Demirtaş’ın tahliye talebine ret

Demirtaş’ın tahliye talebine ret
AİHM'in kararının ardından avukatları aracılığıyla tahliye talebinde buluna HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a mahkemeden ret yanıtı geldi. Karar mahkeme tarafından oy birliği ile alındı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 20 Kasım'da açıkladığı kararda Demirtaş’ın serbest bırakılması ve tutuksuz yargılanması gerektiğine hükmetmişti. AİHM, kararında mahkemelerin Demirtaş’ın tutukluluğunu ‘yeterli’ gerekçeleri olmadan uzun tuttuğuna işaret etmişti.

AİHM, dava öncesi tutukluluk süresinin uzun olmasının Demirtaş’ın Türkiye’de Meclis’teki siyasi faaliyetlerde yer alamamasına neden olduğunu, bunun da ifade özgürlüğü ile seçme ve seçilme özgürlüğüne haklı olmayan müdahale anlamı taşıdığını belirtmişti.

Demirtaş, kararın ardından avukatları aracılığıyla Ankara 19. ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye başvurusunda bulunmuştu. Mahkeme ise başvurunun, AİHM kararının tercümesinin Adalet Bakanlığı tarafından gönderilmesinden sonra değerlendireceği yanıtını vermişti. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan tercümenin dün mahkemeye ulaşmıştı. Tahliye başvurusu ile ilgili kararını bugün veren mahkeme talebi reddetti.

DEMİRTAŞ’IN AVUKATINDAN İLK AÇIKLAMA

Sabah saatlerinde twitter hesabından bir açıklama yapan Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman “Sn. Demirtaş'ın derhal Tahliyesi dışında bir seçenek yoktur!” ifadelerine yer vermişti. Mahkemenin ret kararının ardındna bir açıklama daha yapan Karaman “Pardon, Türkiye'de yaşadığımızı unutmuşuz. AİHM kararına rağmen Sn Demirtaş'ın tahliye talebi reddedildi. Gerekçe mi? AKP'li hukukçuların hazırladığı Rapor içeriği.” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KARAR BİZİ BAĞLAMAZ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kendisine yöneltilen “AİHM’in Demirtaş kararı hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna, “AİHM’nin verdiği kararlar bizi bağlamaz. AİHM’nin bugüne kadar terör örgütüyle ilgili verdiği birçok karar var. Hepsi de aleyhedir. Onun karşılığında bizim de yapabileceğimiz birçok şeyler vardır. Biz karşı hamlemizi yaparız, işi bitiririz” ifadeleriyle yanıt vermişti.

TÜRKİYE KARARA UYMAZSA NE OLUR?

Türkiye'nin Demirtaş hakkındaki AİHM kararına uymaması halinde Avrupa Konseyi'nde bir dizi yaptırıma maruz kalabilir. Avrupa Konseyi Türkiye'ye şu yaptırımları uygulayabilir;

1- İnsan hakları ihlal eden bir üye devletin konseydeki temsil hakları askıya alınır. İhlal devam ederse taraf devletin Avrupa Konseyi üyeliğinden çekilmesi Bakanlar Komitesi tarafından istenebilir

2- Avrupa Konseyi'nin Parlamenterler Asamblesi'nin iç tüzüğü ve 1115 sayılı bir kararı var. Bu hak ihlallerine ve kararlarını uygulamayan devletin denetim sürecine alınmasını öngörüyor. Parlamenterler Asamblesi üye devletin uluslararası delegasyonda yer alan parlamenterlerin yetki belgesinin iptal edebilir.

3- Türkiye kararlara uymamayı sürdürürse, Avrupa Konseyi'nden uzaklaştırılabilir

Etiketler :