Financial Times: Erdoğan'ın Türkiye'de Egemenliği Ele Almak İçin Zorluyor

Financial Times: Erdoğan'ın Türkiye'de Egemenliği Ele Almak İçin Zorluyor
Financial Times gazetesi Erdoğan'ın Türkiye'de egemenliği ele almak için zorladığını yazdı.Financial Times gazetesi bugünkü başyazısında Türkiye'de "Pazar günü yapılacak olan seçimler ülkenin tarihinin seyrine karar verebilir"...

Financial Times gazetesi Erdoğan'ın Türkiye'de egemenliği ele almak için zorladığını yazdı.

Financial Times gazetesi bugünkü başyazısında Türkiye'de "Pazar günü yapılacak olan seçimler ülkenin tarihinin seyrine karar verebilir" diye yazıyor.

Türkiye'de seçmenin Pazar günü vereceği oyla aslında Erdoğan'a "yürütme gücünün neredeyse tüm tekelini" verip vermemeye karar vereceklerini söyleyen gazete, Erdoğan'ın anayasayı başkanlık sistemi getirecek şekilde yazabileceği meclis çoğunluğunu AKP'ye vermenin "Türkiye için kötü olacağı" yorumunu yapıyor.

AKP'nin bunun için gereken 400 sandalyeyi almasının "mümkün görünmediğini" söyleyen başyazı, Pazar günkü seçimlerde "anahtar değişkenin," "İkisi de geçen yüzyılda sıkışıp kalmış olan, Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün takipçileri ya da aşırı sağcı milliyetçiler" değil, "Kürt yanlısı bir koalisyon olsa da, laik Türklerden, liberallerden ve solculardan destek alan Halkların Demokratik Partisi (HDP)" olduğunu söylüyor.

SEÇİM SONUÇLARI TARİHİN GİDİŞATINI BELİRLER

Türkiye'de yetkililerin HDP'nin barajı aşmaması için seçim sonuçlarıyla oynayacağına dair ciddi endişeler olduğunu yazan Financial Times, seçim sonuçlarının ülkenin "tarihinin gidişatını" değiştirebileceğini söylüyor.

Erdoğan'ın daha fazla güç elde etmesi "feci olur"

Yazı Erdoğan'ın "daha fazla güç - ve bu gücü kullanırken onu kontrol edebilecek olan sadece birkaç tane kalmış kontrol (mekanizmasını) ezip geçebileceği araçları elde etmesi feci olur" ifadeleriyle son buluyor.