Kaz Dağları direnişinin 24. günü: Fazıl Say'ın besteleri yankılanacak

Kaz Dağları direnişinin 24. günü: Fazıl Say'ın besteleri yankılanacak
Kesilen 195 bin ağaç için “Kazdağları Marşı” da besteleyen dünyaca ünlü piyanist, bu bestesini ilk kez burada çalacak

Çanakkale’nin Kirazlı-Balanban bölgesinde Kanadalı Alamos Gold isimli şirketin siyanürlü altın madeni planları için yaptığı ağaç katliamına karşı başlatılan “Su ve Vicdan Nöbeti”nin bugün 24. günü. Kaz Dağları ekosisteminin büyük bir parçası olan ormanda 195 bin ağacın kesilmesi sonucu başlayan nöbet büyük destek görüyor. Günlerdir kurdukları çadırlarla alanda nöbet tutan yaşam savunucularına ve Çanakkale halkına bugün tüm yurttan ziyaretçi de katılacak.

Dünyaca ünlü piyanist Piyanist Fazıl Say da nöbete destek olan isimlerden oldu. Daha önce 2018 Troia Yılı için Çanakkale Belediyesi’nin talebiyle kente Truva Sonatı’nı kazandıran Say, bu kez de notalarını Kaz Dağları için çalıyor. Bölgedeki eşsiz doğanın tahrip olmasına sessiz kalmayan sanatçı, Çanakkale Belediyesi’nin de desteğiyle bugün saat 11.00’de Kirazlı Balaban mevkiinde dayanışma için sahnede olacak. Çanakkale merkez ve çevre illerden gelen yurttaşlar alana üstleri aranarak alınırken, saat 11:00’de başlayacak konser öncesi alanın büyük bir bölümü şimdiden doldu. Konser alanın altında araç yoğunluğu oluşmaya başladı.

“SESLERİ DOĞAYA İLETMEK İSTERİM"

Say, sosyal medya hesabından konserle ilgili olarak sessizlik vurgusu yaptı. Say paylaşımında, “Konserde programda klasik müziğin değerli bestecilerinin eserleri ve kendi eserlerim var. Tamamı piyano solo bir orman resitali olacak. Sessiz ve sükûnetli bir ortamda sesleri doğaya iletmek isterim ayrıca bu doğa katliamını içeren bir de Kazdağları marşı besteledim. Onu ilk kez o konserde çalacağım. Konserin mesajı, doğaya, yaşama, güzel ülkemize ve binlerce yıllık derin tarihimize sahip çıkmak. Bunu, büyük bir saygı ve sevgi ortamında yapacağız. Bana konsere kaç kişinin geleceği soruluyor, bu konuda hiç birimizin fikri yok. Gelmek isteyen çok insan olduğunu biliyoruz” cümlelerini kullandı.

İstanbul’dan da birçok noktadan otobüslerin kaldırıldığı etkinlik için Çanakkale Belediyesi de Cumhuriyet Meydanı’ndan saat 09.30’da araçlar kaldıracak.