Gazeteci Fatih Polat 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten beraat etti

Gazeteci Fatih Polat 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten beraat etti
Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Fatih Polat 'Cumhurbaşkanına hakaret' ten yargılandığı davadan beraat etti.

Gazeteci Fatih Polat 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten beraat etti

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla yargılandığı davadan beraat etti.

Evrensel'de yer alan habere göre, Polat'ın 28 Mayıs 2017'de yayımlanan "Erdoğan ailesiyle ilgili bu iddialara muhatapları ne diyor?" başlıklı köşe yazısı nedeniyle "cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması Bakırköy 31. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Polat, "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla yargılandığı davadan beraat etti.

Duruşma, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatının gecikmesi nedeniyle geç başladı. Duruşma sırasında görüşü sorulan Erdoğan'ın avukatı, Fatih Polat'ın cezalandırılmasını talep etti.

"Haber, ifade özgürlüğü kapsamındadır"

Talebe karşı söz alan Avukat Devrim Avcı, "Söz konusu haber bir İngiliz gazeteci tarafından yayımlanmıştır. Bu gazeteci yurt dışında ödül almış, aynı yazarın yazısını yayımladığımız için ödül almak yerine cezalandırılmamız için dava açılmıştır. Üstelik yazı müvekkilimin değildir, kendisinin söylediği tek cümle 'Bakalım muhatapları bu iddialara ne diyecekler?'dir. Salt bu husus dahi ifade özgürlüğünün engellenmesine yöneliktir. Yurt dışında herkes okuyor bu mektubu ama Türkiye'de ceza ile karşı karşıyayız" dedi.

Avukat Devrim Avcı, Anayasa Mahkemesi ve AİHM'nin bu konudaki kararlarına atıfta bulunarak "Siyasi nitelikteki kişilere yönelik sert eleştiriler yapılabilir. Yargıtay bu konuda, 'Siyasetçiler kendilerine yönelik alkışlar kadar sert eleştirilere de katlanmak zorundadır. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı olarak da bu eleştirilerden muaf değildir. Söz konusu haber ifade özgürlüğü kapsamındadır, hukuka uygundur. Müvekkilimin beraatını talep ediyorum" dedi.

Ne olmuştu?

Polat, gazeteci Craig Shaw'in, 'The Black Sea' sitesinde 26 Mayıs 2017 tarihinde yayınlanan ve "Malta Files, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ailesi ile Sıtkı Ayan ve Azeri iş adamı Mübariz Mansimov arasındaki milyon dolarlık petrol tankeri ortaklığını ortaya çıkarıyor" ifadelerine yer verilen "Erdoğan Ailesinin Gizli Offshore Anlaşması" başlıklı haberini, 28 Mayıs 2017 tarihli köşe yazısında aynen yayınlamış ve "Erdoğan, ailesiyle ilgili bu iddialara muhatapları ne diyor?" diye sormuştu.

Ardından Polat'ın yazısı mahkeme kararı ile internet sitesinden çıkarılması istenmiş, karara itiraz edilerek yazının çıkarılmaması üzerine de itiraz reddedilmiş ve yazı siteden kaldırılmıştı. Bunun ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatının şikayeti üzerine, Polat hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." hükmünü içeren Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 299/1. maddesi uyarınca soruşturma açılmıştı.

Etiketler :