Egemen Bağış 'GEZİ'yi Kastetmemiş!

Egemen Bağış 'GEZİ'yi Kastetmemiş!
Egemen Bağış'ın "Mülakatım çarpıtıldı" iddiasına İtalyan gazeteciden açıklama: "Bağış Gezi'yi değil, Ortadoğu'daki ayaklanmaları kastetmiş"Avrupa Birliği (AB) eski Bakanı Egemen Bağış, İtalyan La Repubblica gazetesine...

Egemen Bağış'ın "Mülakatım çarpıtıldı" iddiasına İtalyan gazeteciden açıklama: "Bağış Gezi'yi değil, Ortadoğu'daki ayaklanmaları kastetmiş"

Avrupa Birliği (AB) eski Bakanı Egemen Bağış, İtalyan La Repubblica gazetesine Gezi Parkı eylemlerine ilişkin verdiği röportajın çarpıtıldığını açıkladı. Bunun üzerine röportajı yapan Marco Ansaldo’dan açıklama geldi.

İtalyan gazetesinin dünkü baskısında yer verdiği Egemen Bağış röportajı, hem seçim sonuçlarına hem de Gezi Parkı eylemlerine gönderme yapılarak, “Sadık adamın öfkesi. Biz birinciyiz, ama meydanları susturmak hataydı” başlığıyla okuyuculara duyurulmuştu.

Gazetede yer alan haliyle, Marco Ansaldo mülakatın sonunda Bağış’a, “2 yıl önce Gezi Parkı protestoları oldu. Sosyal ağlar aracılığıyla seferber olunan, barışçıl bir ayaklanma idi, ama sonra bu susturuldu. Bu yeniden yaşanabilir. Korkmuyor musunuz?” sorusunu yöneltti. Ansaldo da Bağış’ın şu cevabını satırlarına taşıdı:

“Saati geri alamamanız gibi bir şey bu. Sosyal medya üzerinden seferber olmayı öğrenmiş, kendi sesini ve değişim getirme kapasitesini keşfetmiş kitleleri susturamazsınız. Bu şekilde, risklerle, değişimlerle ve aynı zamanda fırsatlarla dolu, geri dönüşü olmayan bir sürecin önünde kendimizi buluruz. Asıl büyük zorluk, değişim anını kaçırmama kapasitesine sahip olmaktır.”

ANSALDO: “BAĞIŞ GEZİ’Yİ DEĞİL, ORTADOĞU’YU KASTETMİŞ”

Egemen Bağış, söz konusu demecin Türkiye’de büyük yankı uyandırması üzerine mikroblog sitesi Twitter’daki hesabından bir açıklama yaptı. Bağış, “Bir İtalyan gazetesinde yayınlanan mülakatım maalesef manidar şekilde çarptırılmıştır. Anılan söyleşide “gezi parkı” konusu hiç geçmemiştir” ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirinin telefonla ulaştığı gazeteci Marco Ansaldo, “Haberin Türkiye’de kullanılması üzerine Egemen Bağış beni aradı. Bağış verdiği bu cevabın, Gezi Parkı eylemlerine değil, bir önceki soruda da değindiği Ortadoğu’daki ayaklanmalara ilişkin olduğunu söyledi” dedi.

“BAĞIŞ HAKLIDIR”

Ansaldo DHA’nın, “Ama röportajınızdaki sorunuz Gezi Parkı eylemlerine ilişkin. Yani bu soru hiç sorulmadı mı?” sorusuna ise, “Israrla olmasa da ben arada sordum, ama o Ortadoğu’ya ilişkin konuşmayı sürdürdüğünü söylüyor. Bu durumda Bağış haklıdır” diye yanıt verdi. Ansaldo’nun bir önceki sorusu ise, Türkiye’deki otoriter eğilimin eleştirildiğine ilişkindi. Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde olduğunu ve bu sürecin bir gecede gerçekleşmediğini dile getiren Bağış, buna cevabında ise şu ifadeleri kullanmıştı:

“Teorik olarak demokratikleşme süreci, geçiş ve konsolidasyonda olduğu gibi çoğu yönü kapsayan ve çeşitli alt süreçleri içeren bir olgudur. Bunu bazı Ortadoğu ülkelerinde de görüyoruz. Tarihten de biliyoruz ki buna benzer geçiş süreçlerinde şiddet de yaşanmıştır. Gerekli kurumları yaratmak ve çoğulcu bir toplumu inşa etmek zaman ister. Bu, demokratik dönüşümün bir gecede olmadığı anlamına geliyor. Biz sadece uzun bir sürecin başındayız. Bu süreç, alt üst edilebilecek bir süreç değildir.”