Cumhur İttifakı seçim barajı teklifini TBMM'ye sunacak

Cumhur İttifakı seçim barajı teklifini TBMM'ye sunacak
AKP ve MHP milletvekillerinin bir süredir üzerinde çalıştığı, seçim barajının biraz aşağıya indirilmesini de içeren kanun teklifini bugün TBMM'ye sunacak.

Cumhur İttifakı, Milletvekili Seçimi Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu'nun yanı sıra ilgili kanunlarda yapılması düşünülen değişiklikler konusunda yürütülen çalışmaları tamamladı.

Bu kapsamda hazırlanan Milletvekili Seçimi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulacak.

AA’nın aktardığına göre Yazıcı ve Yıldız, daha sonra saat 11.00'de TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek, ortak teklifin detaylarını kamuoyu ile paylaşacak.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne yönelik bazı uyum düzenlemelerini kapsayan teklif ile bir partinin Meclis'te temsil edilebilmesi için alması gereken asgari oy oranını ifade eden ve yüzde 10 olan seçim barajının bir nebze düşürülmesi de öngörülüyor.

Daha önce barajın düşürülmesinin, MHP’nin oylarındaki gerilemeyle ilgili olduğu yorumları yapılmıştı.

Mevzuata göre seçim kanunlarındaki değişikliklerin, uygulanabilmesi için seçimden 1 yıl önce yapılması gerekiyor.