"Halk, Seni ‘Anayasayı İhlal Et’ Diye Seçmedi"

"Halk, Seni ‘Anayasayı İhlal Et’ Diye Seçmedi"
Kılıçdaroğlu, Almanya’da başkanlık sistemi tartışmalarına değindi. Erdoğan’a, “Anayasal sistem içinde kal” mesajı verdi.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün Almanya’da gurbetçilerle bir araya geldi. Essen Kenti’nde...

Kılıçdaroğlu, Almanya’da başkanlık sistemi tartışmalarına değindi. Erdoğan’a, “Anayasal sistem içinde kal” mesajı verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün Almanya’da gurbetçilerle bir araya geldi. Essen Kenti’nde Nazım Hikmet Vakfı ve CHP Köln Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe katılan Kılıçdaroğlu, Almanya’dan Türkiye gündemini değerlendirdi. İşte açıklamalarından satır başları…

PARLAMENTER SİSTEM VURGUSU YAPTI

Bizim parlamenter sistemimiz var. İyi çalışmıyor olabilir. Bunun nedeni, darbe yasalarıdır. Bunlar ayıklanırsa, sorun da aşılır. Anayasa Komisyonu’yla bunu düzeltebiliriz.

“Beni halk seçti” diyen bir cumhurbaşkanının anayasayı ihlal etmek gibi bir hakkı olamaz. Gerekirse cumhurbaşkanını halk değil, yine Meclis seçebilir. Bir cumhurbaşkanını halkın seçmesi ona yasaları ihlal hakkını vermez. Anayasal sistem içinde bulunmalı. “Beni halk seçti, o zaman istediğimi yapıyorum” olmaz.

SÜREKLİ SEÇİM OLMAZ, HALKI DA DÜŞÜNÜN

Sayın Davutoğlu, ‘Seçime gitmek vatana ihanettir’ diyor. Bir kişinin egosunu tatmin için sürekli seçim olur mu? Biraz da vatandaşlara acısın. ‘Benim dediğim olacak, oluncaya kadar toplumu sürekli seçime götüreceğim’… Bu bir yönetici açısından ciddi bir ahlak sorunudur.

Türkiye, Suriye ile angajman kurallarını belirledi ve bunu da dünyaya deklare etti. Türkiye’nin sınırlarının başka bir ülke tarafından ihlal edilmesini kabul edemeyiz. Eğer bir ihlal varsa, gereğinin yapılmasını isteriz.

Mülteci konusunun parasal boyuta indirgenmesini doğru bulmuyoruz. Milyonlarca Suriyeli aylarca Türkiye’de kalmıştır. Para verip Türkiye’yi bir toplama kampı alanı haline dönüştürülmesini istemek doğru değil.

Masada insan hakları ve demokrasi sorunu vardı

Kemal Kılıçdaroğlu, dün Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ile kah-valtıda bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, görüşmeyle ilgili “Demokrasi, insan hakları, mülteci sorunu, çevre gibi konuları ele aldık” dedi. Cem Özdemir de, “Bizim amacımız daha çok demokrasi isteyen, her türlü insan haklarını ve siyasi görüşe hoşgörüyle bakan partilerin güçlenmesidir. Kemal Bey’in liderliğindeki CHP’yi de böyle görüyoruz” dedi. Özdemir, mülteci sorunuyla ilgili ise Türkiye’nin göç konusunda elinden geleni yaptığını ama bunun maddi pazarlığa dönüştürülmesini kınadıklarını söyledi. Cem Özdemir, sorunun çözümünün önce barış, ardından Suriye’de istikrar ve sonra da insanların geri dönüşü olduğunu belirtti.

GURBETÇİLERLE BİR ARAYA GELDİ

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Almanya’nın Essen kentinde Türklerle buluştu. Nazım Hikmet’in 114. yaşı için düzenlenen programa katıldı.