Heyet, 20 Ay Sonra Oraya Gidiyor...

Heyet, 20 Ay Sonra Oraya Gidiyor...
Soma’da  301 madencinin hayatını kaybettiği faciadan tam iki yıl sonra bilirkişi heyeti  ilk kez olay yerine inecek.  Faciayla ilgili görülen davada alınan ara karar gereği yeni bilirkişi heyeti Soma Kömürleri AŞ...

Soma’da  301 madencinin hayatını kaybettiği faciadan tam iki yıl sonra bilirkişi heyeti  ilk kez olay yerine inecek.  Faciayla ilgili görülen davada alınan ara karar gereği yeni bilirkişi heyeti Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen Eynez Ocağı’na 5 Şubat Cuma 10.00'da girecek .

Facia sonrası yapılan bilirkişi incelemesi  sanık avukatları tarafından yeterli bulunmamıştı. Bugüne kadar 4 kez inceleme için girilen ocaktaki bu keşfi diğerlerinden ayıran yanı yangının başladığı yer olduğu tahmin edilen U3 panosuna ilk kez girilecek olması olarak belirtiliyor. Sağ kurtulan işçilerin ifadelerine göre, olayın başladığı U3 panosunda çok sayıda işçi bulunuyordu ve tamamına yakını hayatını kaybetti.

Mağdur avukatlarından Hakan Kahraman, “Gruplar halinde girileceği düşünülüyor. Avukatlar olarak biz de bulunmak istiyoruz ancak henüz belli değil. Sondaj da yapılacağı için bir hafta 10 gün sürer diye düşünüyoruz” dedi.

Facianın yaşandığı Soma'daki Eynez Madeni

Mağdur avukatlarından Denizer Şanlı ise, “Genel olarak aile avukatları olarak rapor iyi değildir görüşüne zaten katılmıyorduk. İlk rapor eksiklikleri olmakla birlikte önemli noktaları tespit eden ve gerçeğe ulaşmaya çalışan bir rapordur.

Yangın sürdüğü için o zaman yapılamazdı. Mart 2015’te MİGEM gittiği zaman bile yangın devam ediyordu. Şimdi orada yangın söndü ama risklerle dolu. Barajlandığı söyleniyor.

Keşfin bu olayın meydana gelişiyle ilgili ve ihmallere ilişkin yeni bir bilgi ve katkı sağlamayacağını düşünüyoruz. 20 aydır madeni elinde tutan şirketin madendeki tüm koşulları lehine olarak çevirdiğinde de kuşkumuz yok.

Gittiğimizde muhtemelen pırıl pırıl bir madenle karşılaşacağız. Öte yandan bu keşif risklerle dolu. Çünkü madenin güvenliğini ve keşif koşullarını 301 işçinin ölümüne neden olan şirket sağlıyor. 301 ölüme neden olan şirketin güvenliğini sağladığı bir keşfin riskli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle biz kendi teşkilatımızı kendimiz sağlayacağız” diye konuştu.

ÖZEL: GEÇTİ BOR’UN PAZARI

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel ise artık çok geç olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Geçti  Bor’un pazarı sür eşeği Eynez’e. Geçen sene Temmuz ayında bu maden şirkete teslim edilirken yalvarıyorduk ‘bu hatayı yapmayın’ diye. Planlı denetlemeye hazırlanan birlik gibi her taraf pırıl pırıl hazırlanmıştır. Tedbirler alınmıştır. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Gidip de boşu boşuna emek, para harcamasınlar. Görecekleri bir buçuk yıl şirketin hazırlandığı yer. Adeta bir cinayetten sonra olay yerinde katil oturduğu halde orada delil aramaya benziyor.”

Hürriyet