HDP’den İş Cinayetlerine Tepki

HDP’den İş Cinayetlerine Tepki
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, iş cinayetlerinin hız kesmediğini belirtti.HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, iş cinayetlerinin hız kesmediğini, iş güvenliğinin sağlanması gerektiğine işaret...

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, iş cinayetlerinin hız kesmediğini belirtti.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Günay Kubilay, iş cinayetlerinin hız kesmediğini, iş güvenliğinin sağlanması gerektiğine işaret ederken, “AKP hükümetleri döneminde iş cinayetlerinde katledilen işçi sayısı 15 bine ulaştı. Artık Türkiye’de çalışmak bir can pazarı haline gelmiştir. Koalisyon görüşmeleri yürüten bütün partiler, iş cinayetlerine çözümlerinin ne olduğunu açıklamak durumundadır” dedi.

Kubilay, yazılı açıklamasında, iş cinayetlerinin hız kesmediğini, iş güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

“İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin açıkladığı rakamlara göre, 2015 yılının ilk beş ayında, işverenlerin bitmek bilmez kar hırsı en az 646 işçinin ölümüne neden oldu” diyen Kubilay, şunları kaydetti:

“Sağlıklı çalışma koşulları ve insanca yaşam talepleri doğrultusunda patronlara meydan okuyan, sarı sendikacılığa başkaldıran metal işçileri ise son 3,5 yılda en az 236 işçi kardeşini iş cinayetlerinde yitirdi. AKP hükümetleri döneminde iş cinayetlerinde katledilen işçi sayısı 15 bine ulaştı.

Koalisyon tartışmalarının sürdüğü bugünlerde iş cinayetleri hız kesmeden sürüyor. Öyle ki, sadece 22 Haziran günü, tek bir günde Antalya, Kırıkkale, Konya, Manisa, İzmir ve Kayseri’de en az 7 işçi yaşamını yitirmiştir.

Ekmek ve yaşam kavgası verirken, sermayenin kar hırsına kurban verdiğimiz bütün emekçileri saygıyla anıyoruz. Sermayenin dizginsiz sömürüsüne alan açan yasalarla iş cinayetlerinin birinci dereceden sorumlusu olan AKP iktidarını ise protesto ediyoruz.

Artık Türkiye’de çalışmak bir can pazarı haline gelmiştir. Koalisyon görüşmeleri yürüten bütün partiler, iş cinayetlerine çözümlerinin ne olduğunu açıklamak durumundadır. Partimiz iş cinayetlerinin tamamen sonlandığı bir çalışma düzeninin, ancak güvenceli çalışma ile mümkün olduğunu düşünmektedir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği kurulları, her işyerinde oluşturularak sendikaların ve meslek örgütlerinin denetimiyle işçilerin can güvenliği mutlaka sağlanmalıdır.

HDP olarak iş cinayetlerini sona erdirecek önlemlerin alınması, iş güvenliğinin sağlanması ve sorumluların yargı önüne çıkarılması konusundaki çağrımızı yineliyoruz.”