CHP'li Yarkadaş Dalya Plajı Çalışmasını TBBM'ye Taşıdı!

CHP'li Yarkadaş Dalya Plajı Çalışmasını TBBM'ye Taşıdı!
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Sarıyer Demirciköy'ü Dalya plajına bağlayan asfalt yolun tel bariyerlerle kapatılmasını TBMM’ye taşıdı.Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye önerge sunan...

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Sarıyer Demirciköy'ü Dalya plajına bağlayan asfalt yolun tel bariyerlerle kapatılmasını TBMM’ye taşıdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye önerge sunan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 1. Derece SİT alanı olan Sarıyer Demirciköy'ü Dalya plajına bağlayan asfalt yolun kapatılma gerekçesini sordu.

Bir süredir, söz konusu yolu kullanarak sahile inmek isteyenlere alanda bulunan görevliler tarafından izin verilmediğinin basına yansıdığını ifade eden Yarkadaş, “Geçtiğimiz yıllarda İstanbulluların ağırlıklı olarak yaz, ancak diğer mevsimlerde de uğrak mekanlarından biri olan Dalya plajı çevresindeki arazi ‘kiralama’ yoluyla eğlence sektöründe faaliyet gösteren bir şirkete devredildiği bilinmektedir. Bu değişikliğin ardından da kumsal kapatılıp ‘Kısa bir kış molasından sonra görüşmek üzere..’ yazan bir tabela yerleştirilmiştir” dedi.

‘KAMU YARARI GÖZETİLMELİ’

Kıyılarda uyulması gereken kuralları belirleyen 3621 sayılı Kıyı Kanuna göre 'Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz" ifadelerinin yer aldığını belirten Yarkadaş. “Kanunda 'Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir" dedi.

‘BÖLGE, 1. DERECE SİT ALANI’

CHP’li Yarkadaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“ Sarıyer Demirciköy'ü Dalya plajına bağlayan asfalt yol tel bariyerlerle neden kapatılmıştır?

Kamu niteliği taşıyan kumsalların kamunun kullanımına yasaklanması kanunun çiğnenmesi değil midir?

Anayasa'ya ve Kıyı Kanununa aykırı olan kıyılardan toplumun bütün kesimlerinin ücretsiz ve eşit şekilde yararlanması gerekirken bu uygulama nasıl ve ne şekilde gerçekleştirmiştir?

Bölgenin 1. Derece Doğal Sit Alanı olduğu ve kıyıya ulaşmak için tek yol olan kamuya ait yol nasıl kapatılmıştır?

Fiili ve kadastral bir yolun kapatılıp, el konulması hukuka aykırı değil midir?

Dalya plajı çevresindeki arazinin kiralandığı firma yada firmalar hangileridir?”​