İş kazasında görme yetisini kaybetti: 'Aspirin iç geçer' dediler

Çalıştığı Panama bayraklı Diamond-T adlı gemide klima gazının patlaması sonucu görme yetisini büyük ölçüde kaybeden Kadir Hatırnaz, "‘Aspirin iç geçer’ dediler. 20 gün beni gemide zorla alıkoydular. Hakkımı istiyorum" dedi.

Kadir Hatırnaz, elektrikçi olarak görev yaptığı Panama bayraklı Diamond-T adlı gemide, 2020 yılında Çin’de yaşanan kazada klima gazının patlaması sonucu gözlerine isabet eden metal parçaları nedeniyle görme kaybı yaşadı. Sol gözünün yüzde 10, sağ gözünün yüzde 30 gördüğünü söyleyen Hatırnaz, Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde yaşıyor.

Çin'de çok istemesine rağmen doktora götürülmediğini, aradan 20 gün geçtikten sonra Dubai'de gemiden inebildiğini belirten Kadir Hatırnaz, ihmali bulunan gemi personeli ve şirketine karşı maddi ve manevi tazminat talebiyle hukuk mücadelesi başlattı.

'Gaza maruz kaldım'

Kadir Hatırnaz, bu süreçte yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Yaklaşık iki sene önce Altınbaş Holding’in denizcilik firmasında çalışıyordum. Gemide iş kazası geçirdim. Gemide patlama oldu ve yüzüme metal parçaları geldi. Kendimi dışarı atamadım ve gaza maruz kaldım. Bir arkadaşım yardımcı oldu ve dışarı çıktım. Şirket doktoru ile görüştüm. Doktor, gemiden inip Türkiye’de tedavi olmam gerektiğini söyledi. Olayın zaman aşımına uğramaması gerektiğini de söyledi. Gemiden inip tedavi olamazsam kör olacağım da söylendi.

" ‘Aspirin iç geçer’ dediler"

Ben de buna istinaden şirketle görüştüm. Şirketteki personel müdürü seferin bitmesi gerektiğini söyledi. ‘Aspirin iç geçer’ dediler. 20 gün beni gemide zorla alıkoydular. Sonraki süreçte zoraki bir şekilde gemiden indim. Daha sonra özel bir sağlık kuruluşuna giderek sol gözümün yüzde 10, sağ gözümün yüzde 30 gördüğünü söyleyip içindeki metal parçalarını aldılar. Ben, daha sonra avukat tuttum. Avukat ile Fırat Üniversitesi’ne gittik. Adli tıp bölümüne girdik. Bütün olayı olduğu gibi tekrar anlattık. Yine aynı şekilde sol gözümün yüzde 10, sağ gözümün yüzde 30 gördüğünü söylediler. Evraklar üzerinde de bu olayın doğruluğu ispatlandı. Dava açtık ama davamız sürekli erteleniyor. Yurt dışında bir sigorta firması var. Gemi için sigorta yapan firma. Firma bizi haklı buldu. Ancak karşı tarafı temsil ettiği için ödemeyi yapmayacağını söyledi.

'2 yıldır çalışamıyorum'

Devlet büyüklerinden, Altınbaş Holdingi duyan bu olaya girmiyor. Mahkeme süreci ise sürekli uzuyor. Bir an önce sonuç almak istiyorum. Gözlerim kalıcı olarak böyle kalacak, düzelme imkânı yok. Bu nedenden dolayı iki yıldır çalışamıyorum. Engelliyim. Bundan sonra çalışamayacağım. Bakmakla yükümlü olduğum çocuklarım var. Sağlık kuruluşları bana çalışmam için sağlık raporu vermiyor gözümden dolayı. Tazminatımı ve hak edişlerimi bir an önce istiyorum"