekirken, malum çevreler devreye girdi. Hastane sahipleri sadece 20 milyon lira ödeyip halkı kazıklamaya devam ettiler!

235 MİLYON LİRA SIFIRLANDI

SGK ile anlaşmalı özel hastaneler hastalardan yasalarda belirlenen oran dahilinde katılım payı (ilave ücret) alabiliyor. 2011 yılında yüzde 70 olan bu oran ertesi yıl yüzde 90’a çıkarıldı. 2013 yılında ise yüzde 200 ile rekor kırdı.

Bu süreçte piyasanın nasıl işlediğini denetlemek için Sayıştay denetçileri harekete geçti. Sayıştay tarafından hazırlanan 2011-2012 raporuna göre birçok özel hastane hastalara yasal sınırların çok üzerinde fatura çıkardı. Mevzuata göre hastadan fazla para alan hastanelere cezai işlem uygulanması öngörülüyordu. Sayıştay müfettişlerinin yaptığı hesaplamaya göre 2011 yılı için özel hastanelere 235 milyon lira ceza kesilmesi gerekiyordu.

DENETİM YAPILMASI ENGELLENİYOR

SGK, 2012 yılında özel hastane katılım payını yüzde 70’den yüzde 90’a çıkardı. Buna rağmen özel hastaneler vatandaşı kazıklamaya devam etti. Özel hastaneler hakkında çok sayıda şikayet gelmesine rağmen SGK müfettişlerinin inceleme yapmasına izin verilmedi. 2012 yılında sadece Aralık ayında göstermelik bir denetim yapıldı. Yapılan denetimlerde özel hastanelerin tamamına yakınının fazla ücret aldığı belirlendi. Bu denetimler sonucu kesilmesi gereken ceza tutarı 114 milyon lira oldu.

SGK uzmanlarının verdiği bilgilere göre bu denetimler yılın tamamına yansıtılsaydı hastanelerin ödemesi gereken ceza tutarı tam 1.4 milyar lira olacaktı.

CEZALARA ÖRTÜLÜ İPTAL

2012 yılında yapılan incelemelerde ceza kesilen hastanelerden birçoğunun hükümet üyelerine ve parti yöneticilerine ait olması nedeniyle SGK yönetimi usulsüz olarak hastanelerle yapılan sözleşme hükümlerini geçmişe dönük olarak değiştirdi ve cezaları 20 milyon liraya düşürdü. Yani SGK, TBMM’nin yetkisini gasp ederek cezaları örtülü olarak iptal etti.

Ufuk ŞANLI / MİLLET