Erdoğan, Peru Devlet Başkanı İle Görüştü

Erdoğan, Peru Devlet Başkanı İle Görüştü
Şili'deki temaslarını tamamlayarak Peru'ya geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Peru Devlet Başkanı Humala ile düzenlediği ortak basın toplantısı öncesi iki ülke arasında 5 ortak anlaşma imzalandı.İmza töreninin ardından...

Şili'deki temaslarını tamamlayarak Peru'ya geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Peru Devlet Başkanı Humala ile düzenlediği ortak basın toplantısı öncesi iki ülke arasında 5 ortak anlaşma imzalandı.

İmza töreninin ardından konuşan Erdoğan, Peru'ya ziyaretinin Türkiye'nin Cumhurbaşkanı seviyesinde ilk ziyareti olduğuna vurgu yaparak görüşmelerin son derece verimli geçtiğini belirtti.

Şili, Peru ve Ekvador resmî ziyaretlerini gerçekleştirmek üzere Güney Amerika'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şili'deki temaslarını tamamlayarak Peru'ya geçti.

"İKİ ÜLKE ARASINDA 5 ORTAK ANLAŞMA İMZALANDI"

Erdoğan, Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala tarafından resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Peru Devlet Başkanı Humala'nın yapacağı ortak basın toplantısı öncesi iki ülke arasında 5 ortak anlaşma imzalandı. Erdoğan ve Peru Devlet Başkanı Humala'nında katıldığı törende DEİK ile LİMA Ticaret Odası arasında ikili işbirliği konseyi kurulmasına dair anlaşma, Anadolu Ajansı ile Peru Haber Ajansı arasında Mutabakat Zaptı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı TİKA ile Peru Uluslararası İşbirliği Ajansı arasında kurumlar arası mutabakat zaptı, Türkiye Cumhuriyeti KOSGEB Başkanlığı ile Peru Cumhuriyeti Üretim Bakanlığı işbirliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Peru Cumhuriyeti Hükümeti arasında teknik işbirliği anlaşmaları imzalandı. Anlaşmaların ardından ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Peru Devlet Başkanı Humala ortak basın açıklaması yaptı.

"TÜRKİYE'NİN CUMHURBAŞKANI SEVİYESİNDE PERU'YA İLK ZİYARETİ"

Erdoğan yaptığı açıklamada Peru'ya Cumhurbaşkanı seviyesinde ilk ziyareti gerçekleştirdiğinin kendisi için iftihar vesilesi olduğunu belirterek, 2010 yılında açılan büyükelçiliklerle birlikte iki ülke arasındaki ilişkilerin kısa zamanda hızla geliştiğini vurguladı. Erdoğan, "Türkiye'den Peru'ya Cumhurbaşkanı seviyesinde ilk ziyareti gerçekleştirmek elbette benim için bir iftihar vesilesi olmuştur. Ancak bu ziyaretlerde epeyce geç kalındığını söylemek zorundayım. İlişkileri geliştirmek için ilk adım olarak 2010 yılında Lima'da büyükelçilik açtık. Peru'da aynı yıl ülkemizde büyükelçilik açarak bizim bu tarafımıza karşılık verdi. 2010 yılında açılan bu büyükelçiliklerle birlikte kısa zamanda başarılı sonuçlar aldığımızı ilişkilerimizin birçok alanda hızla geliştiğini gördük. Son dönemde ekonomik iş birliği, vize muafiyeti ve hava ulaştırması gibi ilişkilerimizin vahdi zeminini güçlendiren anlaşmaların imzalanmasıyla, yeni bir sürece girmiş bulunuyoruz. Bugün de 5 sözleşme imzalanmış buluyor. Bu da artarak gelişerek yükselerek bu ilişkilerin daha da kuvvet bulduğunu gösteriyor" dedi.

"İKİ ÜLKE BENZER ÖZELLİKLER TAŞIYOR"

Peru ile Türkiye'nin benzer özellikler taşıdığını ifade eden Erdoğan, " Peru ve Türkiye kendi bölgelerine kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış adeta açık hava müzesi olan bir ülkedir. Sömürgeleşme ve yabancı işgali karşısında halklarımızın ortaya koyduğu bağımsızlık mücadelesinde bir birleriyle benzerlik arz ediyoruz. Türkiye ve Peru'nun ticaretten turizme, ekonomiden alt yapı yatırımlarına kadar birçok alanda keşfedilmeyi bekleyen potansiyelleri olduğuna inanıyoruz" dedi.

"GÖRÜŞMELERİMİZ SON DERECE VERİMLİ GEÇTİ"

Görüşmelerin son derece verimli geçtiğinin altını çizen Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü," Liderler olarak bizler bugün dar kapsamlı olarak bir görüşmemiz oldu. Ardından heyetler arası gayet verimli bir görüşme yaptık ve bakanlarımın birbirleriyle görüşmeler yaptılar. Ve bunun ardından atacağımız adımları belirledik ve bu adımlarında takipçisi olacağız. Değerli dostum ile ikili gündemimizdeki bütün konuları ayrıntılarıyla birlikte ele aldık. Gerek askeri alanda savunma işbirliği noktasında ticari alanda neler yapabiliriz. Altyapı da neler yapabiliriz, siyasi alanda ne gibi adımlar atabiliriz, kültürel alanda neler yapabiliriz, eğitim alanında neler yapabiliriz bunları etraflıca görüşme fırsatı bulduk. Özellikle madencilikte enerjide tabiki Peru'nun birçok imkanları var. Ve burada nasıl bir ortak çalışmanın içerisine girebiliriz bunları da konuşma fırsatı bulduk"

"12 MİLYON 700 BİN SURİYELİ'YE EV SAHİPLİĞİ YAPTIK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye'de 400 bin insanın rejim destekçilerinin ve terör örgütlerinin saldırıları sonucunda hayatlarını kaybettiğini belirterek, ülkelerinden kaçan 2 milyon 700 bin Suriyeliye Türkiye'nin ev sahipliği yaptığını söyledi. Erdoğan, "Bilindiği gibi Türkiye'nin de içinde yer aldığı bölge gerçekten sancılı bir dönemden geçiyor. Suriye bölgesi ikinci dünya savaşından sonraki en büyük insani trajediye sebep oldu. 400 bin insan rejimin destekçilerinin ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin saldırıları neticesinde hayatını kaybetti. Binlerce yıllık kadim mirasa ev sahipliği yapan şehirler, kütüphaneler, ibadethaneler tamamen harap oldu. 5 milyonu ülke dışında olmak üzere 12 milyon insan evini yurdunu terk etti. İşte bu manzara karşısında Türkiye ülkelerindeki çatışmalarından kaçarak 2 milyon 700 bin Suriyeli ve bunun yanında 150 bine aşkın Iraklıya da ev sahipliği yapıyor. İnsani meselelerindeki hassasiyetiyle bilinen Peru'nun da Suriyeli mültecilerin acısına ortak olacağına bu meselenin uluslararası alanda hak ettiği yeri alması için çaba göstereceğine eminim" dedi

"TÜRKİYE TERÖRLE MÜCADELESİNİ KARARLI ŞEKİLDE SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEKTİR"

Sultanahmet'te meydana gelen terör saldırısına da değinen Erdoğan, Türkiye'nin terörle örgütleriyle mücadelesinin kararlı bir şekilde devam edeceğini vurguladı. Erdoğan, "Sultanahmet'te meydana gelen terör saldırısında bir Peru vatandaşının yaralanmasından duyduğumuz üzüntüyü bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Yaralının durumunun iyi olması bizim en büyük teselli kaynağımızdır. Olayın akabinde sağlık ekiplerimiz anında olaya müdahale ederek gereken her şeyi en iyi şekilde yapmışlar bakanlarımda hastanede kendilerini ziyaret etmişlerdir. Türkiye terör örgütleriyle mücadelesini yine kararlı bir şekilde sürdürmeye devam edecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 1 milyar doların üzerine çıkarmak istediklerini belirtti.