Erdoğan: Türkiye’ye Doğru Binlerce Sivil...

Erdoğan: Türkiye’ye Doğru Binlerce Sivil...
Resmî ziyareti vesilesiyle Ekvador’un başkenti Kito’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekvador Devlet Başkanı Correa ile yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.EKVADOR...

Resmî ziyareti vesilesiyle Ekvador’un başkenti Kito’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekvador Devlet Başkanı Correa ile yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

EKVADOR Devlet Başkanı Rafael Correa Delgado ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa ülkelerinin Suriye’den gelen sığınmacıların durdurulmasını istediklerini belirterek, “Rusya ve rejim bu insanları ağır bombardımanlar altında tutarken bu insanların kaçmaktan başka bir çözümü olabilir mi? Bu insanlar nereye gidecekler? Bu saldırıları durduramayan dünya bizden mülteci akınını durdurmamızı istiyor. Mantıkla bağdaşmayan, hiçbir stratejide yeri olmayan böyle bir anlayış olabilir mi?" dedi.

Ekvador’u ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek ve Devlet Başkanı Correa’nın 2012’deki Türkiye ziyaretini hatırlatarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 1950 yılında tesis edildiği düşünüldüğünde, bu ziyaretlerin oldukça geciktiğini ifade etti.

Devlet Başkanı Correa ile yaptıkları baş başa ve heyetler arası görüşmelerde, iki ülke arasında askerî, siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel tüm alanlarda ilişkilerin gözden geçirilerek hangi adımların atılabileceği hususlarını ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin hukuki alt yapısını güçlendirecek; Güvenlik İşbirliği Anlaşması, TİKA ve SETESİ İşbirliği Mutabakat Zaptı’nı imzaladıklarını, DEİK ile PRO-EKUADOR arasındaki İş Konseyi Kuruluş Anlaşması’nın da bugün düzenlenecek İş Konseyi toplantısında imzalanacağını açıkladı.

"KALKINMA İÇİN TİCARET ANLAŞMASIYLA EKVADORLA VAR OLAN TİCARET HACMİ ARTIRILACAK"

Yaptıkları görüşmelerin en öncelikli konusunun, ‘Kalkınma için Ticaret Anlaşması’ olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilgili anlaşmanın müzakere sürecinin vakit kaybedilmeden sonuçlandırılması noktasında Başkan Correa ile hemfikir olduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlaşmanın hayata geçmesiyle, ihracatta yaşanan düşüşün telafi edilmesinin yanı sıra iki ülke arasında var olan 119 milyon dolarlık ticaret hacmini artırılarak 1 milyar doları hedeflemelerine imkân sağlayacağını kaydetti.

Ekvador’un kalkınma hamlelerini yakından ve ilgiyle takip ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada Çin’den sonra ikinci sırada olan Türk müteahhitlik sektörünün birikimlerini Ekvador’un da hizmetine sunmayı arzu ettiklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomi Bakanlığı’nın gelecek ay, iş birliği fırsatlarını ele almak üzere, Türkiye Müteahhitler Birliği’nden firma temsilcileri ile Ekvador, Kolombiya ve Peru’ya bir ziyaret düzenleyeceklerini de ifade etti.

Yaptığı resmî ziyaretin iki ülke arasında yeni iş birliği projelerine vesile olacağına inandığını belirterek, Ekvadorlu iş adamlarını ve girişimcilerini Türkiye’ye davet eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün gerçekleşecek olan Türkiye-Ekvador İş Forumu’nun, iki ülkenin potansiyellerini hareket geçirmek için önemli bir zemin olacağını bildirdi.

“SURİYE KRİZİNİN ELE ALINDIĞI CENEVRE GÖRÜŞMELERİNDEN ÜMİDİ OLAN VAR MI?"

Açıklamasında Suriye krizine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, krizin; 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük insani trajediye yol açtığına vurgu yaptı ve devamında şu değerlendirmelerde bulundu: “Bakınız şu anda Suriye’den Türkiye’ye gelen mülteci sayısı 2 milyon 700 bin rakamına ulaşmıştır. Dünyada bu kadar mülteciyi ağırlayan bir başka ülke yoktur. Bildiğiniz gibi Cenevre görüşmeleri dün 25 Şubat’a ertelendi. Ben buradan düşüncelerimi dünya ile paylaşmak işitiyorum: Bu görüşmeler devam ederken Suriye halkına yönelik hava bombardımanları ve saldırılar da devam ediyor. Son olarak Halep’e yönelik saldırılar neticesinde binlerce sivil Türkiye’ye doğru harekete geçti. Avrupalı dostlarımız bizden mülteci akımını durdurmamızı istiyor. Suriye’de bunlar yaşanırken soruyorum bu akın nasıl durdurulacak? Rusya ve rejim bu insanları ağır bombardımanlar altında tutarken bu insanların kaçmaktan başka bir çözümü olabilir mi? Bu insanlar nereye gidecekler? Müzakerelerin netice verebilmesi için bu saldırıların derhal durdurulması gerekmiyor mu? Bu saldırıları durduramayan dünya bizden mülteci akınını durdurmamızı istiyor. Mantıkla bağdaşmayan hiçbir stratejide yeri olmayan böyle bir anlayış olabilir mi? Önce bunu çözmemiz gerekiyor. Şu anda Cenevre Anlaşması durdu. E şimdi soruyorum; Cenevre’den ümidi olan var mı? Tabii ki muhalefet böyle bir yaklaşıma, böyle bir anlayışa olumlu yaklaşmayacaktır. Burada oynanan oyuna, kurulan tuzağa muhalefet gelmeyecektir."

“SURİYE’DE TARİH VE KÜLTÜR YOK OLUYOR"

Türkiye sivil toplum kuruluşlarının ve belediyelerin yaptığı harcamalar hariç, millî bütçesinden yaptığı harcamanın 9 milyar doları aştığını, BM’den gelen yardımın ise 455 milyon dolar olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “BM Mülteciler Konseyi’nin geldiği nokta budur, bizim attığımız adım budurö şeklinde konuştu.

Suriye’de binlerce yıllık kadim mirasa ev sahipliği yapan şehirlerin, kütüphanelerin ve ibadethanelerin tamamen harap olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sormak gerekiyor UNESCO nerede? Bütün bunlara karşı tavır takınmamız gerekmiyor mu? Tarih ve kültür yok oluyor. Bütün bunlar karşısında yeri geldiği zaman bir kaza, bir ördeğe petrol limanları arasında ölüyor diye kıyametleri koparanlar, dünyayı ayağa kaldıranlar; 400 bin insanın öldüğü bir Suriye’de ses çıkarmıyorlar. Aynı şekilde bütün bu tarihî miraslar gidiyor, ses çıkarmıyorlar" ifadelerini kullandı.

EKVADOR VE LATİN AMERİKA ÜLKELERİYLE İLİŞKİLER

Mayıs ayında ilk defa İstanbul’da düzenlenecek BM Dünya İnsani Zirvesi’ne, insani krizlere hassasiyetiyle bilinen Ekvador’un en üst düzeyde katılım sağlamasını beklediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Correa’dan da bunun sözünü aldığını açıkladı. Dünyada en çok canlı türünü barındıran Galapagos Adalarına sahip Ekvador’un, EXPO Botanik 2016’ya katılmasını arzu ettiklerini de sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin de, bu yıl Ekvador’da düzenlenecek Habitat Toplantısı’na üst düzey katılım sağlayacağını söyledi.

Yaptığı basın açıklamasında, Devlet Başkanı Correa’yı, Ekvador’un SELAK dönem başkanlığı sırasında gösterdiği başarılı liderlikten ötürü tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin SELAK ile ilişkilerini daha da güçlendirme çabalarında Ekvador’un desteğine güvendiklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, Latin Amerika bölgesine stratejik bir açıdan yaklaştığını vurgulayan ve bölgede Meksika ile Brezilya olmak üzere 2 stratejik ortağının bulunduğunu hatırlatarak, açıklamasını şöyle sürdürdü: “2009 yılından bu yana bölgedeki dış temsilcilik sayımızı iki kattan fazla artırarak 14’e çıkardık. Şili’yle mevcut Serbest Ticaret Anlaşmamıza ilaveten Ekvador, Peru, Kolombiya ve Meksika ile müzakere yürütüyoruz. SİKA’yla da bir blok halinde müzakerelere başlamayı teklif ettik. Bölgeyle olan ilişkilerimizi daha da geliştirmek için Orta Amerika Entegrasyon Sistemi, Amerika Devletler Örgütü, Karayip Devletler Birliği ve Pasifik İttifakı gibi bölgesel örgütlere gözlemci üye olduk. Meksika’da 2015 yılında açtığımız ve Kolombiya’da yakında faaliyete alacağımız TİKA ofislerimizle, kalkınma konusunda iş birliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca Türk Hava Yolları’nın bölgede yeni noktalara doğrudan uçuşlar başlatmasını planlıyoruz."

Açıklamasının sonunda, önümüzdeki dönemin Türkiye-Ekvador ilişkilerinin sağlam temeller üzerinde yükselerek, altın çağını yaşadığı bir süreç olacağına inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Devlet Başkanı Correa’ya; şahsına, beraberindeki heyete ve Türk iş adamlarına gösterdikleri misafirperverlikten ötürü teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısının ardından Ekvador Devlet Başkanı Correa’nın onuruna verdiği resmî öğle yemeğine katıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, TÜRKİYE-EKVADOR İŞ KONSEYİ TOPLANTISINDA KONUŞTU

EKVADOR Devlet Başkanı Rafael Correa Delgado ile birlikte katıldığı Türkiye-Ekvador İş Konseyi’nde iş adamlarına seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye olarak, dünyanın 5’ten büyük olduğu inancıyla, küresel sorumlulukların ve zenginliklerin daha adil paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Güney Amerika’yla ilişkilerimizi geliştirmek için attığımız adımların gerisinde işte bu anlayış vardır” dedi.

Ekvador’daki resmî temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa Delgado ile birlikte iki ülkenin ilgili kuruluşları tarafından düzenlenen Türkiye-Ekvador İş Konseyi toplantısına katıldı.

“EKVADOR’UN KAPASİTESİNİ DEĞERLENDİRMEK, POTANSİYELİNİ KEŞFETMEK İSTİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ve Ekvadorlu iş adamlarını bir araya getiren programda katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı. Konuşmasına, programın düzenlenmesine katkı sağlayan PRO-EKUADOR ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) yöneticilerine teşekkür ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çarpıcı coğrafi zenginliklere sahip Ekvador’un sanayi ve tarım kapasitesini değerlendirmek, potansiyelini keşfetmek ve bu imkânların ticarete nasıl dönüştürüleceğini konuşmak için forumda bulunduklarını kaydetti ve “Şu ana kadar gördüklerimiz, Güney Amerika’daki en büyük Türk yatırımının neden Ekvador’da gerçekleştirileceğini anlamamızı zaten sağlamış bulunuyor” diye konuştu.

Düzenlenen toplantının, önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki ticari ilişkileri, tüm bölgeye örnek olacak bir seviyeye çıkartacağına inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş adamlarına hitaben, “Ben sizlerde bu heyecanı görüyorum. Biz de devletler olarak sizlere her konuda yardımcı olma, önünüzü açma kararındayız” ifadelerini kullandı.

“GÜNEY AMERİKA’YLA İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMELİYİZ”

Beraberindeki heyetle birlikte Ekvador’a gerçekleştirdikleri bu ziyaretin, yapılmış bir karşılık ziyareti olmasının ötesinde, iki ülke ilişkilerinde parlak bir geleceğe doğru atılmış değerli bir adım olarak gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son 13 yılda Türkiye’nin her alanda ciddi bir büyüme, gelişme ve kalkınma süreci yaşadığını hatırlattı ve “Türkiye olarak, dünyanın 5’ten büyük olduğu inancıyla, küresel sorumlulukların ve zenginliklerin daha adil paylaşılması gerektiğini düşünüyoruz. Güney Amerika’yla ilişkilerimizi geliştirmek için attığımız adımların gerisinde işte bu anlayış vardır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu amaçla -az sayıda ülke dışında- Güney Amerika’nın neredeyse tamamında Türk büyükelçiliklerini faaliyete geçirdiklerine dikkat çekerek, bölgeye yönelik atılan adımlardan örnekler verdi ve tüm bu adımlarla, Türkiye’nin bölge ülkeleriyle ilişkilerinin gelişmesi için sağlam bir temel atıldığına inandığını, bu çerçevede, Ekvador ile ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek istediklerini belirtti.

“EKVADOR İLE İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARINI, SOMUT PROJELERE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”

İki ülke arasında var olan ticaret hacminin arzu ettikleri noktanın çok gerisinde olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu hacmi artırma yönünde atılan adımların en önemlisinin, ‘Kalkınma için Ticaret Anlaşması’ müzakerelerinin başlatılması olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üzerinde mutabık kaldığımız iş birliği fırsatlarını, somut projelere dönüştürerek, mümkün olduğu kadar hızla hayata geçirmeliyiz” şeklinde konuştu.

“KÜRESELLEŞEN DÜNYADA, EKONOMİLER BİRBİRLERİYLE SÜREKLİ ETKİLEŞİM HALİNDE”

Küreselleşen dünyada, ekonomiler birbirleriyle sürekli etkileşim halinde olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya ekonomisinde zaman zaman ortaya çıkan olumsuzluklar, tüm ülkelerin ekonomilerinin daha yavaş büyüme dönemlerine girmesini kaçınılmaz hale getiriyor. Böyle dönemlerde, önemli olan, ülkelerin kendi kaynaklarına, üretim ve rekabet güçlerine odaklanmaları; fırsatları değerlendirerek, yatırım ve ticaret imkânlarını geliştirmeleridir. Küresel ekonominin durgunluk sürecinden henüz çıkamadığı şu dönemde, iki ülke yöneticileri olarak bize düşen, elimizdeki imkânları, birbirimizi destekleyecek şekilde kullanmanın yollarını aramaktır. Bugün yaptığımız görüşmelerde, bu iradeyi bir kez daha samimiyetle ortaya koyduğumuzu düşünüyorum.”

Karşılıklı olarak yakalanan olumlu iklimi, somut neticelere dönüştürmek için, 2011 yılından bu yana süren “Kalkınma için Ticaret Anlaşması” müzakerelerinin en kısa sürede sonuçlandırılması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu anlaşma, iki ülkenin ticari ve ekonomik açıdan vaat ettiği potansiyelin harekete geçirilmesine ciddi katkı sağlayacaktır. Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve ekonomik iş birliğinin artırılması yoluyla yatırımların teşvik edilmesi, bizi hedeflerimize biraz daha yaklaştıracaktır” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE VE EKVADOR’DAKİ KARŞILIKLI YATIRIM İMKÂNLARI

Türkiye-Ekvador İş Forumu’nun çalışmalarının, karşılıklı yatırım imkânlarının tanıtıldığı organizasyonlarla desteklenerek devam etmesi gerektiğine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, PRO-EKUADOR ile DEİK arasında imzalanan anlaşma ile perçinlenen iş konseyi ortaklığının, önemli bir eksikliği gidereceğine inandıklarını bildirdi.

Türkiye’nin lojistik ve stratejik açıdan sunduğu imkânlara dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birçok uluslararası firmanın Türkiye’yi bölgesel üs olarak seçmesinin, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya gibi geniş bir coğrafyayı İstanbul’dan yönetmeyi tercih etmesinin sebebi işte budur” dedi. Bu başarının arkasında, son 13 yılda sağlanan mali istikrarın ve çarpıcı kalkınma hamlelerinin de, büyük payı olduğunu sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekvador’daki yatırım imkânlarına da değinerek, Ekvador’da yapılacak projelerin bilgilerini Türk firmalarla paylaştıklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekvadorlu iş adamlarını Türk meslektaşları ile buluşturan forumda, ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi açısından yol gösterici fikirler ortaya çıkaracağını, kendilerinin de bu önerileri ciddiyetle ve samimiyetle inceleyecek, Ekvadorlu muhataplar ile gerekli adımları atacaklarını dile getirdi.

“EKVADORLU DOSTLARIMIZI TÜRKİYE’DE GÖRMEKTEN MEMNUNİYET DUYACAĞIZ”

Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ünlü Ekvador şapkasının dünyada ‘Panama şapkası’ olarak bilinmesi ile ilgili yanlış algıyı düzeltmek için çaba göstereceğini söylemesi, Devlet Başkanı Correa ve Ekvadorlu iş adamlarını gülümsetti ve kendilerinden yoğun alkış aldı.

Gösterilen yakın ilgi için teşekkür eden ve forumun hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ekvadorlu dostlarımızı Türkiye’de görmekten memnuniyet duyacağımızı tekraren ifade ederek, sizlere sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.