İBB'den Ranta 'Vakıf' Kılıfı

İBB'den Ranta 'Vakıf' Kılıfı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, skandal sayılabilecek bir imar değişikliğine daha imza attı.Yürürlükteki planlarda yüzde 17 yapılaşma hakkı bulunan arazi, plan değişikliği yapılarak tamamıyla imara açıldı. Sıradan vatandaşın...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, skandal sayılabilecek bir imar değişikliğine daha imza attı.

Yürürlükteki planlarda yüzde 17 yapılaşma hakkı bulunan arazi, plan değişikliği yapılarak tamamıyla imara açıldı. Sıradan vatandaşın bin 464 metrekare inşaat yapabileceği araziye, 17 bin 228 metrekare inşaat hakkı tanındı, üzerine 6 villa yapıldıktan sonra arazi acilen kurulan vakfa devredilerek üniversiteye dönüştürüldü. 11 Şubat 2016 Perşembe 09:21 0 0 Yurt Gazetesi-Mehmet Demirkaya/ İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gelen ancak kabul edilmesi imkânsız gözüken imar planı değişikliği teklifi, AKP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Skandal değişiklik teklifine, Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü şiddetle karşı çıkarken, CHP grubu da ret oyu verdi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever, “Arazide meşru olmayan yapılar var. Plan değişikliyle o yapılara bir yandan meşruiyet kazandırılırken, getirilen imar artışıyla da boş kalan kısımlara yeni inşaatlar yapılacak” dedi. CHP’li meclis üyesi Hüseyin Sağ ise “Böyle bir şeyi ilk defa görüyorum. Proje önce internet sitesine konuyor daha sonra biz burada plan yapıyoruz” dedi. Ranta “vakıf” kılıfı Arnavutköy Bolluca Mahallesi Mavigöl Caddesi üzerinde bulunan 8 bin 614 metrekarelik arazi için 2009 yılında Arnavutköy Belediyesi’nden ruhsat alındı ve 2011 yılında 6 blok halinde lüks inşaatlar yapıldı. Tabelasında “Saklıgöl Evleri” yazan inşaatın kabası 2013 yılında bitirildi. Yürürlükteki planlara göre inşaatların taban alanı arazinin yüzde 17’sine oturması gerekiyordu. Bu tür imar izni de villa tipi konutlar için veriliyor. Uydu görüntülerinden bakıldığında inşaatlar arazinin yaklaşık yarısını kaplamış durumda.

İnşaat tabelasında yapı sahibi olarak görünen Mustafa Demirci ve Adnan Demirci 2014 Kasım ayında “Demircioğlu Özel Eğitim Hizmetleri Taahhüt ve Tic. Ltd. Şirketini kurdu. Şirketin adresi olarak “Saklıgöl Evleri” gösterildi. Şirket kurulduktan bir ay sonra, 31 Aralık 2014’te de “Demirci Eğitim Vakfı” kuruldu. “Saklıgöl Evleri”nin bulunduğu arazi, 16 Nisan 2015 tarihinde “Demirci Eğitim Vakfı”na devredildi. Vakıf da 11 Eylül 2015 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak, söz konusu arazi için imar planı değişikliği istedi.

Belediyenin Planlama Müdürlüğü’nün de kesin bir görüşle karşı çıktığı plan değişikliği, CHP’nin itirazına rağmen Belediye Meclisi’nde AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Demirci Eğitim Vakfı’nın internet sitesinde, “Faaliyetlerimiz” başlığı altında “İstanbul Arnavutköy Üniversitesi” yazıyor. Yazının devamında ise “Yapılandırılması planlanan İstanbul Arnavutköy Üniversitesi’nin sağlam temeller üzerine oturması için Arnavutköy Bolluca ilçesinde modern bir yerleşke inşaatına başlanmıştır” deniliyor. “Saklıgöl Evleri” yeni planlarda üniversite binası olarak gösteriliyor.