Hata değil tercih

Hata değil tercih
Duayen gazeteci Fikret Bila, yaklaşık 10 gündür engellenemeyen dolar yükselişini ve Merkez Bankası faiz indirimini kaleme aldı. İşte Bila'nın "Hata değil tercih" başlıklı yaqzısı...

Gazeteci Fikret Bila, halktv.com.tr'de yazdığı son yazısı ile dolar kurundaki artışı ele aldı. Tüm uyarılara rağmen Merkez Bankası'nın faizi 2 puan düşürerek yüzde 16’ya çekmesinin ardından 9.50 seviyesine kadar çıkan doları köşesine taşıyan Bila şunları dile getirdi;

"Türkiye’nin önde gelen ekonomistleri, Merkez Bankası uzmanları, hazinecileri, maliyecileri iktidarı uyarıyorlardı.
“Geçen ay faizi indirerek yaptığınız hatayı tekrar yapmayın” diyorlardı. Bu uyarıya, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’na, “alacağınız kararlarda düstur halkın refahı” olsun diyerek katıldı.
Ancak Merkez Bankası, faizi bu kez 2 puan düşürerek yüzde 16’ya çekti. Doğal olarak döviz fırladı. Uzmanlar “bu kadar da olmaz, bunu beklemiyorduk, hata ütüne hata yapılıyor” diye tepki verdiler. Beklenti, faiz artışı olmasa bile indirimin de olmayacağı, yüzde 18’de sabit tutulacağıydı. Ekonomistler 2 puanlık faiz indirimi kararının ekonomi bilimiyle açıklanamayacağını söylediler.
İktidar geçen yaptığı hatayı bu ay ikiye katlayarak tekrarladı.
Bu durumda kararlara “hata” demek doğru değil.
Faizi enflasyonun altına çekmek iktidarın bilinçli bir tercihi.
Uzun süredir “faiz neden, enflasyon sonuçtur” diyerek, ekonomi biliminin söylediğinin tam tersini savunan iktidar, bu yaklaşımda ısrarlı. Oysa geçtiğimiz ay da dahil, faizi talimatla aşağıya çekmenin, enflasyonu aşağıya çekmediğini, aksine kur artışı yüzünden maliyetleri, dolayısıyla enflasyonu artırdığını gösterdi. Buna karşın aynı politikayı sürdürmek elbette tercihtir.
İktidarın tercihinin enflasyonla mücadele ederek vatandaşı korumak olmadığı da artık anlaşıldı. Düşük faiz-yüksek kur politikası enflasyonu tetikleyecektir. Adı vergi olmasa da enflasyon vatandaşın cebinden alınan vergidir.
Doların fırlaması, Türk Lirası’nın değer kaybetmesi iğneden ipliğe her ürüne zam geleceğini gösterir. Nitekim geçen ay faizin yüzde 19’dan yüzde 18’e indirilmesi; elektriğe, doğalgaza, motorine, benzine, LPG’ye arka arkaya zam yapılmasına neden oldu. 25 günde LPG'ye 1.08 lira, motorine son 10 günde 85 kuruş, benzine 41 kuruş zam geldi."

FİKRET BİLA'NIN SON YAZISI İÇİN TIKLAYIN...