Erdoğan'dan 'yastık altı dolar' çağrısı: Fırsatı değerlendirin

Erdoğan'dan 'yastık altı dolar' çağrısı: Fırsatı değerlendirin
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapılan Kabine Toplantısı sona erdi. Erdoğan toplantı sonrası, "Ekonomide yaşanan büyük değişimi mecrasından saptırmak isteyenler var. Ülkemizi istihdam ve büyümeyle ileriye taşıyacağız. Biz ne yaptığımızı biliyoruz, nasıl yapacağımızı, ne elde edeceğimizi de biliyoruz. Milletimizden bize güvenmesini ve sabırlı olmasını istiyorum." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, 16.35'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Toplantı 2 saat 15 dakika sürdü.

Erdoğan, Katar'daki temasları ile ilgili Kabine üyelerine değerlendirmelerde bulundu. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de ilk kez kabine toplantısında yer aldı.

Toplantıda, döviz kurlarında yaşanan hareketlilik değerlendirildi. Stokçulara yönelik cezaların arttırılması konusu ele alındı, asgari ücret konusu görüşüldü. Toplantıda, kararlılıkla sürdürülen terörle mücadelenin yanı sıra koronavirüs ile ilgili son durum da gözden geçirildi.

Kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

TBMM'deki kavga

"Devam eden bütçe görüşmelerinin hayırlı olmasını diliyorum. Gerek komisyon, gerekse genel kurul aşamasında herkes düşüncelerini özgürce dile getirir. Türkiye, şehit yakınlarına galiz küfürle eden bir milletvekilinin şokunu atlatamamışken, bu defa da Genel Kurul’da yaşanan bir başka edepsizlik örneği ile sarsılmıştır. Üstelik bu edepsizlik Meclis’in ikinci büyük partisinin genel başkanı tarafından gerçekleştirilmiştir.

'Bakanımız Nebati'ye bir kez daha başarılar diliyorum'

Meclisi kafaları dumanlı arkadaşlarıyla olduğu ortam sanan bu zata Yunus Emre ile cevap vermek istiyorum, 'İlla edep, illa edep.' Ortaya koyacak projesi, vizyonu olmayanlar içlerindeki kini böyle dışarı yansıtıyor. Kimsenin evinde nasıl davrandığına karışmayız, ancak herkesi Meclis'in asaletine, izzetine, faziletine uygun davranışlar sergilemeye davet etmek bizim görevimizdir. Meclis Genel Kurulu'nda süren bütçe görüşmelerinin hayırlısı ile tamamlanmasını bekliyoruz.

Bu vesile ile Yeni Hazine ve Maliye Bakanımız Nebati'ye bir kez daha başarılar diliyorum. Kendisinin üstlendiği görevi, yeni ekonomi programımız doğrultusunda yürüteceğine inanıyorum.

Katar ziyareti

Katar ile beraber; siyasi askeri, ekonomik konuları kapsayan 84 mutabakat imzaladık. Yaptığımız baş başa görüşmeler ardından askerlerimizi ziyaret ettik. BAE ile başlattığımız yeni dönemi daha da geliştireceğiz. Geçtiğimiz günlerde biliyorsunuz Adana'da bir petrokimya tesisinin de temelini atmıştık. Türkiye'nin kurtuluşunu kendi kaynaklarını harekete geçirecek yatırımlarda, ihracatta, cari fazlada görüyoruz. Biz 19 yıldır, yolu ile, köprüsü ile, barajı ile sahip olduğumuz alt yapıyı işte bunun için inşa ettik. Biz 19 yıldır bunca okulu, bunda hastaneyi, bunca güvenlik sistemini işte bunun için kurduk.

Dışardan aldığı destekle kendini millet iradesinden üstün gören bu zihniyet, her defasında milletimizin irfanına çarpmıştır. Biz Türkiye siyasi, sosyal, askeri her alanda bölgesel güç haline gelsin diyoruz, bu zihniyet ülkemizi tüm iddialarından vazgeçirerek, eskiye döndürmek istiyor. Biz 'enflasyonu düşüreceğiz' diyoruz, bu zihniyet IMF reçeteleri dayatarak, Türkiye'nin boyunduruk altına sokmak istiyor.

'Ekonomide değişimi saptırmak isteyenler var'

Ekonomide yaşanan büyük değişimi mecrasından saptırmak isteyenler var. Ülkemizi istihdam ve büyümeyle ileriye taşıyacağız. Büyüme rakamları çift haneye doğru gidiyor. Sanayi kapasitemizi geliştirirken düşük faiz ve dengeli kurla üretimi ileriye taşıyacağız. Her seferinde yarım kalan büyük kalkınma hamlesinin önü bu defa kesilmeyecektir. Biz ne yaptığımızı biliyoruz, nasıl yapacağımızı, ne elde edeceğimizi de biliyoruz. Milletimizden bize güvenmesini ve sabırlı olmasını istiyorum.

Türkiye hızlı bir büyüme sürecine girmiştir. Küresel ekonominin küçüldüğü geçen sene büyüme kaydettik. Bu yılki büyüme oranımız çift haneli rakama doğru gidiyor. Önümüzde zorluklar yok mu? Elbette var. Dünyadaki belirsizliğin ortadan kalkması bizim de önümüzü daha rahat görmemize imkan sağlayacaktır. Düşük faiz ve dengeli kur ile üretimi ve istihdamı adım adım daha ileriye taşıyacağız.

Her seferinde yarım kalan büyük kalkınma hamlesinin önü bu defa kesilmeyecektir. Biz ne yaptığımızı biliyoruz, nasıl yapacağımızı, ne elde edeceğimizi de biliyoruz. Milletimizden bize güvenmesini ve sabırlı olmasını istiyorum.

Dar gelirliler, ücretliler, emekliler başta olmak üzere milletimizin her kesiminin üzerine binen yükleri azaltmak için gereken adımları atıyoruz.

Amacımız kalıcı üretim, kalıcı istihdam, kalıcı refah sağlamaktır. Türkiye'nin kurtuluşunu küresel çıkar odaklarının güdümündeki reçetelerde değil yatırımlarda, istihdamda, üretimde, ihracatta, cari fazlada görüyoruz.

Stopaj uygulaması mart sonuna kadar devam edecek

Esnafımızı yüksek faizden koruduk. Esnafımıza ayda 1,7 milyar lira katkı sağlayan indirimli stopaj uygulamasını Mart ayına kadar devam ettirme kararı aldık.

Çiftçilerimize bir müjde vermek istiyorum. Üreticilerimize 2,6 milyar lira destek ödemesini Aralık'ta yapacağız.

"Stokçuların gözünün yaşına bakmayız"

Fahiş fiyat artışları konusunda buradan talimat veriyorum. Stokçuluğa yönelen kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Bizim kimsenin kazancında gözümüz yok. Bizim karşı olduğumuz tek şey sömürüdür.

Buradan tüm bakanlıklar, tüm kurumlarımıza, tüm belediyelerimize talimat veriyorum. Girdi maliyetlerindeki ve kurdaki yükseliş ile izah edilemeyecek fiyat artışı yapan bir hassa stokçuluğu yönelen hiç kimsenin gözünün yaşına bakılmayacaktır. Hem idari, hem hukuki işlemlerle kendi ülkesine ve milletine karşı böyle ağır bir suç işleyen herkesin yakasına yapışılacaktır."

Konuşmasının bir bölümünde halkın ekonomi politikalarına destek olmaya çağıran Erdoğan şunları söyledi: "Bankada, yastık altında, kasasında parası, özellikle dövizi bulunan bireylere ve kurumlara çağrı yapmak istiyorum: Herkesi yeni ekonomi politikamızın getirdiği fırsatları değerlendirmeye davet ediyorum. Fiyat ve kur artışlarının yol açtığı dalgalanma bir süre sonra mutlaka duracaktır ama bu dönemde yapılacak yatırımların sağlayacağı helal ve istikrarlı getiri nesiller boyu devam edecektir. Salgınla birlikte yeniden yapılanan küresel ekonomik sistemde yıldızı parlayan ülkelerin en başında Türkiye vardır. Bunun için ülkemizin potansiyelini tam manasıyla harekete geçirebilmemiz gerekiyor. Sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın, üreticilerimizin bu konudaki gayretlerini yakından takip ediyorum. Tasarrufu bulunanların da bu atılıma katılmaları halinde ülkemiz dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebilecek seviyeye ulaşacaktır. Ülkemizdeki fiyat artışı sorununun arzdaki bozulmadan değil, girdi fiyatlarındaki belirsizlik ile açgözlülükten kaynaklandığını biliyor ve bunun da tedbirlerini alıyoruz. Milletimizin her bir ferdinden bu tarihi mücadelede bize destek vermesini bekliyoruz. Haksız kazanç hırsına, ihtirasına kapılarak önümüzdeki bu fırsatı kaçırırsak yarın evlatlarımızın yüzüne bakamayız. 1000 yıl önce bize bu toprakları vatan yapan ecdat gözünü kırpmadan canını vermiştir. Cumhuriyetimizi kurarken sadece topraklarımızı değil, siyasi ve ekonomik istiklalimizi de boyunduruk altından kurtarmak için yola çıkmıştık. Bugün bu bin yıllık yürüyüşün yeni ve çok önemli bir safhasındayız. İnşallah bu onurlu başarının altına hep birlikte imza atacağız."