Erdoğan: Zelenski akıllıca bir liderlik gösterdi

Erdoğan: Zelenski akıllıca bir liderlik gösterdi
NATO Liderler Zirvesi sonrası açıklama yapan Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin Rusya’nın talepleri karşısında referandum önererek akıllıca bir liderlik gösterdiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Liderler Zirvesi toplantısının ardından Brüksel’de açıklamalarda bulundu.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı;

Stoltenberg'e gösterdiği liderlik için teşekkür ederim. NATO'nun bir kez daha dayanışma mesajı vermesi anlamlıdır.

Başta Avrupa olmak üzere herkes kapısına gelen mültecileri desteklemeli.
Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların gündeme dahi gelmemesi gerekir.

Kırım’ın ilhakına her zaman karşı çıktık. Türkiye, Ukrayna-Rusya durumunda özel bir konumda yer alıyor.

Bölgemizde sulhun hakim kılınması için çabalıyoruz. Müzakereleri yakından takip ediyor ve destekliyoruz. Nihai çözümün Rusya ve Ukrayna ile uluslararası kamuoyunun kabul edeceği muteber bir formüle dayanması gerektiğini düşünüyoruz.

Montrö sözleşmesi

Türkiye bu süreçte özel bir yerde duruyor. Rusya ve Ukrayna Karadeniz'den komşumuz olan iki ülke. Savaşın sona ermesi için iki ülke ile de yoğun temas halindeyiz. Ukrayna'nın bağımsızlığı temel öncelik olmalı. Montrö'nün yetkilerini gerilimi azaltmak için kullanıyoruz.

Türkiye'ye gelen Ukraynalılar

Türkiye'ye gelen Ukraynalıların sayısı 60 bini aştı.

Sığınmacı ayrımcılığını kınıyoruz. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere herkes kapısına gelen mültecileri desteklemeli, sıkıntılarının hafifletilmesi için elini taşın altına koymalıdır.

NATO'nun gerçekçi ve stratejik bir yaklaşımla hareket etmesi şart. Güvenliğin bölünmezliği ilkesine özellikle dikkat çektim.

Zelenski akıllıca bir liderlik gösterdi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın talepleri karşısında referandum önererek akıllıca bir liderlik gösterdi.

"Gündeme dahi gelmemesi gerekir"

Türk savunma sanayi ürünlerinin başarıları ortadayken bu alanda karşılaştığımız engellemelerin hiçbir makul gerekçesi olamaz. Savunma sanayimizin önüne bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından konan kısıtlamaların artık kaldırılması ortak menfaatimizedir. Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların bırakın uygulanmasını, gündeme dahi gelmemesi gerekir. Bu konudaki beklentilerimizi liderlerle paylaştım.

"Ciddi bir reforma tabi tutulması kaçınılmaz"

Geldiğimiz noktada başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere küresel güvenlik mimarisinin ciddi bir reforma tabi tutulması kaçınılmazdır.