Dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'dan 'Hasankeyf' açıklaması

Dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'dan 'Hasankeyf' açıklaması
Israr edilmesi hâlinde, Dicle Vadisi'ni sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı'nın yapımına başlandığı tarihte Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapan Ertuğrul Günay, sürece ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

12 bin yıllık tarihiyle ve ekolojik zenginliğiyle onlarca medeniyete ve milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi, AKP iktidarı tarafından temmuz 2019'da sus tutulmaya başlanan Ilısu Barajı ile sular altında bırakılmak isteniyor.

"AKP siyasi geleneği sürdürüyor"

2006 yılında resmen temeli atılan baraj ve hidroelektrik santrali projesinin inşaatına 2010 yılında başlanmıştı. Bu dönemde Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapan Ertuğrul Günay, uzun zamandır sürecin takipçisi olan Cumhuriyet'ten gazeteci Mehmet Kızmaz'a konuştu.

Günay konuşmasında kendisinin projenin revize edilmesini istediğini belirtirken, geçmiş bütün iktidarlar gibi AKP'nin de siyasi geleneği sürdürerek yaptıkları barajlarla övündüğünü vurguladı.

Günay şöyle konuştu:

Bakanlığımın yapması gereken baraj havzasında kurtarma kazılarını tamamlamaktı. Görevde kaldığım süre boyunca kazı işlemlerini titizlikle devam ettirdik. Bu nedenle dönemimde su tutma işi başlamadı. Ancak bu saatten sonra bunun mümkün olmadığı cevabını aldık.

 

Ilısu projesi yapılırken tarihi ve arkeolojik varlıklar yeterince gözetilmemiş. Burada bütün geçmiş iktidarların ihmali var. Önceki yıllarda UNESCO hiç gündeme gelmemiş. Proje revize edilmeden, bu saatten sonra alanın UNESCO listesine girmesi olanaksızdı

ÇED karar hakkı 2011'de Kültür Bakanlığından alındı

Eski bakan, ÇED karar hakkının 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığından alınarak Çevre, Ormancılık ve Şehircilik Bakanlığına verildiğini hatırlatarak, bu kararın ardından projenin ÇED'den muaf tutulmasına ilişkin soruların muhatabının Çevre Bakanlığı olduğunu söyledi.

Etiketler :