10 yılın ardından ilk temas: Erdoğan ve Draghi'den ortak açıklama

10 yılın ardından ilk temas: Erdoğan ve Draghi'den ortak açıklama
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İtalya Başbakanı Mario Draghi ile başkent Ankara'da bir araya geldi. Erdoğan Draghi ile ortak basın toplantısı düzenledi. Karadeniz tahıl koridoru konusunda konuşan Erdoğan, "Bir hafta 10 gün içerisinde görüşmelerimizi yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde İtalya Başbakanı Mario Draghi'yi resmi törenle karşıladı.

Erdoğan, İtalya Başbakanı Mario Draghi düzenlenen törenin ardından baş başa görüştü ve Türkiye-İtalya Üçüncü Hükümetler arası Zirve Toplantısı'na başkanlık etti.

Erdoğan ile Draghi, zirvenin ardından anlaşmaların imza töreni ile basın toplantısına katılıyor.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Bugün stratejik ortağımız ve NATO müttefikimiz, dostumuz İtalya ile 3’üncü Hükümetler arası Zirve Toplantımızı icra ettik. 2008 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz Hükümetler arası Zirve Toplantıları ilişkimizin kapsamlı biçimde ele alındığı en üt düzey platformu temsil ediyor.

İş birliği imkanlarını geliştirilmesi üzerinde durduk. 2 Akdeniz ülkesi olarak hem bölgesel hem küresel konularda görüş alışverişinde bulunduk. Az önce şahit olduğunuz üzere birçok alanda ilişkilerimizin kurumsallaşmasını pekiştirecek 9 anlaşmayı imzaladık.

Ekonomik ve ticari ilişkilerimiz hamdolsun her geçen gün gelişiyor. Salgına rağmen ticaret hacmimiz geçen sene yüzde 34’lük artışlar rekor seviyenin üzerine çıktı. İkili ticaretimizin bir özelliği de dengeli olmasıdır. Mevcut rakamlar bu sene 25 milyar dolar eşiğii rahatlıkla aşacağımızı gösteriyor. Türkiye-İtalya ekonomi ve ticaret ortak komitesinin 3’üncü toplantısını ve İş Forumu’nu sene içerisinde düzenlemenin bu açıdan yararlı olacağı konusunda da mutabıkız. Şirketlerimizi iş birliklerini arttırmaları ve karşılıklı yatırımlarda bulunmaları yönünde teşvik etmeye devam edeceğiz.

Değerli basın mensupları, İtalya ile tesis ettiğimiz askeri savunma ilişkileri ve savunma sanayii iş birliğimiz ayrı bir önem taşıyor. Bu alandaki ilişkilerimizi daha da derinleştirmenin müşterek menfaatimize olduğu noktasında hemfikiriz. Gündemimizde terörle mücadelede iş birliği olarak ayrıca önemli bir yer tutuyor. Bu kapsamda İtalya’dan beklentilerimizi kıymetli dostumlar ikili görüşmede paylaştım. Sayın Başbakan ile göçün idaresi ve yasadışı göçle mücadele konularını da ele aldık. Bu alandaki iş birliğimizi istişareler ve ortak projelerle güçlendirmek istiyoruz. Halklarımız arasındaki yakın ilişkilerin pekiştirilmesini teminen eğitim ve kültür alanında atılabilecek adımları görüştük. Bunların en önemlisi de Türk-İtalya Üniversitesi’nin kurulması girişimidir.

Sayın Başbakan ile Türkiye-AB ilişkileri de değerlendirdik. İtalya’nın bu ilişkilerin geliştirilmesine yönelik desteği için kendilerine teşekkür ettim. Bölgemizdeki gelişmeler, Türkiye’nin birlik için pek çok alanda ne denli önemli olduğu gerçeğini somut şekilde bir kez daha ortaya koymuştur. Esas olan bu aşamada Türkiye’nin üyelik perspektifinin güçlendirilmesidir. İtalya, Türkiye’nin üyeliğinin Avrupa’ya sağlayacağı katma değerin bilincindedir. Bu desteğin güçlenerek devam edeceğine inanıyorum. Özellikle de Zirve vesilesiyle Ukrayna krizini de ayrıntılı biçimde ele aldık. Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere sürecine geri dönülmesi ve Ukrayna tahılının Karadeniz’den ihracına yönelik BM planı hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Başbakan ile ayrıca Libya başta olmak üzere diğer bölgesel meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunduk.

İtalya enerji alanında önemli bir ortağımızdır. Görüşmelerimizde Karadeniz’deki Sakarya gaz sahasında deniz altı boru döşemesindeki iş birliğimiz dahil, enerji güvenliğine dahil ortak proje ve çıkarlara değindik.

Soru-cevap

Ukrayna-Rusya savaşı kaynaklı tahıl sorunu ve ihracatı konusundaki duruma ilişkin bir soruya Erdoğan şöyle cevap verdi:

"Özellikle Karadeniz tahıl koridoru çok büyük önem ifade ediyor. Konuyla ilgili olarak gerek Sayın Putin’in gerek Sayın Zelenskiy’in, her iki liderin de yaklaşımları önem arz ediyor. Görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Zira bu tahılın dünyaya ulaşımı söz konusu. Örneğin bizim şu anda bu konularda sıkıntımız yok fakat dünyada özellikle Afrika’da ciddi sıkıntı söz konusu. Ve bizler bu konuda her iki lidere de aracı olmaya ve bunu BM çatısı altında Sayın Guterres ile görüşmek suretiyle de devam ettirelim istiyoruz. Bir hafta 10 gün içinde de görüşmelerimizi yoğunlaştırıp neticeye ulaşmaya çalışacağız."

"İtalya-Fransa-Türkiye arasında SAMP-T hava savunma sistemi konusunda somut bir adım bekleniyor mu” sorusuna "SAMP-T konusunda artık imza safhasına gelelim istiyoruz. Çünkü bizim savunma sistemlerimiz için de bu, büyük önem arz ediyor" sözleriyle yanıt verdi.

"Son dönemde düzensiz göçmenler Yunanistan’ın uyguladığı baskı ve geri itme politikası nedeniyle deniz yoluyla Avrupa’ya geçiş rotalarını İtalya’ya çevirdiler. Bu konuda ortak bir mekanizma kurulabilir mi” sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle cevap verdi:

"Yunanistan artık İtalya için de tehlike arz etmeye başladı. Bu geri itmelerde düzensiz göç eden insanlar İtalya'ya doğru sığınmaya çalışıyor. Biz aynı şekilde zaten bu geri itmelerde elimizden tüm gayreti göstererek bu insanları denizlerden kurtarıyoruz. Aynı sıkıntı İtalya’nın da başında var."

Draghi: Birlikte çalışmak istiyoruz

Erdoğan'ın ardından konuşan İtalyan Başbakan Draghi, şu ifadeleri kullandı:

"Dost ülkeler, müttefik ülkeler Türkiye ve İtalya, karşımızda büyük sınamalar var. Birlikte çalışmak istiyoruz. İtalya ve Türkiye, aynı zamanda Kiev'e destek veriyorlar. Müzakere bazlı çözüm arayışındalar. Ukrayna'nın kabul edebileceği bir barışın içindedir her ülke. Türkiye'nin arabuluculuğu için büyük takdirimizi ifade etmek istiyorum, özellikle tahıl alanında. Dünyanın en fakir ülkelerinde çok ciddi problemlere yer açabilecek bir sınırlamadır bunlar.

Türkiye'nin burada merkezi rolü var. Temennim Rusya'nın bu girişime imkan vermesi ve bundan sonraki barış müzakerelerine bir açılış yapması. Ticari ilişkiler Akdeniz'in geçmişini belirlemiş olan ilişkilerdir.

Levantenleri düşünüyorum, ticaret yapan eski toplulukların yurt dışında günümüze kadar gelmiş temsilcileridir. 2021 yılındaki yükselmeden bahsettik. 2022'de önemli artış var. KOBİ'ler, sürdürülebilirlik; bunların hepsi ilerlemesi hükümetlerimiz arasında ortak amaç.

'Sayın Erdoğan'a 'İstanbul Sözleşmesi' telkininde bulunduk'

İnsan hakları konusunda, İstanbul Sözleşmesi'ne girmek yolunda sayın Erdoğan'a teşvik ve telkinde bulundum. Akdeniz dediğimiz zaman binlerce yıllık ekosistemden bahsediyoruz. Kırılgan bir ekosistem bu. Her açıdan bireylere ve çevreye saygılı davranmamız gerekiyor. Göçmenlerde de doğru yönetim yapmamız lazım. Çevre, iklim, biyoçeşitliliğe de aynı şekilde.

Libya'da denge hem Türkiye hem de İtalya açısından istikrar son derece önemli. Konuyla bağlantılı olarak konuştuk ve barışın ve istikrarın sağlanması için Libya'da nelerin yapılması gerektiğini ele aldık. İki ülkenin bakış açısı, hedefleri olabildiğince birbirine yakın. Gelecekte de bu böyle olacak. Bu nedenle çalışmalarımızı sürdürme kararı aldık.

Birçok koridorun açılması lazım. Güvenlik koridorunun açılması lazım. Türkiye burada merkezi bir rol oynamakta, BM şemsiyesi altında. Bu gemiler Rusların hücumuna uğramamalıdır. Ukrayna-Türkiye ve Rusya bu konuda hazırlar. Kremlin'in doğrudan doğruya katılımını bekliyorlar."

aa-20220705-28340392-28340379-cumhurbaskani-erdogan-italya-basbakani-draghiyi-resmi-torenle-karsiladi.jpg
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde İtalya Başbakanı Mario Draghi'yi resmi törenle karşıladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde İtalya Başbakanı Mario Draghi'yi resmi törenle karşıladı.Draghi'nin bulunduğu makam aracını Beştepe önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti.

Erdoğan, Draghi'yi Beştepe'nin ana giriş kapısında karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Draghi'nin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Draghi, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı "Merhaba asker" diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

aa-20220705-28340422-28340420-cumhurbaskani-erdogan-italya-basbakani-draghiyi-resmi-torenle-karsiladi.jpg
İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe'de baş başa görüştü

Baş başa görüştüler

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İtalya Başbakanı Draghi, resmi törenin ardından baş başa görüştü. Tarafların, baş başa görüşme ve Hükümetlerarası Zirve Oturumu ile anlaşmaların imza töreni düzenlemesi ardından da ortak basın toplantısı yapması bekleniyor.

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Draghi, merdivenlerde Türkiye ve İtalya bayrakları önünde tokalaşarak gazetecilere poz verdi. Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Draghi, Hükümetler Arası Zirve Oturumu'na başkanlık edecek.

Son zirve 10 yıl önce yapılmıştı

İtalya-Türkiye arasındaki hükümetler arası zirve daha önce iki kez, 2008 ve 2012'de, yapılmıştı. Ankara'da üçüncüsü yapılacak olan İtalya-Türkiye hükümetler arası zirveye İtalya'nın Dışişleri, İçişleri, Savunma, Ekonomik Kalkınma ve Ekolojik Dönüşüm Bakanları da katılacak.