Eski MİT yöneticisi yanıtladı: Kürt sorunu neden var?

Son günlerde tekrar gündeme gelen 'Kürt sorunu' ve 'meşru muhattap' tartışması HalkTV'de Parantez programında da masaya yatırıldı. Eski MİT Müsteşar yardımcısı Cevat Öneş; "Kürt sorunu ancak sürekliliğe sahip bir demokratikleşme sürecinin geliştirilebilmesi ile söndürülebilir. Kürt sorununun çözülemeyişinin sebebi Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıramayışımızdır" dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin hafta başında yaptıkları açıklamaların ardından tekrar gündeme gelen 'Kürt sorununda muhattap' tartışması HalkTV ekranlarında yayınlanan Sorel Dağıstanlı ile Parantez programında masaya yatırıldı.

Programın konukları arasında yer alan ve daha önce Abdullah Öcalan’ın çözüm için kullanılabilen fikrini ilk ortaya atan isim olan eski MİT Müsteşar Yrd. Cevat Öneş konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sorel Dağıstanlı'nın "Sadece Meclis'te bir siyasi çözüm bulunarak sorun ortadan kaldırılabilir mi?" sorusu üzerine "Ortadan kaldırılamayacak hiç bir sorun yoktur" diyen Öneş şunları söyledi;

"Önemli olan ilkeli, hedefleri görülebilen, milleti için ülkesi için çıkarları için siyaset üretebilme ve bu üretime süreklilik kazandırabilmektir. O açıdan biz 2005'ten sonra başlayan ama 2009-2015 yılları arasındaki çözüm sürecine yaşadık. Hatta ben kişisel olarak barış kelimesine çözüm meselesine, özellikle Kürt sorununun çözümü meselesinin cazibesine kapıldığımı söyleyebilirim. O tarihten itibaren de itirazlarımı hep belirledim.

İtirazım Kürt sorunu ancak sürekliliğe sahip bir demekratikleşme sürecinin geliştirilebilmesi ile söndürülebilir. Kürt sorununun çözümü, alevi sorununun çözümü diğer meselelerimiz, temel meselelerimizin çözülemeyişinin sebebi demoktasimizdeki eksikliktir. Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandıramayışımız meselesiydi.

Türkiye, Kürt sorununa çeşitli sebepler söyleyebilir. Öncelikle bir güvenlik sorunu olarak baktı ve tüm siyasetçiler bunu bir siyasi çıkar olarak kullanma araştırma meselesi olarak baktılar. Uzun vadeli düşünemediler."