Erdoğan'dan Madrid yolunda 5'inci madde çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'ne gitmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "NATO için biz alelade bir ülke değiliz. İlk 5'ten biriyiz" dedi. Öte yandan Erdoğan zirvede ABD Başkanı Joe Biden ile yüz yüze görüşme gerçekleştirebileceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere yola çıkacağı Madrid seyahati öncesi Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan Madrid'de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg önerisiyle İsveç ve Finlandiya liderleriyle bir araya gelecek.

'NATO başvurularına yaklaşımımız herkesin malumu'

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularını değerlendiren Erdoğan, "Yaklaşımımız herkesin malumudur. Türkiye'nin hayati çıkarlarını tehdit eden PKK, PYD uzantılarının bu ülkelerde rahatça hareket etmesinden duyduğumuz rahatsızlık ve haklı tutumumuzu bir kez daha muhatapları ile paylaşacağım. İlgili ülkelerin liderlerinin katılacağı bir dörtlü zirve de gerçekleştireceğiz. Bu talepleri dikkate almak zorundalar. Bunun aksi düşünülemez. Sayın Biden ile bir görüşme yaptık. Tekrar bir araya gelme arzusunu iletti ve biz de "olabilir" dedik. Gerekli görüşmeleri yapacağız. Stoltenberg'in de riyasetinde tekrar Finlandiya Cumhurbaşkanı İsveç Başbakanı da olacak. Bunlar kabul ediyorlar, adım atacağız diyorlar. Akşam bir bakıyorsunuz İsveç televizyonunda destekliyorlar. İsveç, Almanya, Hollanda, Yunanistan'da bunlara yürüyüşler yaptırılıyor" dedi.

Türkiye'nin NATO için önemli bir ülke olduğunu ifade eden Erdoğan, "NATO için biz alelade bir ülke değiliz. İlk 5'ten biriyiz. Akşam veya yarın görüşmemizde kendisine yine söyleyeceğim. Biz nasıl NATO ortağıyız ki bütün bu silahlar gönderiliyor terör örgütlerine. Bunlar kime karşı kullanılıyor? Onlar Türkiye'ye karşı kullanılıyor. NATO'da paydaşımız Fransa da aynı şekilde" ifadelerini kullandı.

'Türkiye gibi bir gücü kaybetmeyi göze alabilirler mi?'

Erdoğan şöyle devam etti: "Türkiye gibi bir gücü NATO kaybetmeyi göze alabilir mi? Dile kolay 70 yıl. Bu gücünü NATO için bugüne kadar taviz vermeden istikrarlı biçimde kullanmıştır. Bu tavizsiz yürüyüşümüzü de aynı şekilde devam ettirme kararlılığındayız. NATO Liderler Zirvesi'nde bugüne kadar yapılanlar, 5. madde gündeme getirmek suretiyle soracağız. Türkiye'deki özellikle güneyde veya Türkiye içinde bu teröristlere silahlar verildiği halde NATO burada ne yaptı? En ufak müdahalede bulundu mu? NATO'nun bir numaralı ülkesi ABD. TIR'lar dolusu silahlar ABD'den geldi. Görüşünce de söyleyeceğiz. Nasıl omuz omuza vermiş ülkeyiz ki bütün silahlar PKK'ya YPG'ye gönderiliyor. Kime karşı kullanılıyor bu silahlar? Bu terör örgütlerinin inlerine gelen silahlar kime karşı kullanılıyor? Türkiye'ye karşı kullanılıyor. Daha önce söylediğim gibi bir diğer müttefik Fransa. Aynı şekilde onlar da öyle."

Kuzey Atlantik Antlaşması'nın örgüte üye ülkelerin silahlı bir saldırıya uğrayan herhangi bir üye ülkeye yardım etmelerini öngören 5. maddesi, NATO tarihinde ilk ve tek kez 2001'deki 11 Eylül saldırılarından sonra uygulandı.

'Türkiye'ye karşı şahsiyetli bir duruş bekliyoruz'

Son dönemde gerilen Atina-Ankara hattına da değinen Erdoğan, "Yunanistan Başbakanı davetlimdi. Geldi. Aradakileri çıkaralım. Sorunlarımızı diyalogla çözelim dedik. Sonra yine aynı. Ve terör örgütleri de Edirne'den olsun birçok noktadan yine onlara kaçıyorlar ve onlar buna kucak açıyorlar. Türkiye'ye karşı şahsiyetli bir duruş bekliyoruz" dedi.

'Savaş bir an önce sona ermeli'

Ukrayna'daki savaşa dair de konuşan Cumhurbaşkanı, "Ukrayna'daki savaşın bir an evvel sona erdirilmesi için adım atmak zorundayız. En anlamlı ilerleme Türkiye'de gerçekleşen zirvede olmuştur" ifadelerini kullandı.

Cüneyt Arkın açıklaması

Hayatını kaybeden usta oyuncu Cüneyt Arkın için başsağlığı dileyen Erdoğan, "Bu sabah beyaz perdemizin güçlü isimlerinden Cüneyt Arkın'ı kaybettik. Allah amelince rahmet eylesin. Bütün ailesine, yakınlarına ve ülkemizin tüm sanat severlerine şahsım milletim adına başsağlığı diliyorum" diye konuştu.